Perspresentatie

Johnny’s Mambo

Het Beatrix Theater in Utrecht maakt zich op voor een nieuwe ‘feel-good’ ervaring. Vanaf maart volgend jaar zal de theaterhit ‘Dirty Dancing’ voor een avond van zinderende dans en ontluikende liefde gaan zorgen. Musicalworld maakte zich alvast op voor de 1e les Mambo dansen.

Dirty Dancing vertelt het verhaal van Frances ‘Baby’ Houseman. Samen met haar ouders en oudere zus viert ze vakantie op Kellerman’s vakantie club. Ze verveelt zich stierlijk ondanks het overvolle animatieprogramma van de club. Wanneer ze toevallig stuit op het personeelsverblijf ontdekt ze de broeierige afterparty’s van het personeel. Baby raakt volledig in de ban van de opzwepende dansbewegingen en de dansleraar Johnny Castle. Gegrepen door wat ze heeft gezien, wil ze niets liever dan deel uitmaken van deze wereld.  Het leven van Baby neemt een beslissende wending als zij in het diepe wordt gegooid en zich moet bewijzen als Johnny’s partner- zowel op de dansvloer als daarbuiten.
De theaterversie is gebaseerd op de film uit 1987 met Patrick Swayze en Jennifer Grey in de hoofdrollen. Toch heeft het lang geduurd voordat de switch van film naar theater werd gemaakt. Schrijfster van het script Eleanor Bergstein legt uit: “Ik heb er lang geen live show van willen maken omdat ik bang was dat het publiek dat niet zag zitten en omdat ik dacht dat het succes van de film nooit geëvenaard zou kunnen worden. Maar de film is nog steeds mateloos populair en wordt zeer goed bekeken elke keer als hij op tv komt. Daardoor kreeg ik het gevoel dat het publiek het verhaal wel degelijk live wilde herbeleven en heb ik op een gegeven moment toch die stap gezet.”  Voor de voorstelling heeft Eleanor nieuw materiaal toegevoegd. “Ik heb het script herschreven en daar nieuwe dialogen en nummers aan toegevoegd. Dit zijn stukken die ik destijds niet in de film kwijt kon vanwege voornamelijk budgettaire redenen. Als ik nu naar de voorstelling kijk dan moet ik toegeven dat dit meer bij mijn originele idee van het verhaal komt. Ik vind de film echt fantastisch hoor, maar misschien is dit verhaal eigenlijk meer bedoeld voor het theater”, aldus Eleanor.

De mannelijke hoofdrol in deze voorstelling, die van Johnny Castle, is voor Martin van Bentem. Een rol die hem inmiddels helemaal in het lijf is gaan zitten want op dit moment speelt hij dezelfde rol in Hamburg, Duitsland. “ Na 4 jaar in Duitsland gewerkt te hebben, heb ik er enorm veel zin in om weer naar Nederland te komen. Ik heb 2 jaar geleden al tegen Eleanor gezegd dat als de show naar Nederland zou gaan, ik heel graag die rol zou willen spelen. Ze heeft gezien hoe hard en hoe goed ik de afgelopen tijd in Duitsland heb gewerkt, dus zij heeft geregeld dat ik nu ook in Nederland de hoofdrol mag gaan doen”, aldus Martin.

Voor deze productie hoefde Martin geen auditie te doen, voor de Duitse productie destijds wel en daar viel hij al meteen op. Martin:”Eleanor heeft voor elke rol een bepaald type acteur in haar hoofd, ze zoekt echt naar de persoonlijkheid die zij op de bühne wil hebben. Ik weet nog goed dat ik voor mijn 1e auditie voor de Duitse productie binnenkwam. Ineens ging ze rechtop zitten, keek me recht in mijn ogen aan en begon meteen naar mij te wijzen terwijl er nog 10 andere jongens om me heen stonden. Ik moest samen met een meisje een scène spelen en het ging Eleanor puur om het gevoel wat zij bij die scène wilde hebben. Blijkbaar vond ze het geweldig wat we lieten zien want vanaf dat moment stond ik bij haar ‘in the picture’ voor de rol van Johnny.”
Martin beschikt niet alleen over het juiste gevoel, er waren meer redenen waarom hij de rol gekregen heeft. “Ik beheers natuurlijk de dansstijl en qua uiterlijk zochten ze ook een beetje een Patrick Swayze, Latino achtig type en dat vonden ze ook in mij. Daarnaast hebben Johnny en ik ook een aantal karakterschappen gemeen wat ook heeft meegespeeld. We zijn allebei jongens die sterk en krachtig overkomen maar daarnaast ook heel zacht, gevoelig en kwetsbaar zijn”, aldus Martin.

08 November 2007
N.v.t.
Utrecht
Beatrix Theater
http://www.musicals.nl
dirty dancing, patrick swayze, jennifer grey, martin van bentem, jette carolijn van den berg, anouk van nes, chris tates, nicole berendsen, ferry de graaf, marcus van teijlingen, joop van den ende, dancing with the stars, tooske ragas,