Musical Awards Gala 2004

image Na afloop van de show is het tijd voor een officiele fotoshoot en interviews met alle winnaars. Grote winnaar van de avond zijn de Lion King en Mamma Mia met ieder 3 awards.

Op maandag 10 mei vierde de Musical Awards haar 1e lustrum. Voor het 5e jaar op rij werden er in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam de felbegeerde beeldjes van Pépé Gregoire uitgereikt.
Voor deze musicalawards zijn een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo wordt er dit jaar voor het eerst onderscheid gemaakt in grote en kleine musicals. Wat weer als gevolg heeft dat er meer awards te vergeven zijn, 13 in totaal, verdeeld over 17 musicalproducties.
Naast deze nieuwe opzet heeft de musicalawards ook een nieuwe presentatrice. Tooske Breugem heeft de eer om deze awardsgala te mogen presenteren. Dat zij over voldoende ervaring beschikt om een live show te kunnen presenteren, laat ze ook vanavond weer zien.
Laus Steenbeeke:” Ik vond dat Tooske het geweldig deed. De manier waarop ze praat is heel goed. Ook met de overgang naar het engels toen Sir Andrew Lloyd Webber opkwam, leek ze totaal geen moeite te hebben. Ik weet zelf hoe het is om in een grote productie te staan waar alle ogen op je gericht zijn, en ik vond dat ze heel goed gedaan heeft”.
Stephen Stephanou:” Ze deed het uitstekend, haar opening was zo waanzinnig goed. Ik vind Tooske echt een vrouw met stijl en sympathie tegelijk!”.

Na afloop van de show is het tijd voor een officiele fotoshoot en interviews met alle winnaars. Grote winnaar van de avond zijn de Lion King en Mamma Mia met ieder 3 awards.
Simone Kleinsma:” Deze awards doen me veel. Het is altijd een waardering, zeker als je een publieksprijs krijgt. En deze award is natuurlijk voor ons allemaal, dus dat maakt het extra leuk. En ja, mijn persoonlijke prijs, daar ben ik heel erg blij mee. Het was voor mij de 3e keer dat ik genomineerd was en ik ben door de mensen om mij heen toch een beetje gek gemaakt. Iedereen had zo iets van ‘nu wordt het wel eens tijd dat je hem krijgt’, en nu heb ik hem”.
In de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een Grote productie moest Simone het opnemen tegen Hilke Bierman en Ellen Pieters. “Ik heb helaas mijn collega’s niet gezien. Dat is het nadeel als je 7 dagen in de week werkt, dan zie je niks meer. Ik heb wel veel positieve dingen over ze gehoord, en ze zijn natuurlijk niet voor niets genomineerd door de jury”.
Waar Simone haar award gaat neerzetten, weet ze nog niet.“De eerste paar weken zal ik hem wel op de schouw zetten denk ik. Er zijn ook mensen die hem op de WC zetten, dat is eigenlijk ook wel een goed idee, dan zie je hem toch elke dag”.
Op de vraag wat haar plannen zijn voor na Mamma Mia, antwoordt Simone: “ik weet nog niet wat ik hierna ga doen. Mamma Mia loopt zowieso door tot 2005 en dat maak ik af. Waarschijnlijk komen er ook nieuwe afleveringen aan van Kees en Co., maar ik weet niet wanneer die gepland staan”.
Een carriere op Broadway ambieert ze niet: “Pia Douwes wilde dit heel graag, en die heeft die kans gelukkig ook gekregen. Ikzelf heb ook niet zo heel erg met Broadway dat ik daar zou willen staan. Het is trouwens ook niet zo heel makkelijk om als Nederlander aan de bak te komen daar. Er zijn daar al zoveel mensen en die zitten echt niet op een Kleinsma te wachten”.

Vera Mann mag zich als enige prijzen met 2 MusicalAwards in haar carriere. In 2001 won zij de award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol voor de musical ‘Diana”. Komend seizoen is Vera te zien in ‘Passion”: “Ik ben al 6 jaar bezig om dit van de grond te krijgen, maar er was geen enkele producent die het aandurfde dit te produceren. Uiteindelijk heb ik in een heel leuk gesprek met Joop (van den Ende, red.) op een premiere mijn gal daarover gespuwd. Niet zozeer om hem te overtuigen, want ik dacht ‘dat doet hij toch nooit’. Maar 5 dagen later belde hij mij op en zei:‘je hebt gelijk, dat moet gebeuren en ik ga het voor je produceren’. Dat was voor mij net zo’n mooie prijs en kroon op mijn werk als deze award”. Wie weet mag Vera volgend jaar daarvoor wel haar 3e award in ontvangst nemen. Vera:“Dat zou helemaal te gek zijn, maar daar zal ik maar niet op hopen, ik ben al blij met deze”.
Later op de avond werd ons bekend dat Vera haar award kwijt was geraakt. Laten we hopen dat ze hem heeft terug gevonden en dat ze hem niet meer uit het oog verliest!

Iemand die dit jaar behoorlijk in de spotlights staat is Celine Purcell. In maart mocht zij de Cubus Beurs in ontvangst nemen en vanavond won zij de award voor Aanstormend talent. Musicalworld laat haar het jury-raport lezen.
“Ja, hij is mooi! Het is alles waarvoor ik gewerkt heb en waarvan ik hoopte dat ze zouden zeggen. Er wordt vaak in het algemeen gezegd dat er niet goed geacteerd wordt en dat iets geen inhoud heeft en plat vermaak is. Dat vind ik zo jammer. In het jury-raport noemen ze dus dat ik inhoud heb en daar ben ik ZO blij mee. Mijn rol is niet een hoofdrol, maar een vertellende lijn en ik wilde haar toch een echt persoon meegeven. Dus heb ik nagedacht over de hele rol, het stuk en alle verhoudingen onderling om zo de inhoud in mijn rol te zoeken”.
Zowel bij de Cubus award als bij deze musicalaward zit een geld bedrag verbonden. Dit als financiele ondersteuning om zich in haar vakgebied verder te ontwikkelen. “Ik zou wel heel graag naar New York of Londen willen om daar een goede masterclass te volgen voor een maand of 2. Binnenkort ga ik even naar New York, dus ik kan me dan meteen orienteren”.

Iemand die nog niet echt beseft dat hij een MusicalAward gewonnen heeft is Stephen Stephanou voor zijn rol in Eternity: ” Ik ben nog steeds in shocktoestand. Ik sprak Jimmy Hutchinson net en ik vond het zo erg dat hij die award niet gewonnen heeft, maar tegelijkertijd ben ik natuurlijk wel blij voor mezelf. Het is dus een beetje een dubbel gevoel”.
Toch zal deze award niet veel veranderen volgens Stephen: “Ik denk dat hier in Nederland zo’n award niet echt veel voor je toekomst betekent, in de zin van dat er werk naar je toekomt. Men weet natuurlijk nu wel wie ik ben, maar dat er nu concrete aanbiedingen komen, dat gebeurt nauwelijks in Nederland, ik moet gewoon mijn audities blijven doen”.
Een show waar Stephen erg naar uitkijkt volgend seizoen is ‘Passion’. “Ik heb de show een maand geleden in Engeland gezien en ik had niet verwacht hem zo mooi te vinden want het is natuurlijk een en al drama. Maar ik vond hem schitterend, de muziek is zo mooi, ook vanavond had ik weer kippevel”. Vanaf november is Stephen weer te zien in de nieuwste productie van de Kapel Koninklijke Luchtmacht ‘Songfestival in Concert’.

Musicals als o.a. Passion, De Jantjes, Love me just a little bit more, Hello Dolly, Songfestival in Concert, Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, De Zevensprong, Nijntje is er weer en Pippi Langkous geven nu alweer aan dat de strijd voor de awards in 2005 zullen doorgaan. Het zal geen makkelijke klus worden voor de jury om zich te gaan buigen over de nominaties. Maar gelukkig hoeven wij als musicalliefhebbers alleen maar van al dat moois te genieten. En ook dat zullen we in 2005 blijven doen.

Het overzicht van alle winnaars is ook op de officiele site te vinden.