Reportage

Pinokkio — workshops voor de kinderfiguranten.

Elke voorstelling van Pinokkio spelen 30 jonge figuranten mee. Voor hen zijn er nu 3 workshops.

Een eenmalig optreden in een musical: de Efteling deed het al eerder in bijvoorbeeld Klaas Vaak, maar zet met Pinokkio hoog in. Maar liefst dertig kinderen per keer spelen eenmalig in de voorstelling mee. Waar bij de vorige voorstelling deze kinderen op de middag van de voorstelling voor de eerste keer werden getraind, is er nu gekozen om vooraf met hen een aantal workshops te houden. Belangrijkste doel van de workshops is de drempel naar het podium kleiner te maken, en ook besef te creëren dat iedereen ziet wat je doet op het podium.
Per dagdeel worden deze vakantie steeds zestig kinderen getraind. Ze krijgen een workshop Dans, een workshop Zang en een workshop Acteren, in een rouleersysteem. De groepen nu ingedeeld per leeftijd, en Musicalworld maakte twee van de workshops mee. Helaas werd de zangworkshop door Sandra Wijnhout gemist.
De workshop dans wordt gegeven door kinderregisseuse Lonneke Langenberg-Heerkens, Wie denkt dat er meteen gedanst gaat worden komt wel bedrogen uit. Eerst wordt aandacht besteed aan houding, en het besef van op een podium staan, door iedereen los de fictieve deur naar het podium te laten openen, naar voren te stappen en je naam te zeggen. Daarna volgt nog een tweede ronde met beweging. Vervolgens moeten de spieren opgewarmd, en volgt een oefening om je bewust te maken van je omgeving op het podium. Als laatste is er dan een eerste aanzet tot dans, met een marionetten-choreografie op één van de nummers uit de voorstelling. Wij zagen de oudste kinderen aan het werk, die voor het overgrote deel het snel wisten op te pikken.
Marc van Haasteren is de tweede kinderregisseur, en verantwoordelijk voor de workshop acteren.  Wij zien nu de jongste groep aan het werk.  De workshop wordt op het podium gegeven, en aan de theater zelf wordt ook de nodige aandacht geschonken. Net als aan de discipline, zoals achter de begeleider blijven en niet praten als je niet je vinger hebt opgestoken en toestemming hebt. Het blijkt voor deze jonge kinderen erg lastig. De spontaniteit die sommige onder hen hebben, is duidelijk sterker dan het volgen van deze aanwijzingen. Ook een ander bekend kindertheaterfenomeen uit zich: nagenoeg de helft moet naar de WC tijdens de workshop. Een aantal basisemoties wordt geoefend, gekoppeld aan de belangrijke figuren uit de voorstelling: de blijheid als Pinokkio ontdekt dat hij zelf kan bewegen, inclusief de ontdekkingstocht van het lichaam. De bezorgdheid en het verdriet van Gepetto, die Pinokkio al 3 dagen niet heeft gezien. De boosheid van de schurk Constanzo, als hij ontdekt dat Pinokkio is ontsnapt, En de fee, die merkt dat Pinokkio niet doet wat zij wil. De kinderen storten zich vol overgave op deze rollen, al is in de lach schieten soms ook een reflex.

Naast deze figuranten kent de cast natuurlijk ook een aantal jonge acteurs voor de belangrijke rollen. Zo wordt Pinokkio afwisselend gespeeld door Thijs Overpelt, Max Mies en twee van de winnaars van de Musicalworld Award voor beste kindercast voor De Kleine Blonde Dood: Davy Gomez en Jannes Heuvelmans.
Andere kinderrollen zijn voor (in wisselende samenstelling: Aniek Vromans, Britt van Doorn, David Oudijk, Floor Brüggenwirth, Jip Wassenberg, June Corino, Kobe Verdonk, Lani Lauwers, Loeki Jeuken, Manouk Pluis, Max Hameeteman, Sam Weytjens, Thijmen de Koeijer, Thijmen Staps, en Valerie Lemon.
De volwassen hoofdrolspelers in de cast van de voorstelling zijn Alexandra Alphenaar (fee), Simon Zwiers (Gepetto), Barry Beijer (Kat en Vos) en Ara Halici (Constanzo en Pericolo). Het ensemble wordt gevormd door Alyssa Luypaert, Amy Beekmans, Sanne Groenen, Sven Stevens.

Pinokkio is vanaf september in het Eftelingtheater te zien.

08 May 2015
N.v.t.
Kaatsheuvel
Efteling Theater
Pinokkio

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen