Musicalreport

Jekyll & Hyde

Zo kwam het dat ik in oktober 2000 opnieuw in New York was en Jeckyl & Hyde nog 2 keer heb gezien: 1 keer met Sebastian Bach (zanger van de metalband Skid Row) en 1 keer met David Hasselhoff (bekend van Knightrider en Baywatch).

Mijn liefde voor de musical begint in oktober ‘97 wanneer ik voor de eerste keer in mijn leven zelf naar een musical ga. Je kunt het al misschien rade het was Jekyll & Hyde.Hij is dan ook mijn alltime favourite musical. Deze werd gespeeld in de stadsschouwburg van Antwerpen, met Hans Peter Janssen.(speelt nu Jean Valjean in Les Mis in Londen) in de rol van “Jekyll/Hyde”, An Lauwereins als “Emma Carew” en Hilde Norga als “Lucy Harris”. Hans Peter Janssen versie van Mijn Groots Moment (This Is the Moment) en Confrontatie waren geweldig.
Na deze voorstelling was ik meteen verkocht en toen volgden er meer musicals. In februari 2000 gingen we eindelijk voor een 5-tal dagen naar New York en NY is samen met Londen musicalhoofdstad van de wereld en dan moet je natuurlijk een musical op Broadway meepikken. Ik moest en zou J & H zien en daar moet je wat voor over hebben. Eerst 1,5 uur in de gietende regen in de rij gestaan voor 2 kaartjes van 50$ het stuk. J & H speelde in het gezellige Plymouth Theatre, we zaten in het midden rij Q plaatsen 101en 102. Jack Wagner speelde “Jekyll en Hyde”, Christiane Noll “Emma” en Linda Eder speelt “Lucy”. Nummers als “This Is The Moment”, “Transformation” en “Confrontation” waren ronduit schitterend mede door de speciale effects en Jekyll’s geweldige laboratorium. Ook het ensemble was geweldig met nummers als “Facade”, “Murder, Murder”.

Wanneer Lucy en Emma samen “In His Eyes” zingen gingen mijn haren recht omhoog staan en kreeg ik gewoon kippenvel. Linda Eder heeft dan ook echt een fantastische stem. Ik had toen de avond van mijn leven het was een geweldige ervaring die ik niet tap zal vergeten.
Zo kwam het dat ik in oktober 2000 opnieuw in NY was en J & H nog 2 keer heb gezien: 1 keer met Sebastian Bach (zanger van de metalband Skid Row) en 1 keer met David Hasselhoff (bekend van Knightrider en Baywatch).

Als ik nu zou moeten kiezen tussen welke van de drie de beste was dan kan ik moeielijk kiezen tussen Jack Wagner en Sebastian Bach. David Hasselhoff was zeker niet slecht maar paste zijn stem niet echt aan als hij veranderde van Jekyll in Hyde. Als er ooit nog een uitvoering in Broadway speelt moet je zeker gaan kijken. Het enige verschil tussen de nederlandstalige en engelstalige versie is dat er in de broadwayversie nog een nummertje of drie vier meer zitten.

Van 10 tot 25 augustus 2002 was Jekyll & Hyde te zien in het Openluchttheater in Valkenburg, dus natuurlijk kaarten gereserveerd voor de 24e en uiteindelijk ook voor de 25e. J & H werd uitgevoerd door het Nederlands Musical Ensemble. Het was eerste keer dat ik naar een openluchttheater ging, gelukkig bleef het droog. Het was een heel goede voorstelling met een zeer apart sfeertje. Het theater is gelegen tegen een heuvelflank, omgeven door bomen en er zijn enkele decors die hoger liggen op een soort rotsformatie. Peter Rijnbeek hoofrolspelere en ster van de avond zette een zeer geslaagde “Jekyll & Hyde” neer met “Confrontatie” (Confrontation) als hoogtepunt, mede door het klank- en lichtspel en de speciale effecten. Zijn versie van Het Uur Der Waarheid (This Is This The Moment) die zich afspeelt op een hogere verdieping net onder het bladerdak was geweldig. Ook Gerlinde Vliegenthart die “Lucy Harris” vertolkt haar versie van “Iemand Als Jij” (Somenone Like You) was geweldig, het was alsof de musical verder vorderde zij hoger ging zingen en meer van zich gaf en samen met Marije Nieuwenhuis die “Emma” speelt “In zijn Blik” (In His Eyes) zingt, zetten ze ook een mooie prestatie neer. “Moord Moord” dat door het ensemble werd gezongen was mooi vertolkt, alleen wat jammer dat we het ensemble wat weinig gezien hebben.

De Musical “Jekyll & Hyde” ontleent zijn geschiedenis aan een boek van Robert Louis Stevenson “The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde”.

Reguliere voorstelling
Antwerpen
Stadsschouwburg
Officiele Amerikaanse website