Musicalreport

Opus One’s Belle en het Beest

Alleen moeten de kleintjes -aangezien het hier om de originele (ongekuiste) versie van het verhaal gaat- wel even de handen over de oren worden gehouden...

Belle en het Beest is een eeuwenoud verhaal geschreven door de in 1965 geboren Gabrielle de Villeneuve. Dit verhaal wordt later nog bewerkt door ene Jeanne-Marie Leprince de Beamont. Haar versie wordt zeer populair en wordt uitgebracht als film, musical en later door Disney als tekenfilm die een van de populairste van het entertainment bedrijf wordt. Disney brengt deze tekenfilm daarna op Broadway uit in een musicalversie waar de show al jaren volle zalen trekt en een van de meest succesvolste musicals is. Ook West End heeft lang kunnen genieten van Beauty and the Beast.

Opus One brengt als eerste de versie van Belle en het Beest in Nederland op de planken en heeft daarbij (in tegenstelling tot de bekende musicalversies) het originele verhaal van Gabrielle de Villeneuve in gedachten gehouden.

De musical begint in het feeenrijk waar een van de feeen wordt gestraft omdat ze zich niet aan de regels heeft gehouden. Haar kind wordt vervloekt en wordt door de zus van de gestrafte fee ondergebracht bij een handelsman. Deze handelsman heeft 2 dochters en 2 zonen en daarbij komt de mooie Belle. Deze familie heeft een gelukkig leven totdat op een dag Belles vader krijgt te horen krijgt dat hij al zijn schepen en pakhuis kwijt is. De familie vindt het verschrikkelijk maar Belle geniet van het leven op het platteland waar zij nu moeten wonen. Op een dag krijgt de handelsman bericht dat waarschijnlijk 1 van z’n schepen is gevonden en hij gaat meteen op reis. Dit blijkt echter voor niets en de handelsman gaat nog armer terug naar huis en verdwaalt dan in het bos. Hij komt uit bij een mysterieus kasteel waar hij in de rozentuin een roos plukt om mee te nemen naar Belle. Meteen verschijnt het Beest en straft hem met de dood of het opofferen van een van zijn dochters omdat hij een roos heeft geplukt. Nadat de handelsman thuis het verhaal heeft verteld besluit Belle om met haar vader het Beest te bezoeken. Belle blijft achter in het kasteel en haar vader wordt naar huis gestuurd met een kist vol goud en sieraden. In het kasteel leert zij omgaan met het Beest en in haar slaap ontmoet zij de prins van haar dromen.

Opus One heeft een boeiende en leuke voorstelling op de planken gebracht die voor alle leeftijden de moeite waard is om te bezoeken. Het decor en de kleding zien er mooi en creatief uit. Het Beest ziet er verschrikkelijk angstaanjagend uit (een compliment hoor!!) en er wordt erg mooi gezongen. De muziek is op band opgenomen en varieert van vrolijke opzwepende nummers tot romantische ballades. Marit Slinger en Linda van Nimwegen verdienen een groot compliment voor hun stem.

Opus Ones Belle en het Beest is een leuk middagje uit voor het hele gezin en ik moet zeggen dat ik uitkijk naar hun volgende productie “Tyl Uilenspiegel.” Alleen moeten de kleintjes -aangezien het hier om de originele (ongekuiste) versie van het verhaal gaat- wel even de handen over de oren worden gehouden als het Beest meerdere malen aan Belle vraagt (en dat ook nog onder het avondeten (ut kind had op het laatst geen trek meer)): “Kun je van me houden - wil je het bed met me de delen?”

Reguliere voorstelling
Zeist
Figi Theater
Opus One

opus one, marit slinger, roberto de groot, frans schraven