Recensie

Poehee. Sesamstraat in het theater. Whieeeeeeej

Een levensgrote Elmo, Bert en Ernie reizen met Pino en Tommie (ook groot) door de Nederlandse theaters. Even is Sesamstraat bij jou in de buurt.

“Het mooiste van Sesamstraat”is een beetje een verwarrende titel. De voorstelling is geen “best of Sesamstraat” met bijvoorbeeld het liedje “Vind je me aardig”. Voor deze show zijn nieuwe liedjes geschreven. die qua sfeer naadloos aansluiten op wat op de televisie te zien is. In “het mooiste van Sesamstraat”zien we Doedoe bepakt en bezakt het theater in komen. Ze is een wereldreiziger uit Boekeroe, en heeft de hele wereld al gezien, behalve Sesamstraat. Nadat de kaart goed wordt gehouden ontdekt ze de straat achter het gordijn op het podium.
DoeDoe wordt hartelijk ontvangen door de bewoners, al heeft Bert wat moeite met de verandering. Het is wel wat druk nu in Sesamstraat. Ze willen allemaal dat DoeDoe blijft, maar DoeDoe kan maar een dag blijven. Ze wil naar huis, want ze heeft heimwee, en haar vlucht is morgen. De Sesamstraatvriendjes laten aan DoeDoe al het moois zien van Sesamstraat (inderdaad, de titelverklaring), en dat is zo veel, dan moet ze wel blijven. Als DoeDoe de beslissing is ook Bert om, alles moet blijven zoals het is, dus ook Doe Doe moet blijven. En dat snappen we in de zaal ook wel weer. Doe Doe, gespeeld door Dorien Haan, is een leuke, vrolijke, avontuurlijke en lieve meid.
De vele herkenningspunten maken de show leuk voor jong en oud. De stopwoordjes en geluidjes van de karakters, die vaak worden gebruikt, Ernie’s badeendje, de duiven en paperclipverzameling van Bert, Elmo’s vertederende knuffeligheid en de ondernemende Tommie. Soms wordt wat interactie van de zaal gevraagd, en dan niet alleen om Tommie wakker te roepen, maar ook om stil te zijn om de stilte van het water uit de Stille Oceaan te horen. Grappig is dat je door de klok op het podium de tijd van de dag ziet verstrijken. Er zijn mooie en aanstekelijke liedjes. Af en toe is het de vraag of de boodschap over komt, zoals dat het altijd vandaag is.
De liedjes zijn prima in orde. Naast typische Sesamstraat liedjes als “Het is altijd vandaag”. “Rubberen eendje”, “ontelbaar mooi” en “Dat is vriendschap” is er ook de wat modernere sound van “Tommie’s rap”. De grote hitsong, waarbij gedanst mag en moet worden is “Doe de Boekeroe”, dat het je moeilijk maakt stil te blijven zitten.
Voor een volwassene is het toch zeker even wennen om Elmo, Bert en Ernie levensgroot op het podium te zien lopen. Op televisie zijn het toch beenloze poppen. Ook de grootte van Tommie ten opzichte van Pino is enorm. De stemmen lijken over het algemeen wel, zeker bij het gebruik van de eigen geluidjes: de whieeeee van Ernie, het gehinnik van Bert en het Poehee van Tommie, al is ook zeker te horen dat we hier niet dezelfde stemmen hebben als op TV. Maar dat is de volwassen benadering, en deze show is natuurlijk bedoeld voor kinderen. En zij hebben geen last van gewenning. Zodra het doek opent staan daar hun vriendjes uit Sesamstraat en leven ze mee. Na de voorstelling kunnen ze ook nog eens met hun helden op de foto (laat de camera in de zaal alsjeblieft uit om andere bezoekers niet te storen), wat een mooie afsluiting is van een leuke beleving voor de allerkleinste theaterbezoekers.

Na de voorstelling had Musicalworld een gesprek met Dorien Haan, die DoeDoe speelt. >>

26 September 2010
Reguliere voorstelling
Eindhoven
Parktheater
sesamstraat, tommie, pino, elmo, bert en ernie, dorien haan, doe doe, theatershow,

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen