Recensie

Oostenwind voert Mary Poppins naar Circustheater

En naar Mary Poppins' eigen zeggen: "Zolang de wind niet draait, blijf ik op mijn plek". Vanmiddag is Mary in ieder geval met succes geland voor haar Nederlandse première. Inclusief gefilmde MusicalWorld.TV-reportage.

Dat is dan zeker niet in de laatste plaats te danken aan Noortje Herlaar. Zij is als winnares van de "Op zoek naar"- reeks bij de Avro de derde hoofdrolspeelster op rij die door het publiek gekozen is. Eerder bleken de Nederlandse kijkers al over de nodige deskundigheid te beschikken door Brigitte Heitzer en Freek Bartels de hoofdrol van respectievelijk Evita en Joseph toe te kennen. Het enorme potentieel aan talent van Brigitte en Freek staat niet ter discussie, maar van de 3 winnaars van het programma, is het zonder twijfel Noortje die het beste aansluit bij de hoofdrol die ze gewonnen heeft. Waar Brigitte en Freek mooie rollen neerzetten, maar zeker nog niet dé rol van hun leven vertolkten, lijkt het alsof Noortje geboren is om Mary Poppins te spelen. Met haar combinatie van vakkundigheid en ontwapenende charme is zij het kloppende hart van deze voorstelling.

Zij heeft daarbij het geluk door fantastische medespelers omringd te zijn. William Spaaij was voor velen de gedroomde Bert. Hij maakt de hooggespannen verwachtingen meer dan waar en dat op ogenschijnlijk moeiteloze wijze. Bijzonder knap. Zijn accent als Bert zal een regiekeuze zijn en lijkt soms eerder in de weg te zitten dan wat toe te voegen, maar op dat detail na is hij een innemende Bert die vooral spel- en danstechnisch volledig overtuigt. Bovendien is er sprake van een natuurlijke chemie tussen hem en Noortje, wat de voorstelling zeer ten goede komt. Zijn geweldige uitvoering van het nummer "Stap vooruit" in de tweede akte is zeker één van de hoogtepunten van de voorstelling.

Hugo Haenen en Maike Boerdam hebben de moeilijke taak het echtpaar Banks gestalte te geven. Hun nummers zijn geen showstoppers en hun karakters geen dijenkletsers. Niet de meest dankbare rollen die er zijn in musicalland. Hugo Haenen heeft in het verleden al meerdere malen bewezen uiterst betrouwbaar te zijn, juist in dit soort rollen en is dat ook nu weer. Hij en Maike vormen -om in sporttermen te spreken- een uiterst solide teambasis, waardoor de individuele kwaliteiten van anderen optimaal tot hun recht kunnen komen. Vakwerk.

Degenen die hier wellicht het meeste van profiteren zijn hun twee kinderen, Jane en Michael Banks. De kinderen maken duidelijk een grotere ontwikkeling door dan in de film en hebben waarschijnlijk van alle castleden ook nog eens de meeste speelminuten. Iris van Loen en Cas van Leeuwen, die bij deze première beide rollen vervulden, deden dit op fenomenale wijze. Het biedt hoop voor de toekomst, als de nog zwaardere kinderrollen voor Billy Elliot bezet moeten gaan worden, dat er nu al op zo'n hoog niveau gepresteerd wordt door de kinderen.

Zonder de rest van het zeer goed spelende en vooral dansende ensemble tekort te willen doen, zijn het Penny Vos als Vogelvrouwtje en Yvonne Valkenburg als mevrouw Bril die de meeste indruk maakten in hun bijrollen. Hoezeer de kwaliteit van musical de laatste jaren in de breedte gegroeid is, bleek echter met name uit de kracht van het hele ensemble. Dat het niet per definitie nodig is om voor een dergelijke kwaliteit de oceaan over te moeten steken maakten zij vanmiddag nogmaals duidelijk.

Deze Mary Poppins zal niet alleen een feestje voor ieder kind zijn, maar ook een brede glimlach bij vele volwassenen tevoorschijn toveren. Is het al niet vanwege de energieke cast aangevoerd door de charmante Noortje, dan wel door de prachtige choreografieën van Matthew Bourne of de soepele, geestige vertaling van Martine Bijl. "Ik blijf zolang de wind niet van richting verandert", zegt Mary in de voorstelling. Alles duidt erop dat Scheveningen zich derhalve op kan maken voor een langere periode waarin de wind uit dezelfde hoek zal blijven waaien: het oosten. En dat is tamelijk voortreffelijk !
11 April 2010
Première
Scheveningen
Fortis Circustheater
http://www.musicals.nl
mary poppins, première, scheveningen, 11 april, 2010, noortje herlaar, william spaaij, disney, paul groot, yves adang, martijn van voskuijlen, frank beurskens, zjon smaal, lone van roosendaal, cindy bell, john vooijs, jurko van veenendaal,