Recensie

Musicals in Ahoy 2006

Op 18 mei ging het grootste musicalspektakel in Nederland (en wellicht van de wereld) Musicals in Ahoy 2006, in de Rotterdamse Ahoy in première. Een spektakel waarbij 'meer' en 'groter' de sleutelwoorden zijn en waarbij alle records van de vorige edities verbroken werden.

Na de pauze is het Anita Meijer die de 2e acte opent met het nummer ‘Any Dream will Do’ uit Joseph and the amazing technicolor dreamcoat compleet met kinderkoor. In deze oase in de woestijn worden vervolgens nummers uit de musicals Aida, the Lion King en Tarzan ten gehore gebracht. Hoogtepunt in dit blok is absoluut Antje Monteiro. In de nok van de Ahoy zingt zij het nummer ‘Het gaat altijd over liefde’ uit Aida en weet niet alleen mij, maar ook de rest van de Ahoy diep in het hart te raken.
Uiteraard is er ruimte voor de nieuwe Disney musical Tarzan die onlangs de première beleefde op Broadway. Tony Neef en Renee van Wegberg zingen het nummer ‘Two Worlds’ en Ivo Chundro kruipt in de huid van Tarzan.
Na dit Disney geweld is er tijd voor een rustig een puur moment in de voorstelling. Anita Meijer geeft ons een mooi voorproefje uit de musical Cats met het nummer ‘Herinnering’ en bewijst meteen dat ze helemaal klaar is voor haar musical debut in september als zij de rol van Grizabella gaat spelen.

Daarna barst het feest los met de Full Moon Beach Party. Wereldhits uit de musicals Dirty Dancing, Jersey Boys en Saturday Night Fever zorgen ervoor dat het publiek niet langer in de stoel kan blijven zitten. Mede door de fantastische act van The Magnets, een vocals & beats groep uit Londen die a capella en met human beat boxing de nummers een geheel nieuwe en eigentijdse sound geven.
Na de special act van Hans Klok en zijn Diva’s of Magic is het tijd om de musicalwereld van de fantasie te betreden. Uiteraard hoort hierin het nummer ‘Colors of the Wind’ uit Pocahontas en wordt geweldig gezongen door Vanessa Williams. Maar ook nummers uit Beauty and the Beast, Wicked en the Wiz komen voorbij. Voor the Wiz een goed moment om het publiek kennis te laten maken met deze musical in de Nederlandse vertaling. Achtereenvolgens horen we ‘Ga nou maar gewoon’ (ease on down the road), ‘thuis’(home) en ‘Een nieuwe dag’ (brand new day).
Uiteraard kan een mega spektakel als Musicals in Ahoy niet zonder finale. Na het ingetogen ‘Save the best for last’ door Vanessa Williams, gaat opnieuw de zaal uit zijn dak op de nummers ‘Brand New Day’ en ‘Why tell me why’ van Anita Meijer.

Een van de hoogtepunten van deze versie van Musicals in Ahoy zijn zeker de dansers. Het in totaal 45 tellende dans ensemble wisselt verschillende dansstijlen af alsof het niks is. Van gebarentaal in het nummer ‘Supercalifragilisticexpialidocious’ uit Mary Poppins, tot de originele choreografie uit Aida en Saturday Night Fever. Niet alleen de kracht en expressie, maar ook het plezier spettert ervan af. De choreografieën van Stanley Burleson en Anthony van Laast verdienen dan ook zeker een bijzondere vermelding.

Ondanks dat de groep solisten uit een vrij grote groep bestaat waardoor iedereen maar een beperkt aantal nummers kan zingen, springt er 1 iemand toch uit. Tony Neef is in nagenoeg elk blok aanwezig en drukt daardoor zijn stempel op de show. Hij laat zien dat hij vocaal gezien tot veel in staat is en wisselt veel verschillende zangstijlen af. Van integere nummers als ‘Hij ziet mij zie’ uit Rembrandt de Musical tot rap als ‘One Night in Bangkok’ uit Chess. Maar ook in de grote shownummers als ‘New York, New York’ en ‘Two Worlds’ uit Tarzan is hij duidelijk op zijn plaats.

Het mag duidelijk zijn, Musicals in Ahoy is een spektakel waar je niet omheen kan. Het decor is prachtig, het dans ensemble is geweldig, de keuze van sommige nummers is plezierig verrassend en de solisten en special guests doen wat ze stuk voor stuk zo goed kunnen, namelijk theater maken.
Wil je Musicals in Ahoy 2006 gaan zien, dan kun je tot en met 28 mei terecht in de Rotterdamse Ahoy.

 

Première
Rotterdam
Ahoy
Joop van den Ende Theaterproducties

musicals in ahoy, ahoy, joop van den ende, vanessa williams, danny de munk, carolina dijkhuizen, ivo chundro, hans klok