Perspresentatie

Laat de Liefde toe

40 jaar na de originele versie van ‘Hair’ op Broadway is de musical nog steeds een begrip binnen de theaterwereld. In 1969 was deze voorstelling al voor het eerst in Nederland te zien, toen met o.a. Bill van Dijk in de rol van Claude.

In seizoen 2007-2008 is ‘Hair’ opnieuw in de Nederlandse theaters te zien met wellicht als grootste verschil dat het script en de liedteksten vertaald zijn naar het Nederlands. Vandaag kwam de cast in strandtent Woodstock69 in Bloemendaal bijeen om de aanwezigen alvast een voorproefje te geven van deze ‘love rock’ musical.

Het verhaal van ‘Hair’ speelt zich af in New York (Central Park) ten tijden van de Vietnamoorlog. Claude, een verlegen jongen uit de provincie, ontmoet een groep hippies en leert met hen de vrijheid, liefde en rebellie kennen. Hij wordt verliefd op Sheila, een politiek actieve studente, en zijn leven verandert ingrijpend. Dan wordt hij opgeroepen om als soldaat in Vietnam te vechten en moet hij een keuze maken tussen het leger en een nieuwe, vrije toekomst.

Producent Seaside Productions heeft Marcus Azzini aangetrokken voor de regie. Marcus: “Zo’n 3 jaar geleden ben ik gevraagd of ik de regie wilde doen voor deze musical. Het eerste wat toen in mij opkwam is waarom juist ik voor deze klus gevraagd werd. Normaal gesproken regisseer ik voornamelijk kleine, gesubsidieerde voorstellingen voor de kleinere theaters in Nederland. Maar al snel werd duidelijk dat ze zich meer op het verhaal wilde concentreren en daarvoor een toneelregisseur wilde. In het verleden werd ‘Hair’ meer als een soort concert uitgevoerd en was het verhaal een beetje een ondergeschoven kindje. Met deze productie willen we het verhaal ook veel meer op de voorgrond gaan zetten.”

Een van de hoofdrollen, die van Berger, wordt gespeeld door Oren Schrijver. ‘Berger is de rebel van het verhaal. Hij vindt zichzelf de ultieme hippie maar is meer de buitenkant zodat de rest niet aan bod hoeft te komen. Binnen de groep is hij de leider, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat iedereen maar doet wat hij zegt’, aldus Oren.
Iemand die echt de hippie boodschap uitdraagt is Woof, gespeeld door Mattijd Wessels: “Woof is iemand die opzoek is naar zijn eigen seksualiteit. De liefde staat bij hem centraal en hij is ervan overtuigd dat als mensen maar meer met elkaar zouden vrijen, er meer liefde in de wereld zou zijn.”

De rol van Sheila zal tot aan het einde van het jaar worden gespeeld door Jelka van Houten. Daarna zal Bettina Holwerda de rol van haar overnemen. Bettina: “Ik ben vanaf het begin af aan wel in de voorstelling te zien, maar dan in de rol van Dionne. Vanaf januari neem in de rol van Jelke over. Wat voor mij wel fijn is, is dat de druk nu minder groot is dan vorig jaar bij ‘Grease’. Dat was mijn eerste hoofdrol en er kwam heel veel publiciteit bij kijken en ondanks dat ik het heel leuk heb gevonden, was het achteraf gezien ook best zwaar. Ik vind het wel lekker dat ik nu wat rustiger kan beginnen en dingen van een afstandje kan bekijken.
Wat we voor de rol van Sheila overigens wel gaan doen is dat Jelka en ik samen de basis gaan neerzetten, al zal de uitvoering straks natuurlijk wel wat anders zijn want ieder geeft er zijn eigen draai aan.”

Rodrigo Otazu heeft voor ‘Hair’ de kleding ontworpen. In Nederland is hij voornamelijk bekend vanwege zijn sieraden lijn. Toch is kleding ontwerp niet geheel onbekend terrein voor hem: “Ik heb voor de Grammy Awards ook kleding ontworpen voor een nummer uit ‘Moulin’Rouge’ dat daar werd opgevoerd. Daarnaast heb ik voor verschillende pop artiesten voor zowel videoclips als concerten ook kleding ontworpen. Het leuke aan ontwerpen voor een musical is dat ik nu niet mezelf als uitgangspunt neem, maar de visie van een regisseur, de personages in het verhaal en de karakters van de personen die het gaan spelen”, aldus Rodrigo.

Ondanks dat de muziek een hele belangrijke factor is in het succes van ‘Hair’, wordt voor deze versie ook de nadruk gelegd op het script. Oren: “Je verwacht het misschien niet, maar het verhaal is heel moeilijk. Het originele script schijnt op een trip geschreven te zijn en dat maakt het heel oudsher. Vroeger kon je het maken om het alleen maar stoned te spelen, maar tegenwoordig is het publiek veel kritischer en willen ze ook de personages een beetje leren kennen. Het fijne van Marucs is dat hij goed inzicht heeft in het stuk. Hij heeft er een pakkende verhaallijn in weten te krijgen zonder dat hij er veel voor heeft moeten sleutelen.”

‘Hair, de Love Rock’ musical gaat op zaterdag 20 oktober in het Chasse theater in Breda in première. Voor meer informatie en de volledige speellijst ga naar http://www.hairmusical.nl

 

 

06 September 2007
N.v.t.
Bloemendaal
Woodstock 69
http://www.hairmusical.nl
hair, woodstock, rene van kooten, chaira borderslee, oren schrijver, dewi, joël, idols, liefde, aquarius