Recensie

Pumps & Penalties: Je kan ook goed spelen zonder een bal te raken ⭐⭐⭐⭐

Een grasmat op het podium. Spelers in de warming up. Het publiek gaat staan voor het volkslied. En dan prachtig meerstemmig gezongen, met de hand op het hart: “Het volkslied, wat gàªnant, ik ken de tekst niet.” Pumps en penalties staat 1-0 voor.

Senf ken je misschien nog van de musicalparodie Vijftig tinten. Dit keer nemen we een kijkje in de voetbalwereld. We volgen drie vrouwen (Birgit Schuurman, Maaike Martens en Jolanda van den Berg) met hetzelfde doel: een voetballer aan de haak slaan en zo rijk en beroemd worden. Gelukkig is daar vrouwenmanager Han Oldigs, (met een dubbelrol als coach) die ervoor zorgt dat de dames op de goede plek terecht komen bij de aanstormende talenten van Ajax II (Juneoer Mers, Rutger de Bekker en Rein Hofman). Als girl next door Eva Poppink opduikt en haar hart volgt, gaan de plannetjes toch wat anders dan verwacht.

Uiteraard zit deze musical boordevol grappen. Alle clichés die er zijn over de voetbalwereld zie je terug. Variërend van een goed uitgespeelde vrouwelijke variant van het praatprogramma Voetbal International, tot talloze Cruijffiaanse uitspraken (“Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt, wint.”) en coke-snuivende voetbalspelers. Vooral Maaike Martens blinkt uit in haar komische timing,

Er is veel aandacht voor details. De spelers zijn de hele tijd op het podium en wachten buiten hun scènes op de (voetbal)bank. Bij opkomst van nieuwe spelers wordt soms een wisselbord getoond en ik zag Birgit Schuurman zelfs de grasmat een kushandje geven en een kruisteken slaan.

Op het moment dat de pauze in zicht komt, begint het verhaal een beetje te kabbelen. Er is uiteraard een pauzelied, maar ik vond het lastig de tekst goed te verstaan op het moment dat de zangers door elkaar heen gingen zingen. Jammer, want over het algemeen zijn er best wat taalgrappen in de liedjes. Gelukkig zit de vaart er na de pauze weer goed in, met de kwalificatiewedstrijd als hoogtepunt. Ja, daar zitten we nog wèl in de race voor het Europees kampioenschap.

Pumps en penalties is een musical waar twee ver uit elkaar liggende interesses op een fijne manier bij elkaar komen. Ik weet zeker dat ook mijn lief, geen musicalliefhebber, maar wel voetbalfan, bij deze productie een heerlijke avond kan hebben. Misschien niet op de zondagavond zeven uur, maar zeker op alle andere dagen van de week. Een duidelijke overwinning, lijkt me.

18 January 2016
Première
Gouda
De Goudse Schouwburg
http://www.pumpsenpenalties.nl/