Recensie

Lekker! Leuk! De Broadway Producers in Breda

De musical 'The Producers' is gebaseerd op de gelijknamige film van Mel Brooks uit 1968 en ging in 2001 in première op Broadway. En na ruim tien jaar is deze show ook eindelijk in een Nederlandse versie te zien.

In de Nederlandse Producers wordt gebruik gemaakt van de originele ontwerpen voor decor (Robert Wagner) en kostuums (William Ivey Long). De decors lijken wat kleinschaliger maar dat doet geen afbreuk aan het totaalplaatje.

De musical is kundig vertaald door Frans van Deursen en is op sommige momenten naar de Nederlandse situatie gehaald. De vertaling is overigens niet altijd even geslaagd. Zo gaat veel van de strekking van 'Keep It Gay' verloren door het te vertalen als 'Lekker Leuk'. 'Gay' mag dan wel geen gevestigde term zijn geweest in 1959 het jaar waarin de musical zich afspeelt, maar dat waren Fosse en Lloyd Webber ook niet.

De productie kent veel leuke knipogen naar bestaande musicals en films, zo echoot 'Fiddler On The Roof' in de openingsscène en 'Oliver' in Max's solo 'Verraad', en is 'A Chorus Line' onmiskenbaar terug te zien in de finale van 'Voorjaar voor Hitler'. En ook Ginger Rogers en Fred Astaire herleven als Ulla en Leo de sterren van de hemel dansen in 'Die Lach'.

'De Producers' is een Broadway musical in de meest traditionele en pure zin van het woord inclusief de pakkende muziek en de prachtige decors, mooie kostuums en dito showballetten. De grote charme van de productie is dat je met gemak kunt voorstellen dat je in de jaren vijftig in het theater naar deze show zit te kijken. Maar toch ook weer niet omdat het verhaal met een vette knipoog en veel vileine humor wordt gebracht. Alle clichés en stereotypen passeren de revue en worden genadeloos op de hak genomen. Van de nymfomane bejaarde dames in 'Ineens kwam Bialy' tot de homo's in het team van DeBris en Ulla als het spreekwoordelijke domme blondje. En kijk niet verbaasd op van duiven die de Hitlergroet brengen of een volledig showballet met hakenkruizen in de finale van 'Voorjaar voor Hitler'.

Dat klinkt misschien niet even smaakvol maar juist omdat niemand is gespaard wordt het op geen enkel moment kwetsend. Al kan ik me voorstellen dat sommige mensen moeite hebben met dit soort humor. Dat de grote drijvende kracht achter 'The Producers' Joods is maakt het voor hen dan wellicht wat beter verteerbaar. Mel Brooks schreef niet alleen de tekst en muziek maar schreef ook mee aan het script samen met Thomas Meehan.

De ironische snoeiharde humor gecombineerd met de rake one-liners en de slapstickachtige situaties staan garant voor een avond heerlijk, maar zeker geen pretentieloos, amusement.

'... De Producers is de ultieme liefdesbrief aan Broadway...' schrijft regisseur en choreograaf Martin Michel in zijn voorwoord en daar kun je het alleen maar mee eens zijn. Met 'De Producers' staat er een trotse Nederlandse productie die het origineel alle eer aandoet. Met recht en zonder twijfel Broadway in Breda … of een andere willekeurige stad want de productie is nog tot en met februari 2012 door heel Nederland te zien.

Scenefoto's: Annemieke van der Togt
23 October 2011
Première
Breda
Chassé Theater
http://www.musicaldeproducers.nl
producers, musical, recensie, chasse, breda, johnny kraaijkamp, noortje herlaar, joey schalker, dick van den toorn, marcel jonker

Over de auteur

Theo schreef dit artikel voor jou

Theo

Meer artikelen van Theo

Delen