Musicalreport

Nijntje

Nijntje is een lief konijntje Heel de wereld houdt van haar En vandaag is Nijntje jarig Ze wordt 45 jaar

Nijntje is een lief konijntje
Heel de wereld houdt van haar
En vandaag is Nijntje jarig
Ze wordt 45 jaar

Het is feest in het theater
Het is feest voor Nijntje Pluis
Limonade met een wortel
En we gaan nog niet naar huis

Dit staat in het programmaboekje van de musical Nijntje, waar ik 5 januari ben geweest. (Ik wilde eigenlijk zelf een Dick Bruna rijmpje maken, maar dat is niet gelukt, dus heb ik dit maar overgenomen) Nijntje is voor mij jeugdsentiment, vroeger kende ik hele boekjes uit mijn hoofd. En nu nog ben ik groot fan van Nijntje. En dat komt voornamelijk door de simpele, maar daardoor zo herkenbare tekeningen van Dick Bruna. Deze simpele figuren en vormen zijn ook gebruikt in het decor. De zon is een rondje, het huisje is een vierkant met een driehoek erop en een bloem is een rondje met wat rondjes er omheen op een stokje.
De musical begint als Dick Bruna (gespeeld door Kees van Lier) het podium op komt vanuit de zaal. Hij vertelt de zaal dat hij op zijn fiets altijd verhalen bedenkt. Deze keer bedenkt hij een verhaal over konijntjes. Hij gaat zitten tekenen en zo ontstaan moeder en vader Pluis. Zij krijgen van Dick Bruna een huisje met een tuin en een dochtertje Nijntje. Dick Bruna neemt Nijntje mee naar Nina, een ander konijntje en ze worden vriendinnen. Vervolgens is Nijntje haar beer kwijt , gaat ze naar het strand, waar ze een nieuw vriendinnetje ontmoet (Aagje) en tot slot viert ze haar verjaardag. Op haar verjaardag krijgt Nijntje van opa een step!!!
Nijntje wordt geweldig gespeeld door Eva Poppink. Eva weet Nijntje zo te spelen, zoals ze overkomt als je de boekjes leest. Vooral de duidelijke emoties weet ze goed te spelen, zodat het herkenbaar is voor kinderen. Heel goed is ze als een huilende Nijntje die haar beer kwijt is.
Het publiek werd de hele tijd bij de musical betrokken, we mochten mee zingen en dansen!!! En de beer lag onder een van de stoelen in de zaal en werd door de gelukkige vinder op het podium gebracht (was ik maar weer vier!.). Nijntje was veel beter dan ik verwacht had en ik raad iedereen aan om deel twee wel te gaan bezoeken, het is absoluut de moeite waard!!!

Nijntje, Nijntje
Dat is zo’n lief konijntje
Zo vrolijk en zo vriendelijk als wat

Nijntje, Nijntje
Dat is zo’n lief konijntje
Dat is zo’n lief konijntje
Ja, het is gewoon een schat!!!

04 January 2002
Reguliere voorstelling
Amsterdam
Nieuwe de la Mar Theater
Officiële website

Eva Poppink, Kees van Lier, Dick Bruna