Reportage

Mamma Mia Party met Stuttgart-cast.

Mamma Mia in het Duits. Het klinkt, gezongen door de cast-leden uit Stuttgart allesbehalve slecht. Het blijft wel wennen, zo'n andere taal, maar met uitstekende vocalen is het evengoed een lust voor het oor.

Wegens het 30-jarig jubileum van het Zuid Duitse attractiepark “Europa-Park” en het 1-jarig jubileum van de Stuttgart-versie van de musical werd er op zondag 17 juli een heuse Mamma Mia-dag georganiseerd. Overdag waren er in het park optredens van Abba-coverbands en tot twee maal toe was er een optreden van de 3 hoofdrolspelers uit de Stuttgart-cast van Mamma Mia. ‘s Avonds was er een speciale Mamma Mia Party, in samenwerking met het radiostation SWR1.

Het is 30 graden in de schaduw; je waant je in de tropen en op het podium staan Donna, Rosie en Tanja, alias Donna and the Dynamo’s. Ondanks de hitte en toeloop die wat minder was dan ik had ingeschat spetterde het optreden van het podium. De signeersessies na de twee sets (van 3 nummers) waren dan ook erg populair, zodat er een lange rij ontstond voor de tafel waar de dames hun handtekening zetten.

Als we naar het uiterlijk kijken zien we vooral dat Tanja zo uit de Nederlandse cast kan komen. De twee anderen zien er toch behoorlijk anders uit dan in de Hollandse cast. Met name Rosie ziet er een stukje truttiger uit. Echt acteerwerk uit de musical zien we niet; dus hoe de rollen qua spel worden ingevuld blijft nog even een raadsel.

Maar het programma bleef niet beperkt tot overdag. ‘s Avonds was er een speciale Mamma Mia Party, die al vroeg in de voorverkoop was uitverkocht. Op deze subtropische dag was het in de hal ook onaangenaam warm, wat er voor moet hebben gezorgd dat de spetterende openingsact, verzorgd door de winnaars van de Abba-coverband competitie (die helemaal uit Hamburg waren gekomen) niet iedereen meteen al in beweging kreeg.
Dit lukte de cast van Mamma Mia wel. Naast de originele Dynamoe’s was de groep aangevuld met twee ensemble-leden, en nog een aantal dansers.

Sophie (het moet waarschijnlijk een understudy zijn geweest want me werd verteld dat er ‘s avonds twee mensen uit het ensemble zouden meedoen) zong de sterren van de hemel, de Dynamoe’s gooiden er een schepje bovenop en de hilariteit die sommige nummers tijdens de echte show te weeg weten te brengen keert volledig terug met onder andere de duikpakken. De set moet 10 nummers zijn geweest, maar lijkt in 10 minuten gedaan. De tijd vliegt werkelijk. Het is dat Stuttgart voor mezelf te ver rijden is om op een avond te doen, want de toegangskaarten die op deze avond sterk gereduceerd worden aangeboden hoor je bijna zeggen:“koop me, neem me”.


Als de sfeer er eenmaal is blijft deze ook wel hangen, dus voor de zweedse coverband Abba Again, die na de cast mag optreden is het pad reeds geplaveid. De kracht van Abba bewijst zich dus wederom.

Een dag die door een pretpark- en musicalliefhebber als ik niet snel vergeten zal worden.


De cast:
Donna -  Jasna Ivir
Tanja -  Franziska Becker
Rosie - Iris Schumacher

N.v.t.
Duitsland
Europa-Park Dome
Officiele website Mamma Mia Duitsland

mamma mia, abba, joop van den ende, simone kleinsma, celine purcell, utrecht, beatrix theater

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen