Perspresentatie

Openbare repetitie De Jantjes

84 jaar na de eerste premiere zal deze nationale tour de 15e productie worden van dit 'volksstuk met liedjes'. Daarmee mag 'De Jantjes' dus oprecht een klassieker genoemd worden.

“Dat zijn onze jantjes,
Dat zijn onze jantjes,
Dat zijn de jantjes met de branie kraag,
De boy’s met de buisies en stevige vuisies,
Die zien onze meide allemaal even graag”

Theaterseizoen 2004-2005 kenmerkt zich voor Joop van den Ende theaterproducties door het brede pallet van musicals die zij in de theaters brengen. De laatste grote productie van dit seizoen is ‘De Jantjes’. 84 jaar na de eerste premiere zal deze tour de 15e productie worden van dit ‘volksstuk met liedjes’. Daarmee mag ‘De Jantjes’ dus oprecht een klassieker genoemd worden.
Erwin van Lambaart, directeur van Joop van den Ende theaterproducties, heeft de afgelopen tijd veelvuldig de vraag te horen gekregen waarom ervoor gekozen is ‘De Jantjes’ opnieuw in het theater te brengen. Erwin: “Iedereen denkt dat het zo kort geleden is dat de laatste productie van ‘De Jantjes’ te zien was, maar het is alweer 7 jaar geleden! De reden dat we dit seizoen ‘De Jantjes’ weer gaan produceren is omdat wij vinden dat de nieuwe generatie deze klassieker ook eens gezien moet hebben, weliswaar in een vernieuwde versie. Maar ook omdat ik denk dat er in Nederland steeds meer behoefte is aan Nederlands repertoire. Vandaar dat wij in de toekomst meer bestaande of nieuwe producties van Nederlandse bodem, de theaters in zullen brengen.

Iemand bij wie ‘De Jantjes’ bijna in haar genen zit, is Carry Tefsen. Voor haar gaat het de 4e keer worden dat zij in ‘De Jantjes’ te zien zal zijn. Carry: ” Mensen denken altijd dat ik in alle Jantjes gespeeld heb, maar dat is natuurlijk niet waar. Het gaat voor mij inderdaad de 4e keer worden, maar wel in een rol die ik nog niet eerder gespeeld heb, namelijk die van ‘Tante Pietje’. Iedereen heeft het er maar over dat de cast voor deze productie zo verassend is, maar ik kan me nog herinneren dat bij mijn eerste productie in 1970, met o.a. Jonny Jordaan, het ook echt een bij elkaar geraapt stelletje was. Belangrijk is dat iedereen zich er goed bij voelt, en dat is nu ook zeker weer het geval”.

Bij ons in de Jordaan
De regie van deze vernieuwde versie van ‘De Jantjes’ is voor Dick Hauser. Aan hem de taak om een visuele en muzikale benadering te maken, die recht doet aan de ongepolijste rauwheid van het origineel, maar die ook een brug slaat naar het heden.
Dick: “Een aantal oude teksten die in de loop der tijd verdwenen waren, heb ik weer terug ingevoerd. Ook zijn er wat nieuwe liedjes bij gekomen en er zijn wat liedjes weggelaten. Ik wilde met deze versie weer terug naar de straat rauwheid van vroeger, daar hebben we ook de mensen op gecast. Ook zal het decor een stuk kleiner zijn dan bijvoorbeeld versie van 7 jaar geleden. Dit om ook de intimiteit in het stuk te brengen”.
Een van de liedjes die we in deze versie niet zullen horen is ‘Mooie Leendert’. Koert-Jan de Bruijn: “De reden dat ze dit nummer nu hebben weggelaten, is omdat het ook niet in het originele stuk voor kwam. In de vorige productie uit 1997 is het speciaal voor John Kraaijkamp Jr. geschreven. We zijn nu dus eigenlijk weer terug gegaan. ‘De Jantjes’ is altijd een bewerking van een bewerking van een bewerking geweest. Voor deze versie is het oude originele script uit 1920 gepakt en is daar de bewerking van gemaakt”.
Wieneke Remmers, in de rol van Blonde Greet, vult aan: “Als je een stuk maakt, dan doe je dat altijd in de context van die tijd, mensen moeten er toch iets in herkennen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de film van ‘De Jantjes’ uit 1934, dan praten ze daar heel beschaafd Nederlands in, geen plat Amsterdams accent te bekennen, behalve bij ‘Na Druppel’ en ‘De Mop’. Dat is dus iets wat door de jaren heen ook heel erg veranderd is. Het groeit met zijn tijd mee, maar het zal altijd een stuk blijven wat nostalgisch is”.

O mooie Westertoren
Met uitzondering van Carry Tefsen, spelen alle castleden voor het eerst in ‘De Jantjes’. Opvallend is de diversiteit in achtergronden. De castleden zijn namelijk afkomstig uit diverse hoeken van de entertainment-wereld. Voor sommigen wordt het zelfs hun eerste ‘uitstapje’ naar de musical-wereld. Koert-Jan: “Ik vind het best eng om straks op de planken te staan, maar het is natuurlijk ook wel een uitdaging. Ik weet zeker dat ik er enorm van ga genieten. Wat ik alleen wel vermoed, is dat mensen een vooroordeel hebben, zo van ‘die moeten ze er ook zonodig in hebben zitten, iemand uit de soap-wereld, eens kijken wat we daarvan kunnen verwachten’. Dat legt natuurlijk ook wel een extra druk op me”.
Hugo Metsers zien we in de rol van ‘Dolle Dries’. Het heeft er nog even om gehangen of hij wel als ‘Jantje’ te zien zou zijn in deze productie. “Ik ben in eerste instantie benaderd voor de rol van ‘Mooie Leendert’, omdat voor die rol geen liedjes zijn. Ik heb ooit eens eerder auditie gedaan voor de 3 Musketiers, maar ben toen afgewezen op zang. Omdat Leendert geen liedjes heeft, zou dat voor mij dus mooi uitkomen. Maar toen ik het script gelezen had wilde ik liever voor de rol van ‘Dolle Dries’ auditeren. Ik vind dat namelijk wel een rijk personage met veel verschillende kanten. Leendert heeft maar 1 kant en dat is die van gladjakker. Qua type heb ik zo’n rol al meerdere malen gedaan, dus dat was niet echt een uitdaging meer voor me. Ik heb toen dus auditie gedaan voor de rol van Dries en na het nemen van de eerste castfoto’s was ook de producent ervan overtuigd dat ik beter de rol van Dries paste, dan in die van Leendert”.

Wordt nooit verliefd
Het is natuurlijk nog maar de vraag of ‘de jantjes’ niet haar kracht verliest na 15 producties? Niets is minder waar. Na 14 keer te zijn opgevoerd in het theater, inclusief 2 filmvertoningen, werkt de formule van ‘De Jantjes’ nog steeds en trekt het mensen keer op keer naar het theater.
Wieneke: “Het is natuurlijk een stukje Nederlandse geschiedenis en op het gebied van muziek theater of musical hebben we dat niet zoveel in Nederland. Daarbij kent iedereen de liedjes en leeft het begrip ‘De Jantjes’ echt onder de mensen”.
Hugo: “De Jantjes is echt een instituut waar de mensen trots op zijn, ook buiten Amsterdam”. Koert-Jan vult aan: “Het straalt ook gezelligheid uit en dat is opzich al iets Nederlands, het begrip ‘gezelligheid’. Daarbij gaan we natuurlijk ook terug naar de oude tijd in de Jordaan, dus het is ook een stukje nostalgie”.

Of de gezelligheid die de cast uitstraalt ook op het podium terug te vinden is, kun je zelf beleven in de theaters. ‘De Jantjes’ zal vanaf 3 december tot en met 12 juni in 44 verschillende steden in 46 theaters te zien zijn.

08 November 2004
Repetitie
Amsterdam
Officiële website

Carry Tefsen, Hugo Metsers, Joop van den Ende Theaterproducties