Perspresentatie

La Cage aux Folles is wat het is

Toen Erwin van Lambaard anderhalf jaar geleden de voorstelling La Cage aux Folles in Londen zag, wist hij meteen dat dit de openingsvoorstelling moest worden voor het De La Mar Theater in Amsterdam.

Onmiddellijk belde hij Matthew Ryan, die de musical My Fair Lady al eerder voor Stage Entertainment had geregisseerd, of hij nog een keer een regie wilde doen. Matthew sprak toen de gevleugelde woorden: “Dat is prima, als het maar La Cage aux Folles is!” Voor zover Erwin nog twijfels had waren die op slag verdwenen en zag hij dit antwoord als een teken!

Voor de hoofdrollen werden Jon van Eerd en Stanley Burleson benaderd. Voor Jon was het een droom die uitkwam, er was echter een “klein” probleempje: hij stond onder contract bij Rick Engelkes. Maar het lukte Erwin om Jon vrij te krijgen en zo stond niets een geweldige productie meer in de weg.

La Cage aux Folles speelt zich af in het nachtleven van Saint-Tropez. Albin (van Eerd) en Georges (Burleson) leiden een liefdevol en onbekommerd bestaan aan de Franse Cote d’Azur. Hier runnen zij de befaamde nachtclub “La Cage aux Folles” waar Albin met zijn travestieact als de beroemde Zaza triomfen viert. Wanneer de zoon van Georges aankondigt te willen trouwen met de dochter van een conservatieve politicus wordt hun leven op z’n kop gezet. Het frivole appartement moet worden omgetoverd tot een sobere kloosterkamer en “Albin moet weg”. Dit alles om hun levensstijl te verbergen en de schone schijn van een “normaal” gezin op te houden. Kunnen ze de schijn hoog houden?

Het is een humoristisch, maar tegelijk ook een integer en aandoenlijk verhaal dat gaat over familiewaarden, onvoorwaardelijke liefde en vooral de behoefte om te vieren wie we zijn.

Voor Jon van Eerd, die bij eerdere kluchten al heeft bewezen de lach aan zijn kont te hebben hangen, is het vooral een uitdaging om dit keer oprecht te blijven. In een jurk nog wel! Hij zal de komende acht maanden overtuigend neer moeten zetten dat hij al vijfentwintig jaar lief en leed deelt mijn zijn toneelman Stanley. Iets wat hem geen probleem lijkt. Hij kent Stanley goed en het klikt tussen die twee. “Als je voor zo’n verhaal gaat, ontkom je er niet aan diepe gevoelens te ontwikkelen voor je tegenspeler”, aldus Jon. “Maar bovenal is deze voorstelling een zoektocht naar jezelf, zodat je vol overtuiging uit kan roepen: Ik ben wat ik ben!”

Regisseur Matthew Ryan was als jonge acteur in 1983 getuige van de wereld première van La Cage in het Palace Theatre in New York. Sindsdien was het zijn grote wens deze voorstelling een keer te mogen maken. En na 27 jaar komt deze droom dan eindelijk uit. Voor hem gaat de voorstelling vooral over families, legt hij uit. “Je hebt de familie van Georges, Albin en hun zoon Jean-Michelle. Daarnaast heb je de familie van de conservatieve politicus Dindon. Als derde heb je de bonte “familie” van de nachtclub La Cage.” “Familie heeft niet altijd te maken met een bloedband,” stelt Matthew, “het is een keuze. In het leven kies je zelf de familie waar je bij wilt horen”.

En met de “familie” van de La Cage aux Folles zit het wel goed! Naast Jon en Stanley zien we Liz Snoijink en Derek de Lint als de conservatieve Dindons, Gerrie van der Klei als Jacqueline, de excentrieke gastvrouw van restaurant Chez Jacqueline, Anouk Maas en Karel Simons als de verliefde twintigers en Juan Wells als de over-the-top hulp in de huishouding.

Ik heb de voorstelling in Londen gezien met Graham Northon in de rol van Albin. En ik moet eerlijk zeggen dat wat ik tot nu toe van Jon heb gezien uit La Cage me veel meer heeft ontroerd. Dus ik heb hoog gespannen verwachtingen van deze productie…

Op 16 november 2010 beginnen de try outs in het De la Mar Theater in Amsterdam, alwaar op 28 november 2010 ook de première zal plaats vinden. Tot en met 13 februari 2011 staat de voorstelling in het DeLaMar Theater om daarna tot en met 29 mei 2011 als reisvoorstelling het land in te gaan.

Voor meer informatie ga naar http://www.musicals.nl

12 October 2010
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.musicals.nl
la cage aux folles, jon van eerd, stanley burleson, stage entertainment, joop van den ende, graham norton, birdcage, robin williams, nathan lane