Recensie

Kadanza spettert van energie ⭐⭐⭐⭐

Een buitengewoon energieke cast van bijna 30 kinderen maakt van de Juniormusical Kadanza, gebaseerd op Junior Eurosong nummers, een feestje om naar te kijken.

Het verhaal van Kadanza is betrekkelijk eenvoudig, en duidelijk bedoeld als kapstok voor een aantal energieke nummers, en een hoop grappen en grollen. Het is vakantie, en een groep kinderen gaat op danskamp. Deze wordt echter niet geleid door de bekende naam die was aangekondigd, maar door een zure dictatoriale vrouw, die extra humeurig is omdat haar lover haar in de steek heeft gelaten. Als er een feestje wordt gegeven kent ze geen genade en scheidt de jongens en de meiden in de groep door ze aan weerszijde van de rivier te plaatsen. Uiteraard zijn er in deze groep een jongen en een meisje, Jasper en Lisa, die elkaar zien zitten, en is er Samantha, een meisje dat jaloers en vals is en een hoge eigendunk heeft. Zij heeft gemene plannen om Jasper voor haarzelf te winnen, plannen die vervelend uitpakken voor heel het kamp.

De show bestaat uit drie volwassenen en een kleine dertigtal kinderen. De grootste volwassen rol is weggelegd voor Loes Van den Heuvel als Cornelia Blok, de leider van het kamp, die zich op een Segway voortbeweegt. Ze speelt haar rol enorm groot, en heeft zichtbaar de grootste schik om de grote verschrikking voor de kinderen te spelen. Daarnaast spelen Charlotte Leysen (bekend van Ketnet), Giovanni Kemper (finalist in So You think You Can Dance) kleine ondersteunende rollen. De andere hoofdrollen zijn weggelegd voor een aantal van de kinderen. Natuurlijk het liefdeskoppel Jasper en Lisa, waarvoor de audities op televisie waren te volgen. Jérémie Vrielynck en Emma Van Abbeneyen kregen uiteindelijk deze rollen. Tuur Verelst is het bijdehandje Bert, die voor er een dansles is gegeven al een paar kruisjes achter zijn naam heeft staan. Charlotte Boudry speelt overtuigend de arrogante bitch Samantha. Haar jongere zusje Lesley, tevens haar sidekick is Oona Bossant, een jong talent. Ook nog jong oogt Karel Schepers als de slim lijkende Oscar (die al snel door heeft dat Samantha aan een Oedipus-syndroom lijdt, wat dat ook moge zijn), en komt tot slot nog een keer heel verrassend uit de hoek. De rest danst vooral dat het een lieve lust is.

De voorstelling is snel gemonteerd, en ook waar dat niet strikt noodzakelijk is zit de vaart er goed in. Komt Blok met bureau en al opgereden gaat dat met flinke vaart en een aantal pirouetten. Eenmaal vliegt dan zelfs de spaghetti van haar bord op de grond, iets wat in een latere scene onopvallend weer wordt opgeruimd. Het achter scherm met led zorgt voor de passende achtergronden, en als er een boombrug nodig is zien we een klein beetje Les Mis (of 14-18).
Naast het speciaal voor deze voorstelling gecomponeerde lied ‘‘Bouw een brug’, dat in de voorstelling door Jasper wordt geschreven door Lara van tekst wordt voorzien wordt er in de voorstelling gebruik gemaakt van nummers van Junior Eurosong, dus de Vlaamse voorronden voor het Junior Songfestival (en nu een losstaand evenement). Dit zijn deels de groepsnummers, zoals Amazing en Boom boom wakka wakka, maar deels ook liedjes die door solisten werden gezongen zoals Laat mij gerust (Bab) dat mooi past bij twee ruziënde jongeren. De meest opvallende bijdrage is Zo verliefd (oorspronkelijk van Laura Omloop), inclusief jodel door de intercom uitgevoerd door Cornelia Blok,

Voor de première van deze nieuwe Studio 100 productie is het eigen theater in Plopsaland — de Panne uitgekozen. Het is voorzien van alle faciliteiten die een theater nodig heeft, al zijn de plaatsen op de voorste rijen niet altijd ideaal. Natuurlijk zit je dichter op de actie, en kun je bij wijze van spreken de zweetdruppeltjes van de cast voelen, ze zijn gesitueerd op een vlakke vloer. Zo ben je wel zeer afhankelijk van het formaat van de persoon voor je.

Kadanza is een energiek feestje. Het verhaal mag dan niet zo veel voorstellen; de voorstelling is er zeker niet minder genietbaar door. De tomeloze energie van de cast, het fraaie podiumbeeld en de lekkere nummers zijn voldoende voor een klein anderhalf uur genieten. En voor veel Vlamingen zal gebruik van bekende nummers, al dan niet op en manier die ze kennen, een extra pluspunt zijn.

Kandaza is nog te zien op 18 februari 2015 in het Plopsaland Theater. Daarna volgen:
Hasselt — Ethias Theater — 21 & 22 februari 2015
Gent — Capitole — 28 februari & 1 maart 2015
Antwerpen — Stadsschouwburg — 14 & 15 maart 2015

14 February 2015
Première
Adinkerke (De |Panne)
Plopsaland
Studio 100 Kadanza
recensie kadanza

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen