X

Wist je dat?

Je kunt met de slider zelf bepalen of je nu meer het artikel wilt lezen of de videoreportage wilt bekijken.

Recensie

RECENSIE EN VIDEO: Première Heerlijk duurt het langst - Al 50 jaar heerlijk

Heerlijk duurt het langst is ook vijftig jaar later nog een feestje. Recensie en videoverslag van de première van deze revival van Dommelgraaf & Cornelissen.

Gebruik de slider om te bepalen wat je het meest wilt zien.

Het is het jaar 1965. Aan Annie M.G. Schmidt wordt gevraagd of ze een musical wil vertalen. Eigenzinnig als ze is, antwoordt ze dat ze niets zal vertalen zolang ze zelf nog ideeën heeft. Ze wil wel zelf een musical maken. Die kans krijgt ze. Samen met Harry Bannink maakt ze de musical ‘Heerlijk duurt het langst’. Nu, 50 jaar later, gaat deze productie opnieuw in première. Toen was het een daverend succes, kan het dat nu ook weer worden?

‘Heerlijk duurt het langst’  vertelt het verhaal van Marian (Lone van Roosendaal) en Ido (Chris Tates). Ze zijn al jaren getrouwd en hebben een dochter van 16. Een gelukkig huwelijk is het niet meer. Hij doet het al maanden met zijn secretaresse (Rosalie de Jong) en zij valt voor de charmes van buurman Ton (Dick Cohen). Af en toe duikt kruidenier Kees (Alfred van den Heuvel) op voor wat afleiding en wat wijze lessen. Marian en Ido gaan uit elkaar, maar gelukkig is dochterlief er nog om de boel op scherp te zetten en uiteindelijk is er voor iedereen een vrolijk einde.

Het klinkt als een simpel verhaal en dat is het ook. Je hoeft bij deze musical geen ingewikkelde personages of complexe verhaallijnen te verwachten. Dat maakt ook niet uit. De teksten zijn goed en scherp en de grappen worden zo goed gebracht, dat het een fijn verhaal is om in mee te gaan. En daarnaast is het ook bijzonder om te zien dat een vijftig jaar oud verhaal nog steeds actueel is. Toegegeven, de grappen over de Turkse scharrel van de dochter zijn in deze tijd aan de racistische kant, maar het is Annie vergeven.

De cast voor deze productie is erg goed. Lone zet een ijzersterke Marian neer. Vooral met het nummer ‘Het is over’ weet ze het publiek te raken. En uiteraard heeft ze bij ‘Zeur niet’ het publiek op haar hand. Maar ook de andere spelers zingen en acteren goed. Kruidenier Kees neemt de lachers mee als hij als pseudo-psycholoog doorratelt over menselijke driften en de subtiele èn lompe seksgrappen door Ido en Emma doen het ook goed.

Het podiumbeeld is kleurrijk en vrolijk. Fleurige kostuums wisselen elkaar af in rap tempo. Het decor wisselt van woonkamer, naar kantoor, naar kruidenier. Uiteraard allemaal in jaren zestig stijl. De nummers worden ondersteund door een goede choreografie. Tijdens de voorstelling is er dus van alles om naar te kijken.

‘Heerlijk duurt het langst’ is ook vijftig jaar later nog een feestje. Al met al een heerlijke musical voor een avondje uit. Annie neemt je mee haar wereld in. Een wereld vol flauwe grappen en slimme woordspelingen. Een wereld waarin mannen een beetje sukkels zijn en vrouwen hun eigen gang gaan. En een wereld waarin Annie zelf, als spreekstem van Marians moeder, ons af en toe nog een wijze levensles meegeeft: ‘Denk eraan, geen boontjes, dan ook geen jus!’

Verslag: Marijke van Engen

 



01 February 2015
Première
Breda
Chassé
Officiële website
heerlijk duurt het langst, annie m.g. schmidt, Hans Cornelissen, lone van roosendaal, alfred van den heuvel, chris tates, stefan de kogel, matthijs van der meer, dick cohen, rosalie de jong, buddy vedder, Esmee Dekker,