Perspresentatie

Op Hoop van Zegen

Dit theaterseizoen komt Ruud de Graaf en Cornelissen producties met de nieuwe oer-Hollandse musical 'Op Hoop van Zegen’. Inclusief gefilmde reportage van MusicalWorld.TV.

De rol van Jo zal gespeeld gaan worden door Hilke Bierman. “Jo is een jonge vissersvrouw en is verloofd met Geert (gespeeld door Charly Luske red.). Kniertje heeft al een man en 2 zoons verloren dus die is het vissersvrouw zijn al gewend en is daar behoorlijk bitter over. Jo is de jonge vrouw met de hoop dat alles wel goed komt. Haar man komt gewoon terug van zee. Ze is een beetje tegendraads, schopt ook tegen het geloof want wat heb je nu nog aan het gebed met al die ellende op zee. Maar daarnaast is ze ook wel de meest strijdlustige vrouw van het dorp”, aldus Hilke.

Een van de belangrijke aspecten die voor deze voorstelling ontwikkeld moest worden was de muziek. Tom Bakker is verantwoordelijk voor het schrijven van de muziek, Allard Blom voor de liedteksten. “Belangrijk was dat we elementen uit 2008 qua muziek in deze voorstelling konden brengen. Eigentijds, maar niet in conflict met het originele stuk. Tom Bakker heeft invloeden gebruikt die heel herkenbaar zijn, zoals folkloristische muziek, maar wel meen sausje uit 2008 erover”, aldus Paul van Ewijk.

Dat na meer dan 100 jaar het verhaal van ‘Op Hoop van Zegen’ nog steeds zo populair is en bij alle gerenomeerde toneelgezelschappen regelmatig voorbij komt, vinden de castleden en de producenten niet zo heel vreemd. De kracht van het verhaal zit hem volgens Hans Cornelissen in een paar dingen. “Allereerst is het een goed geschreven stuk, maar daarnaast is de problematiek ook van alle tijden en van alle landen namelijk een moeder die haar zoon de dood in stuurt. Dit gegeven zal je overal en ten alle tijden in de maag stompen.” Ellen Pieters vult aan: “Een verhaal als dit is universeel, net als Griekse Tragedies. Het gaat over dood, over leven en overleven, over macht en strijd, en dat zijn de basis emoties van de mens.”

Tot slot de vraag waarom, met name ook het jongere musical publiek, deze voorstelling absoluut niet mag missen. Ellen: “Omdat er een groep mensen op het podium staat die een voorstelling maakt met een hart en een ziel.” Hilke vult aan: “Van musical acteurs en actrices wordt vaak gezegd dat ze leuk kunnen zingen en dansen, maar het acteren wordt altijd onderschat. In deze voorstelling is dat dus niet. Er zitten hele zware spelscènes in, en in combinatie met de muziek werkt dat heel goed. Ik heb het tijdens de repetities nog niet droog kunnen houden dus als het mij pakt, dan moet het de rest van Nederland ook zeker gaan pakken.”
“Met Op Hoop van Zegen ga je terug naar de open haard, terug naar de warmte en de nostalgie, maar wel met een knipoog naar het heden. Als je van een goed boek en een volwaardig verhaal houdt, dan moet je zeker komen kijken”, aldus Ben.

Op Hoop van Zegen is vanaf 21 november in de verschillende theaters in Nederland te zien. De première is op 7 december in Zaandam.
10 November 2008
N.v.t.
Enkhuizen
Zuiderzee Museum
http://www.ophoopvanzegendemusical.nl/
op hoop van zegen, ben cramer, charly luske, ellen pieters, hilke bierman, ruud de graaf, hans cornelissen, zeg eens aaa, the phantom of the opera, aida, joop van den ende, tanya jess, we will rock you, queen, les miserables, carlo boshard, jamai