Reportage

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? de audities

180 kinderen stonden op zaterdag 18 september zenuwachtig trappelend voor de poorten van de fabriek van Douwe Egberts. V&V Entertainment had samen met dit koffiemerk de handen in een geslagen om de grootste kinder-auditie ooit in Nederland te houden.

Teenage Superstars?
180 kinderen stonden op zaterdag 18 september zenuwachtig trappelend voor de poorten van de fabriek van Douwe Egberts. V&V Entertainment had samen met dit koffiemerk de handen in een geslagen om de grootste kinder-auditie ooit in Nederland te houden. Het doel was duidelijk: het vinden van 28 nieuwe talentjes die ingezet gaan worden bij een select aantal voorstellingen van Hamelen.

Toch kon niet elk kind zich zomaar opgeven voor deze auditie-ronde. Door middel van een kleurplaat-selectie werden uit de 5000 inzendingen, 180 winnaars getrokken die niet alleen op auditie mochten komen, ook kregen zij nog een grote verassing…

Deze lange dag werd gepresenteerd door het duo Danny Rook en Kim-Lian van der Meij. Danny: “een aantal weken geleden ging de telefoon: Roel (Vente) en Albert (Verlinde) wilden voor deze dag graag een duo presentatie. En Kim is onwijs populair bij de kinderen.” Kim-Lian: “Maar je moet natuurlijk ook gewend zijn om te presenteren en Danny heeft dat door zijn tv werk. Doordat er ook een relatie moest zijn met Hamelen kwamen ze bij ons uit”.
Toen de kinderen zagen wie de dag presenteerden barstte er dan ook een luid applaus los en vielen de eerste zenuwen al weg. Toch bleven die zenuwen nog de rest van de dag de overhand houden want er stond nogal wat op het spel. Zelfs de man achter Hamelen, Roel Vente, kwam de kinderen geruststellen. Want je hoefde niet zo goed te kunnen zingen of dansen als Kim-Lian, zolang je maar goed was in kleuren, net als Danny, dan kwam alles goed. En dat bleek ook wel, want na de eerste zang-oefeningen kregen de kinderen hun grootste verassing.

Warming-up
Kim-Lian had voor deze dag haar band meegenomen en gaf een mini-concert waarin haar grootste singles voorbijkwamen. ‘Hey Boy’, ‘Teenage Superstar’ en natuurlijk de cover ‘Kids in America’ lieten de handjes de lucht in gaan. De kinderen waren niet meer zo gespannen, de mondspieren waren getraind en de warming-up werd in een moeite meegenomen tijdens dit mini-concert.

Auditeren…
Nadat de ouders afscheid van hun kinderen hadden genomen was het dan tijd voor de audities. Vol spanning luisteren de kinderen naar de instructies zonder te beseffen dat deze audities in totaal 4 uur in beslag zouden nemen. Tijdens deze auditie kwamen vooral de twee belangrijkste disciplines aan bod. Wie zou zich voor de strenge jury kunnen onderscheiden in zang en dans? Welke 28 kinderen hebben gevoel voor ritme en een goed gevoel voor toonhoogte?

“Stap links, twee, drie, vier naar voren en kick”
Beetje bij beetje leren de kinderen van de choreografe de eerste stapjes van dansen in Hamelen. Het blijft onwennig om tegelijkertijd de armen en benen in tegengestelde richting te bewegen. Het leer-tempo ligt hoog en al snel spot Musicalworld de nieuwe Chantal Janzen die niet alleen gevoel voor ritme en dans heeft maar dit ook nog de hele tijd blijft doen met een glimlach. Alsof ze geniet van de auditie!

Na de dans-ronde werd het al merkbaar warmer in de auditie-ruimte en de kinderen begonnen te beseffen dat meedoen aan Hamelen meer van hen zou verlangen dan dat ze in eerste instantie dachten. Na de eerste ronde werd het nog alleen maar moeilijker. De teksten konden de meeste kinderen nog wel dromend meezingen, maar in combinatie met de moeilijke danspassen werd het er niet makkelijker op. En dan ook nog in de juiste toonhoogte… En met het juiste gevoel….
Ondanks dat iedereen wel zijn best deed, ligt het lot van de auditanten in de handen van de jury. Er zal nog flink wat worden gezweet voor ze over enkele dagen het al dan niet verlossende telefoontje zullen krijgen.

Rambam de rimboe in
Terwijl de kinderen zich dan ook stonden uit te sloven om de jury te overtuigen nam Musicalworld de presentatoren van de dag even apart om af te sluiten met de leukste anecdote uit het eerste seizoen Hamelen. Danny: “Oh dat weet ik wel! Dat was toen Kim-Lian in d’r broek plaste! Ja echt waar!”. Terwijl bij Kim-Lian weer bijkleurt vertelt ze het hele verhaal: “Het gebeurde tijdens het nummer “Niemand weet, niemand weet…” waarin wij achter de eettafel staan. Suzan Seegers (Hilletje) zou een kandelaar op tafel komen zetten maar valt voorover waardoor de hele tafel in elkaar stort. En dat net op het moment dat Danny en ik een solo moeten zingen. Dus terwijl Suzan overeind krabbelt probeer ik me sterk te maken voor ons duet, maar toen ik Danny aankeek zag ik dat hij met biggelende tranen over zijn wangen stond te lachen. Toen hield ik het ook niet meer! Ik voelde mijn benen helemaal warm worden en ben direct het podium afgerend en heb het ergste maar opgedekt met een handdoek die iemand normaal gesproken gebruikte om het zweet mee te deppen!”.

N.v.t.
Amsterdam
Douwe Egberts Fabriek
Officiële website

hamelen, rené van kooten, chantal janzen, kim lian, v&V entertainment, albert verlinde