Perspresentatie

Musicals in Ahoy - Musicals meets Movies

Op 2 februari werd er in restaurant Cineac in Amsterdam, 10 musicalsterren voorgesteld die vanaf 2 juni de Ahoy op zijn kop zullen gaan zetten. Op 3 juni is de premiere. Bij zowel de persdag als bij de premiere was Musicalworld aanwezig.

In 2002 bestond Joop van den Ende Theaterproducties 30 jaar. Om dit te vieren werd er besloten één show te maken waarin alle grote musicals voorbij kwamen. Dit idee resulteerde in Musicals in Concert. Maar Joop van den Ende zou Joop niet zijn als dit concept nog groter en spectaculairder aan het publiek gepresenteerd kon worden. En hoe kan je dan beter uitpakken dan de concertzaal van Nederland, de Rotterdamse Ahoy, om te toveren tot een waar musical-spectakel. Dat een show als dit een mooie opstap is om het publiek lekker te maken met toekomstige musicals, is een prettige bijkomstigheid.

Het grote succes van Musicals in Ahoy 2002 (MIA-02) had niemand kunnen voorspellen, vandaar dat er ook op het laatste moment de voorstellingen werden uitgebreid naar 7 shows. Of het succes van Musicals in Ahoy ook nu weer gaat werken, daar durft niemand zekerheid over te geven. Maar hopen doen ze het wel. Simone Kleinsma: “Ik hoop dat Musicals in Ahoy dit jaar net zo’n succes zal worden als in 2002. Je weet natuurlijk nooit of mensen ook nu weer in zulke grote getalen op dit evenement komen. Maar Nederland is goed op weg om een theatertraditie op te bouwen, het publiek vindt het toch een heerlijke vorm van uitgaan, dus ik hoop dat het dit jaar ook weer zo’n succes zal worden”.

Om trouw te blijven aan het concept zonder in herhaling te vallen, is er dan ook gekozen om met een thema te werken. Waarom er voor het thema ‘Musicals meets Movies’ is gekozen vertelt Erwin van Lambaart ons: “de hele musical is in de jaren ‘20 en ‘30 groot geworden dankzij de film en is daarna pas naar Broadway en West End gegaan. Nu zie je een retro-beweging en worden musicals vertaald naar film, kijk maar naar Chicago en de Phantom of the Opera. Ook zie je nog steeds die fusion van filmmusical naar theater. Wij zijn bijvoorbeeld op dit moment op Broadway bezig om Dirty Dancing daar in het theater te krijgen. Kortom Musicals en Films gaan al jaren samen”.
Naast het werken met een thema zullen er dit jaar ook een stuk minder solisten zijn dan 2 jaar geleden. De 10 musicalsterren die we zeker te zijn krijgen, zijn: Pia Douwes, Danny de Munk, Nurlaila Karim, Tony Neef, Simone Kleinsma, Henk Poort, Joke de Kruijf, Bastiaan Ragas en Tooske Breugem. Zij zullen ondersteund worden door een ballet die onder leiding zal staan van Stanley Burleson.

Ook de Ahoy zal een grote metamorfose moeten ondergaan voor deze show. Er is gekozen voor een sfeer die gelijk staat aan de Radio City Music Hall in New York. Guus Verstraete:” Dit theater staat voor alle diciplines. Er vinden hier filmpremieres plaats, het wordt gebruikt als lokatie voor vele Hollywood films en alle grote namen hebben daar op het podium gestaan. Een betere sfeer kun je je dus niet wensen”.
Het podium zal nu ook weer aan de kop zijn kant staan en dit betekent voor de solisten dat zij niet alleen een zaal recht voor zich hebben, maar dat de zaal rondom is. Simone Kleinsma:” Je reikbaarheid moet veel groter zijn en je mag de mensen aan de zijkant dus niet vergeten want zij hebben net zo goed betaald voor een kaartje”.
Joke de Kruijf:“er wordt ook gebruik gemaakt van schermen want je kunt je natuurlijk wel helemaal de pletter acteren, maar de mensen die achter in de zaal zitten, die zien je gewoon niet goed. Het is moeilijk om een goede middenweg te vinden want je kunt door die schermen ook weer niet te overdreven acteren”.

Het programma voor deze avond is nog niet helemaal rond. Toch kunnen we nu al een aantal onderdelen vast stellen die gaan komen. Naast de 10 solisten zullen er ook gastoptredens plaatsvinden. Ook zal de volledige show verdeeld worden over 8 elementen. Zowel voor als na de pauzes zullen er ieder 4 sferen te zien en horen zijn. Waarschijnlijk betekent dit dat MIA-04 zal beginnen met musicals uit én over de jaren ‘30. Hierbij valt te denken aan Chicago. Simone Kleinsma: “Ik ga in ieder geval weer Roxy hart uit Chicago doen, maar dit zal heel anders belicht worden dan in de musical”. Ook Henk Poort krijgt een rol in dit tijdsbeeld: “Ik mag er nog niet teveel over zeggen, maar ik kan wel verklappen dat ik als een soort gangsterachtige baas op het podium zal verschijnen”.

Naast eerder genoemde elementen zal er nog zeker te zien zijn:
# Joke de Kruijf en Henk Poort zullen een stuk uit Beauty & the Beast doen. Iets dat zij al eerder hebben gedaan in Nederlandse versie van de animatiefilm.
# Daarnaast zal Joke de Kruijf een stuk uit ‘Crazy for you’ zingen.
# Nurlaila Karim zal samen met Stanley Burleson één of meerdere nummers uit de Lion King zingen.
# Naast de Lion King, zal Nurlaila ook nog een nummer van haar idool, Josephine Baker, ten gehore brengen.
# Simone Kleinsma zal naast Roxie hart ook in de huid van Doris Day kruipen.

Andere musical(film)s die aan bod komen:
# Assepoester
# Evita
# Jesus Christ Superstar
# We Will Rock You
# 3 Musketiers
# The Boy from Oz

Of Musicals in Ahoy in de toekomst een terugkerend evenement gaat worden, is nog niet bekend. Wel vroegen we enkele musicalsterren welk thema zij dan graag zouden willen zien. Henk Poort: “Hmmm misschien Musical meets Opera? Er zijn al wat opera’s ‘vermusicald’, denk maar aan Miss Saigon met Madamme Butterfly en Aida”. Nurlaila Karim en Joke de Kruijf geven aan toch een andere kant op te willen. Joke licht toe: “Ik zou meer denken aan popachtige dingen zoals Taboo, Our House en We Will Rock You. Ik weet alleen niet of ik daar dan bij zou zijn, ik heb namelijk niet zo’n popstem. je krijgt dan andere mensen op het podium te zien, maar dat is ook goed want iedereen moet een keertje in de Ahoy kunnen staan”.
Simone Kleinsma: “ik begrijp waarom Henk Poort voor opera kiest en nurlaila voor pop. Zij komen immers uit die hoek. Maar ik ben gewoon musical. Dus dan zou het voor mij ‘Musical meets Musical’ worden. Maar ja, dat is ook zo raar hahaha. Ik ga nog even nadenken over die vraag”. We hopen het antwoord van Simone bij de premiere van Musicals in Ahoy op 3 juni van dit jaar te krijgen

N.v.t.
Amsterdam
Restaurant Cineac
Officiele website

Joke de Kruijf,  Henk Poort , Stanley Burlesson, Nurlaila Karim, Simone Kleinsma, Danny De Munk, Tony Neef