Recensie

Nijntje is er weer!

De muziek uit deze musical komt van Joop Stokkermans. Hij weet met vrolijke deuntjes en makkelijk te onthouden teksten, de zaal aan het dansen te krijgen. Natuurlijk mag het bekende 'Nijntje lied' hier niet in ontbreken en het publiek zingt dit dan ook uit volle borst mee.

Kom eens kijken allemaal
Hier is Nijntje met een nieuw verhaal
Voor jou en mij, voor jou en mij

Na het enorme succes van ‘Nijntje de Musical’ in seizoen 2001-2002, is Nijntje nu terug met gloednieuwe avonturen. Hetzelfde creatieve team als van de 1e Nijntje musical en Stichting S.I.P zijn verantwoordelijk voor deze productie die uiteraard gebaseerd is op de verhalen van Dick Bruna.

We krijgen als het ware een jaar uit het leven van Nijntje te zien. Een jaar gaat vaak snel voorbij. In die tijd kunnen hele leuke en gekke, maar ook spannende dingen gebeuren.
Zo gaan Nijntje en Nina logeren bij Opa en Oma Pluis en leren ze van Oma breien. Dit komt ze later nog goed van pas. Na een aantal dagen bij oma en opa belt Moeder Pluis op met de mededeling dat Vader Pluis een enorme verrassing heeft voor Nijntje. Vader heeft een witte Koe gekocht voor in de tuin! Nijntje vindt een witte koe maar saai en besluit wat van haar toverkunsten te laten zien. Met een toverhoed en toverstok, tovert zij zwarte vlekken voor de koe.
Maar dit is nog niet alles. Vader en Moeder Pluis hebben Nijntje nog iets te vertellen. Ze krijgt er een broertje of zusje bij en zal dan een grote Pluis worden. Grote konijntjes gaan naar school, dus is ook de tijd voor Nijntje en Nina aangebroken om voor het eerst naar school te gaan. Daar ontmoeten ze Willemijn en samen vormen zijn K3….‘Konijnen 3’ welteverstaan.
Dan breekt de winter aan en maken Nijntje en Nina een heuse sneeuwpop. Natuurlijk moeten er ook met sneeuwballen gegooid worden. Het einde van het jaar is in zicht, kerstmis staat voor de deur. Opa en Oma Pluis komen op bezoek en niet zonder reden. Er is een kleine Pluis geboren en als kadootje hebben Nijntje Nina een sjaal en een slabbetje voor de kleine Pluis gebreidt

De cast van deze nieuwe Nijntje productie is voor een groot deel dezelfde cast als in de 1e musical. Eva Poppink is voor de 2e keer in de huid van Nijntje gekropen, Margot van Doorn speelt weer Moeder Pluis, Pim van Alten is ook dit keer Vader Pluis en ook Annemarie Henselmans is weer terug. Deze keer als Oma Pluis en als Willemijn. Na meer dan 300 keer de eerste show gespeeld te hebben, laten zij vandaag zien Nijntje nog lang niet beu te zijn. Met veel plezier zetten zij hun personages neer.

Het leuke aan deze voorstelling is dat het net lijkt of je een Nijntje verhalenboekje hebt opengeslagen en midden in het verhaal bent beland. Het decor en de atributen zijn bijvoorbeeld net als in de boekjes met een zwarte rand omlijnt. Ook het decor is simpel, herkenbaar en functioneel. Het huisje van Nijntje is bijvoorbeeld ook het huis van Oma en Opa Pluis en de school. Verder wordt er veel gebruik gemaakt van de primaire kleuren, rood, geel en blauw, net als in de verhalenboekjes.
De muziek uit deze musical komt van Joop Stokkermans. Hij weet met vrolijke deuntjes en makkelijk te onthouden teksten, de zaal aan het dansen te krijgen. Natuurlijk mag het bekende ‘Nijntje lied’ hier niet in ontbreken en het publiek zingt dit dan ook uit volle borst mee.

Zal deze Nijntje musical net zo’n groot succes worden als de 1e? Ik verwacht van wel. Het is een hele leuke, herkenbare musical voor kinderen. Zeker gezien het feit dat er toch onderwerpen besproken worden waar elk kind mee te maken krijgt als hij of zij ouder wordt. Nijntje laat op een leuke manier zien dat ouder worden zo gek nog niet is.

Na afloop van de voorstelling mochten alle kinderen uit de zaal het podium op. Nijntje had nog een verrassing voor meneer Bruna. Namens de gehele cast mocht zij de cd van de musical aan hem overhandigen.

17 April 2004
Première
Utrecht
Stadsschouwburg
Officiële website

Eva Poppink, Margot van Door, Pim van Alten, Dick Bruna