Recensie

Op het puntje van je stoel bij Fatal Attraction ⭐⭐⭐⭐

Afgelopen maandag ging Fatal Attraction in première in het DeLaMar. Geen musical, maar wel een spannend toneelstuk met musicalmensen. Als je op het puntje van je stoel wilt zitten, een aanrader!

In 1987 draaide de spannende thriller Fatal Attraction met Michael Douglas en Glenn Close in de bioscoop. Toen de film in 2014 werd herschreven voor het toneel door James Dearden, werd dit niet door iedereen enthousiast ontvangen op West End.  Gelukkig durfde Nederland de uitdaging aan en werd het stuk vertaald naar het Nederlands.

In Fatal Attraction belandt advocaat Daan (Matteo van der Grijn) tijdens een weekend zonder echtgenote in de armen van Alex (Loes Haverkort). Wat een one-night-stand had moeten zijn, wordt een nachtmerrie als Alex Daan niet meer los wil laten. Een eindeloze reeks aan telefoontjes, onverwachte bezoekjes en uiteindelijk een levend gekookt konijn leiden tot een spannende ontknoping.

Matteo en Loes kennen elkaar van Soldaat van Oranje. Dat ze daar op elkaar zijn ingespeeld is goed te zien in dit stuk. De versierscène in de bar die uitmondt in een heftige vrijscène is smaakvol en sexy. Loes bouwt de waanzin van Alex vervolgens ontzettend goed op. Matteo blijft misschien iets te lang de goedzak (wat knap is als je in het begin van het stuk vreemdgaat), maar laat zich richting het einde ook echt gaan.

De rest van de cast is ook sterk. Sytske van der Ster speelt overtuigend haar rol als nietsvermoedende huismoeder. Je kan niet anders dan met haar personage het meeste meeleven. Verder zien we Marian Mudder als schoonmoeder en Kevin Hassing als goede vriend en grappenmaker.

De voorstelling is redelijk minimalistisch. Een kleine cast, een simpel ogend decor, weinig kostuumveranderingen. De regisseur wekt de suggestie van gebeurtenissen, maar laat ze niet volledig uitspelen. Als kijker zie je bijvoorbeeld niet iemand haar polsen doorsnijden, maar door de manier waarop de actrice haar armen houdt, kan je je inbeelden dat dat wel gebeurt. Dit heeft als effect dat je als kijker gaat nadenken over wat fictie en wat realiteit is.

De voorstelling heeft niet veel poespas nodig. Het gaat echt om de emoties: lust, woede en angst. En daarnaast de vragen die door je hoofd schieten en die interessante gesprekken opleveren na de voorstelling: wat zou jij doen in deze situatie? Welke afslag in het leven zou jij niet nemen? Of juist wel?

Als je een avond in spanning wilt zitten over hoe het afloopt met een sympathieke, ontrouwe echtgenoot die een gek wijf achter zich aan heeft zitten, dan is dit een voorstelling om naartoe te gaan. Of je kan gewoon nog een avond genieten van Matteo en Loes. Hoe dan ook, deze spannende voorstelling zal je genoeg stof tot nadenken geven.

19 October 2015
Première
Amsterdam
DeLaMar Theater
http://www.dommelgraafencornelissen.nl/voorstellingen/fatal-attraction
Fatal Attraction, matteo van der grijn, loes haverkort, Sytske van der Ster,