Musicalreport

Rocky Horror Picture Show

De Rocky Horror Show is een beleving en na het zien blijven enkele liedjes dagenlang door je hoofd spoken waaronder Dammit Janet, Over at the Frankestein's Place, I can make you a Man, Double Feature. Al met al zijn alle ingredienten aanwezig voor een fantastische avond uit. .

De Rocky Horror Picture Show (RHPS) mag met recht een klassieker genoemd worden. Hij bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar en heeft een grote schare fans. Ik heb deze aparte musical pas twee keer kunnen aanschouwen omdat het nu eenmaal geen musical is die regelmatig op de planken staat. In Nederland zijn we daarom veel afhankelijk van Engelse of Amerikaanse producties die rondtouren.

Mijn RHPS “ontmaagding” was in 1998 en ik was direct gecharmeerd van de manier waarop de musical werd gepresenteerd. Sterker nog: ik zag het niet als een musical, maar als een ervaring. Vandaar dat ook vaak wordt gerefereerd naar een ontmaagding als je deze musical gezien hebt.

Een bezoek aan deze musical vergt een grondige voorkennis van de musical en daarom ook flink wat voorbereiding. Minimale benodigdheden die je in grote hoeveelheden moet meenemen zijn: rijst, waterpistolen, toiletpapier, confetti, rubberen handschoenen. Uiteraard nam ik de eerste keer een handje rijst en één rol wc-papier mee en ik was volgens mij de enige. Dat is ook meteen de laatste keer geweest! De volgende keer neem ik mijn Super Sooker en driefamiliepakken rijst mee!

De RHPS bestaat naar mijn gevoel uit twee delen: voor de pauze en na de pauze. Dit klinkt natuurlijk erg logisch maar normaal gesproken zijn beide delen één geheel, bij deze musical is er een groot verschil. Dat verschil zit hem in de interactiviteit: Tot aan de pauze is de musical een waanzinnig gekke en chaotische voorstelling die je zal verbazen als je er nooit eerder bent geweest. Humor ten top, maar dit gaat helaas vaak wel ten koste van de musical juist omdat het publiek zo compleet uit zijn dak gaat.

Het tweede deel is een stuk minder interactief. Dit is maar goed ook. Het tweede deel geeft je namelijk een kans om de kwaliteiten van de acteurs te horen en te zien. Maar bovendien ook om te ontdekken hoeveel lagen er wel niet in deze musical zitten. Het verhaal is namelijk niet het standaard verhaal dat je van een musical verwacht. Het is een mengeling van Rock muziek, Science Fiction en Liefde en Transsexualiteit!

De Rocky Horror Show is een beleving en na het zien blijven enkele liedjes dagenlang door je hoofd spoken waaronder de Dammit Janet, Over at the Frankestein’s Place, I can make you a Man, Double Feature. Al met al zijn alle ingredienten aanwezig voor een fantastische avond uit.

Ik kan dan ook alleen maar afsluiten met de meest beroemde woorden:
Leeeeeet’s do the Tiiime Waaaaaarp Agaaaaain!

Reguliere voorstelling
Officiële engelse website

Timewarp, Rock, Science Fiction, Liefde, Transsexualiteit