Musicalreport

Romeo & Julia in Antwerpen

Romeo & Julia is een ruim 150 min durend spektakel waarin kleur, zang en dans een grote hoofdrol spelen. Het mooie decor in renaissancestijl verandert tijdens het spektakel een paar keer.

‘Romeo en Julia’ is misschien wel het bekendste passionele drama aller tijden. Toch ga ik nog even de belangrijkste gebeurtenissen in dit liefdesverhaal op een rijtje zetten. Romeo & Julia is een verhaal over de liefde dat zich afspeelt in een omgeving vol haat.

In de Italiaanse stad Verona speelt er zich een vete af tussen twee families, hierdoor heerst er een oorlog in de stad tussen de familie Montecchi en de familie Capuletti. De Prins (Jeroen Maes) vaardigt een decreet uit: gevechten zijn in zijn stad verboden. Wie zich hieraan schuldig maakt krijgt de doodstraf “Verona”. De Moeders van de twee clans Vrouwe Montecchi (Daisy Thijs) en Vrouwe Capuletti (Iris Vandenkerckhove alias Wendy Van Wanten) betreuren het geweld dat vooral wordt veroorzaakt door de 2 mannen van de clans Mercutio en Tybalt. “De Haat”

Romeo (Davy Gilles)en Julia (Veerle Casteleyn) komen elk uit een verschillende familie. Wanneer zij op elkaar verliefd worden tijdens een gemaskerd bal waar Julia nota bene wordt voorgesteld aan haar verloofde Graaf Paris(Filip D’Haeze) zijn de gevolgen niet meer te overzien. Romeo en Julia proberen elkaar te ontmoeten maar de vete tussen beide clans maakt het er niet gemakkelijker op. Zelfs Romeo’s bloedbroeder - lees vriend - Mercutio (Dieter Verhaegen) en zijn beste vriend Benvolio (Mark Tijsmans) vrienden hebben het moeilijk met hun keuze evenals Julia’s neef Tybalt (Chris Van Tongelen).

Er ontstaat een duel waarin Romeo en Julia hun twee dierbaarste vrienden Mercutio en Tybalt verliezen. “Het Duel”,“De dood van Mercutio” Als straf verbant de vorst Romeo naar Mantua hij mag nooit meer in Verona komen. “De Wraak” De enige twee personen die begrip hebben voor de liefde tussen Romeo en Julia zijn Frater Lorenzo (Eric Baranyanka)en de Voedster (Jeannine Geerts) van Julia. De vader van Julia Graaf Capuletti (Paul Vaes) beslist om het geplande huwelijk tussen zijn dochter en Paris zo spoedig mogelijk te laten doorgaan terwijl Romeo zich nog in ballingschap bevindt.

Julia vindt dat een leven zonder Romeo geen zin meer heeft en besluit om gif in te nemen dat ze van broeder Loreznzo heeft gekregen. Benvolio, de beste vriend van Romeo, denkt dat Julia overleden is en haast zich naar Romeo om hem het slechte nieuws te melden. “Hoe zeg je dan”
Romeo spoedt zich op zijn beurt naar Verona om bij het levenloze lichaam van Julia zelfmoord te plegen.“De dood van Romeo” Julia wordt wakker uit haar diepe slaap en vindt het dode lichaam van Romeo naast haar. Dit wordt haar teveel en zij beneemt zich het leven.“De dood van Julia” Frater Lorenzo ontdekt beide geliefden en klaagt God en iedereen in Verona aan bij deze wrede situatie. “Ik ben moe” Na de dood van de twee geliefden beseffen de families Montecchi en Capuletti eindelijk dat de haat niet de oplossing is, gezamenlijk verdriet zorgt voor verzoening. “Schuldig”

Romeo & Julia is een ruim 150 min durend spektakel waarin kleur, zang en dans een grote hoofdrol spelen. Het mooie decor in renaissancestijl verandert tijdens het spektakel een paar keer. Het staat boven op een grote draaischijf en ook het ensemble verschuift sommige onderdelen soms. Vooral Davy Gilles die Romeo speelt heeft een geweldige stem, maar ook Dieter Verhaegen is een leuke verandering in musicalland met een zeer goede stem. Verder blinken ook nog Veerle Casteleyn (Jemima op de DVD van Cats), Mark Tijsmans (alias agent Pasmans uit Flikken), Chris van Tongelen uit door hun zang. Ook Iris Vandenkerckhove (alias Wendy Van Wanten) die een nieuwkomster is in de wereld van de musical zet haar beste beentje voor. Nummers als “De Koningen” en “Liefde” kunnen uren in je hoofd blijven zitten omdat ze zo popgevoelig zijn er wordt handig opingespeeld door ze op het einde van de musical ze nog eens als bisnummer te brengen. Verder zitten er nog een paar juweeltjes in de musical zoals “Ze houdt zo van hem”, “Het Duel” en “Hoe Zeg Je Dan”. En wat de choreografie betreft is vooral het nummer “Het Bal”, een lust om naar te kijken mede door dansprestaties van de bijna volledige cast en het ensemble. R & J is gecreëerd door de twee fransen Gérard Presgurvic en Gérard Louvin. De regie en choreografie zijn in handen van Redha.

Je kan Romeo & Julia van Haat tot Liefde nog gaan bekijken in de Antwerpse Stadsschouwburg van 26 februari 2003 tot en met 16 maart 2003 en vanaf augustus 200

18 March 2003
Reguliere voorstelling
Antwerpen
Stadsschouwburg