Reportage

Klaas Vaak: de terugkeer van een winnaar

De winnaar van de Musicalworld KIds Award voor beste Beste voorstelling voor kinderen/jeugd is terug in de theaters. Na de feestelijke voorstelling in Breda werd de award in ontvangst genomen.

Klaas Vaak, de voorstelling die vorig seizoen in het Efteling Theater te zien was, toert dit seizoen langs een groot aantal theaters in Nederland en België. Hoewel er in de voorstelling als beleving weinig veranderingen te ontdekken vallen (al gebeurt er veel op andere plekken dan in het grote Efteling-theater), heeft cast heeft wel een grote wijziging ondergaan.  Alleen de heks, gespeeld door Eline Schmidt, die voor deze rol werd genomineerd voor een Musicalworld Award, is nog dezelfde.
Ook deze nieuwe cast is weer uitstekend. Rafaël van der Maarel is een chique uil, die is zoals je van een butler verwacht. Een beetje stijfjes, al heeft hij wel een koddig ogend moment dat hij uit buiten dit stereotype valt. Waar van der Maarel een man met een pop is die zich er wel goed mee vereenzelvigt qua beweging, is Darren van der Lek echt één met de kat. De kop zit wel op één van zijn handen, maar het lijf van de kat is het lijf van van der Lek. Hij pakt de kattige bewegingen en reacties goed op. Cailin van Loon heeft als zankabouer Stuif een kleine ondersteunende rol. Marvin Veheijden is de stuntelige kabouter die er voor zorgt dat alles in het honderd loopt, en er dus een verhaal te vertellen valt. Zijn jonge leeftijd en uitstraling maakt het makkelijk hem te geloven, en zelfs te vergeven als hij de zaal mede de schuld geeft van het gedoe. Barry Beijer heeft als ezel in de Sprookjesboomvoorstelling eerder een onuitwisbare indruk gemaakt. Zo uitbundig is Klaas Vaak niet, maar deze merkwaardige man die aan de ene kant een oudje is, maar aan de andere kant ook jeugdige trekken, is bij hem in goede handen. Bij de sprookjesbosbewoners valt vooral Anura op, als ze een prachtig lied ten gehore brengt.

Het verhaal is hetzelfde gebleven, al lijkt de inleiding nu wat duidelijker dan in mijn herinnering staat. Korrel is geslaagd voor zijn examen, na eerder gezakt te zijn. Hij is nu hoofdkabouter, en moet meteen een belangrijke taak uitvoeren. Maar wat moet hij doen met de lege zandzakken; die tekst heeft hij overgoten met chocolademelk. Dat hij het niet weet wil hij niet toegeven, en Klaas Vaak geeft hem ook niet echt de gelegenheid het hem te vragen. Dus gooit hij de lege zakken maar uit het raam. Als niet veel later kinderen nare dromen krijgen, vermoed Klaas Vaak al snel dat er wat mis is. Roodkapje droomt dat ze ziek in bed ligt en dat oma koekjes komt brengen, Hans en Grietje ontmoeten een heks in een groentehuisje, en Anura wordt geplet door een enorme gouden bal. Als Klaas Vaak zwart zand in de kinderogen ontdekt, en vervolgens bij het onderzoek ervan merkt dat er ook zijn zand tussen zit is hij verbaasd. Hoe kan dat nu? Dan komt de aap uit de mouw. De zakken die Korrel uit het raam heeft gegooid, en die door de kat van de heks naar zijn baasje zijn gebracht. En deze heks heeft hele snode plannen.

Een beetje eng en spannend zal het allemaal zeker zijn voor de kleinste bezoekers. Het is vaak erg donker. Zo donker dat scènewisselingen gebeuren met kleine lampjes. Er wordt veel gewekt met licht en schaduw en met poppen in miniatuur. Waaiervormige schermen bakenen bepaalde ruimtes af. Het oogt allemaal prachtig, al zit de visuele knaller wel aan het einde, met prachtig plaatje van Klaas Vaak en de uil.
Hoewel er nog steeds een paar fragmenten in zitten die korter kunnen, weet Klaas Vaak de aandacht van jong en oud vast te houden. Voor volwassenen zijn verbasterde uitdrukkingen als ‘Krijg nou borstveren” geestig, terwijl de jonge kinderen opgaan in het verhaal, en enthousiast meedoen als dat wordt gevraagd. Ook de papa\s en de mama’s doen dat overigens, als ze apart worden aangesproken. Klaas Vaak is dus een leuk uitje voor het hele gezin, en komt met deze lange speellijst vast ook in een theater in de buurt.

Als de bloemen zijn uitgereikt is het vervolgens aan de hoofdredacteur van Musicalworld om de Musicalworld Award voor de beste voorstelling voor kinderen/jeugd, een van onze twee Musicalworld Kids Awards op het podium uit te reiken. E Eline Schmidt nam de award in ontvangst, en was trots op en blij met de prijs.
Aangezien Musicalworld.tv op verlof is in oktober, zie hier de reportage die Efteling- en Europa park site De Vijf Zintuigenvan Klaas Vaak maakte.

Fotocredits: Uitreiking award en scene beelden: Efteling, overige foto’s: Musicalworld.nl

18 October 2014
Première
Breda
Chasse Theater
Klaas Vaak op tournee
klaas vaak, musicalworlkd award, feestelijke voorstelling,. breda, efteling. musicalworld kids award, uitreiking

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen