Perspresentatie

Muzikale Wereldreis

Op 17 mei barst in de Rotterdamse Ahoy voor de 3e keer het musical spektakel 'Musicals in Ahoy' los. Vandaag kwamen cast en creatives bijeen in een sporthal in Amsterdam West om de aanwezige pers alvast een klein voorproefje te geven van wat komen gaat.

Aan Stanley Burleson ook dit keer weer de enorme klus om de choreografie en musical staging op zich te nemen. Gelukkig staat hij er deze keer niet alleen voor, speciaal overgekomen uit Engeland is Anthony van Laast die mede verantwoordelijk is voor de choreografie maar ook de co-regie op zich neemt. Stanley: “Het is voor mij de 3e keer dat ik de combinatie doe van choreografie en zelf op het podium staan. En ik kan je zeggen dat het enorm zware klus is. Ik ben daarom ook blij dat Anthony erbij is, dat scheelt mij 50% in het choreograferen en daardoor kan ik meer tijd steken in details en het werken met de solisten. Ook hoop ik nu eerder aan mijn eigen nummers toe te komen want de vorige keren heb ik die er echt in zeer korte tijd in moeten drillen.”

Het thema van Musicals in Ahoy 2006 is een Muzikale Wereldreis. Stanley: “We bekijken de show door de ogen van een 12 jarig jochie. Hij krijgt ansichtkaarten van zijn vader van over de hele wereld en hij fantaseert naar aanleiding van die kaarten hoe het op die plekken is. Via die fantasieën gaan we in blokken de hele wereld over. Zo is de opening van de voorstelling het blokje ‘Londen’ met musicals als Mary Poppins en My Fair Lady. Maar ook is er een blokje ‘Bangkok’ met daarin alle Aziatische musicals.”

Twee oud gediende aan Musicals in Ahoy zijn Tony Neef en Joke de Kruijff. Tony: “Het is vooral de gezelligheid waarom ik voor de 3e keer meedoe. Het is net een schoolreisje, vergelijk het met een weekje Texel of een paar dagen Parijs. Maar daarnaast is het natuurlijk ook keihard werken, na zo’n reeks heb je echt wel een paar dagen nodig om bij te komen.”
Joke de Kruijff staat dit jaar onder het kopje ‘special guest’ vermeld. Joke: “Ik zing dit jaar maar 1 liedje en het wordt iets wat mensen al heel goed van mij kennen. In het blokje ‘Venetië’ zing ik een van de mooiste nummers uit the Phantom of the Opera namelijk ‘Kon ik nog maar even bij je zijn’. Wibi Soerjadi heeft een hele mooie Phantom suite gemaakt en daar is mijn nummer een verlengde van. Ook zing ik nog een klein stukje van ‘Bal Masqué’ samen met Jamai als Raoul. Daarnaast komt er ook nog iets heel spectaculairs met Hans Klok, ik zit namelijk in een van zijn acts. En dat is voor mij een hele nieuwe ervaring en zeker niet iets wat je zomaar even doet. Ik denk dat het het spannendste ding is wat ik ooit gedaan heb.”
Tony Neef zou in 1e instantie helemaal niet meedoen aan deze editie, toch prijkt zijn naam nu tussen de solisten: “Ik kon eigenlijk niet meedoen vanwege mijn voorstellingen bij ‘Purper 100’. Totdat Stanley mij belde dat hij me gewoon nodig had; als oude rot in het vak met de naamsbekendheid, maar ook vanwege mijn stemtype. We hebben toen vervanging voor mij bij Purper gezocht en kan dus nu wel van de partij zijn. Ik zal veelvuldig in de voorstelling te zien zijn en heb natuurlijk ook een aantal solo nummers. Zo zal ik met Nurlaila Karim het nummer ‘Zon en Maan’ zingen uit Miss Saigon en het nummer ‘One Night in Bangkok’ uit Chess. Beide nummers zitten in het ‘Bangkok’ blok. Daarnaast zal ik ook een nummer uit ‘Rembrandt’ zingen.

Nieuwkomer dit jaar is onder andere Celine Purcell: “Ik vind het allemaal heel spannend. Ik heb ooit eens met een liedje voor het songfestival in Ahoy gestaan en toen vond ik die zaal al gigantisch. Als ik nu dan hoor dat we het grootste decor ooit hebben en ik daar heel klein tussen sta, dan komt er toch wel wat op je af hoor.”  Ook Celine is een ‘special guest’: “Het belangrijkste voor mij is het voorproefje van My Fair Lady wat ik ga doen. Dat zal aan het begin van de voorstelling zijn in het ‘Londen’ blok. Daarnaast ben ik ook in de finale te zien.”

Dat Musicals in Ahoy nu al een spektakel lijkt te worden staat al vast. Toch is er ook ruimte voor emotie. Tony: “Ik heb tijdens de repetities al 2x zitten janken. De 1e keer was tijdens het nummer ‘thui’� wat Nurlaila uit the Wiz gaat zingen. De 2e keer was om de fantastische choreografie bij de nummers uit Aida.”  Ook Joke hoopt met haar ballad emoties los te maken: “Ik zal met hoe ik het nummer breng, de mensen naar mij toe moeten trekken. Gelukkig is het een van mijn lievelingsnummers en heb ik er zelf een hoop gevoel bij, dus ik denk wel dat ik dat kan overbrengen op het publiek.”

Wil je nog naar Musicals in Ahoy dan zul je snel moeten zijn want van de 85.000 kaarten zijn er inmiddels al 75.000 verkocht. Musicals in Ahoy is van 17 t/m 28 mei in Rotterdam te zien.

N.v.t.
Amsterdam
Joop van den Ende Theaterproducties

musicals in ahoy, ahoy, rotterdam, stanley burleson, joop van den ende, chantal janzen, tony neef