Recensie

Lover of loser: leuk of meuk?

Een belangrijk thema, flitsende choreografieën en een eigentijdse score: Lover of Loser is gemaakt voor jongeren, maar interessant voor iedereen. Inclusief gefilmde reportage van Musicalworld.tv.

Lover of Loser is gebaseerd op het gelijkmatige boek van Carry Slee. Het vertelt het verhaal van Eva die in korte tijd een aantal belangrijke keuzes in haar leven moet maken. Het boek stelt de problematiek van loverboys aan de orde, maar centraal staat vooral de beslissing waar je als tiener soms voor staat en de gevolgen die dat met zich mee brengt. Eva maakt keuzes door weg te lopen bij haar egocentrische moeder en iets te aanrakerige vader en raakt hopeloos verstrikt in het web van de mooie en charmante Ricardo, die haar beloftes doet over een stage in Parijs bij een modevriendje van hem. Dat ze in werkelijkheid in een Bredaas bordeel belandt, lijkt vergezocht en ongeloofwaardig als de feiten over gedwongen prostitutie niet zo keihard het tegendeel bewijzen.

Het is belangrijk dat producent Lef!Theater dit thema onder de aandacht brengt bij een jonge doelgroep. Regisseur Benno Hoogveld laat het publiek meedenken en meebeslissen met Eva door ze rode of blauwe bordjes de lucht in te laten steken. Waar de keuze in het begin van de voorstelling nog gaat over het kiezen van de juiste kleur schoenen, belanden we uiteindelijk bij de gruwelijke keuze of Eva met haar eerste klant moet meegaan of dan maar liever in elkaar geslagen moet worden door haar pooiervriendje. Een schokkende keuze, zeker voor de doelgroep, maar wel een die precies duidelijk maakt in wat voor gevaarlijke en onwerkelijke wereld Eva terecht is gekomen. Dat Hoogveld ervoor gekozen heeft de keuzemomenten te ensceneren als luchtige televisieshow is slim: het geeft het publiek even adem om bij te komen van de nare gebeurtenissen op het toneel.

Lover of Loser heeft een moderne R&B score van Brahim Fouradi en Fons Markies die misschien niet altijd even sterk is, maar wel consistent en lekker eigentijds. De beats geven volop ruimte voor een ijzersterke choreografie van Dan Karaty die duidelijk op zoek is geweest naar een combinatie van Bob Fosse en hip hop. De cast van Lover of Loser bestaat niet uit geweldige dansers, maar Karaty drilde ze tot een mooi ensemble dat het verhaal verrassend krachtig voortstuwt.

De cast van de show is jong en barst van het talent. Hun grootste kwaliteit ligt in het razendsnel schakelen van sfeer en emotie; de voorstelling kent een groot aantal harde overgangen van luchtig naar keihard en die worden vlekkeloos uitgevoerd en werken uitstekend. De hoofdrol is voor Pip Pellens als Eva die het publiek op een indrukwekkende manier meeneemt in haar nachtmerrie. Ze is geen grootse zangeres, maar speelt prachtig. Haar potentiële vriendje Mees wordt gespeeld door Pim Wessels die de hele avond onweerstaanbaar charmant staat te zijn. Nabil Aoulad Ayad speelt Ricardo en weet in zijn scènes een gevaarlijke onderlaag aan te brengen die hem altijd interessant maakt om naar te kijken. Isabel Commandeur en Sander de Heer spelen de moeder en stiefvader van Eva. Commandeur speelt een verschrikkelijke vrouw die alleen maar met haar eigen geluk bezig is. Ze schreeuwt vooral veel in de voorstelling en dat is jammer; haar ballad komt te laat om haar nog sympathiek te maken voor het publiek. Ze is daarentegen wel de beste danser van het stel. De Heer speelt zijn rol trefzeker en je kijkt de hele avond naar een man met een geheim, maar welk geheim? Stijn Fransen en Juliann Ubbergen spelen de beste vriendin en vriend van Eva en Mees en zorgen voor de nodige comic relief in de voorstelling. Grootste indruk maakt Lauretta Gerards als prostituee Mauriza. Met haar indrukwekkende gestalte en stem is ze weergaloos in het nummer over loverboys “Soms”. Zonder twijfel het hoogtepunt van de voorstelling.

Lover of Loser is een mooie avond theater die tot nadenken stemt. Het is gemaakt voor jongeren wat maakt dat het misschien allemaal iets te goed afloopt in de finale, maar dat mag de pret niet drukken. De show brengt een belangwekkend thema onder de aandacht van jonge mensen die meteen meekrijgen hoe groot de kracht van theater kan zijn.

De Dailymotion-versie van deze reportage:

04 November 2012
Première
Zaandam
Zaantheater
http://www.leftheater.nl
lover of loser, carry slee, pim wessels, pip pellens, dan karaty, ferry doedens, nabil aoulad ayad, matthew michel, soy kroon, benno hoogveld