Reportage

Soul, disco en een beetje musical

Al zestien jaar brengen de dames van Big, Black and Beautiful soul naar het theater. Lucretia van der Vloot, Rocq-E Harrell en Michelle David zingen muziek waar ze goed in zijn, en vooral wat ze mooi vinden. Het resultaat is een wervelende show die zo bolstaat van de energie dat je in de pauze en na afloop echt even bij moet komen.


Het thema van de avond is een eerbetoon aan “sterke vrouwen”. Achter op het scherm worden foto’s geprojecteerd van vrouwen die het drietal inspireren. Bekende namen (Michelle Obama, Mallala), maar ook de moeders van de dames komen voorbij. Zingend en vertellend wordt je meegenomen in de wereld van soul en jazz. In prachtige uitbundige kostuums staat het drietal te swingen op het toneel.

Vlak voor de pauze is daar dan ineens een uitstapje naar de musical. Want zingen in het Zaantheater is leuk, Broadway is natuurlijk een volgende stap. En ineens zitten we naar de heks uit Into the Woods te kijken. Na al het geweld is dit een leuke move. En het klinkt ook nog. Sunday in the park with George blijkt vervolgens een iets minder gelukkige keus. Door van het ensemblenummer Sunday een solo te maken werkt het al iets minder. En dit nummer vraagt om meer rust dan waarmee het in deze show wordt gebracht. Lucretia van der Vloot zingt haar musicalfavoriet: Het is over. Het nummer van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink is prachtig, maar stelt hier erg teleur. Het is teruggebracht tot een lelijk hoempapa-walsje en al doet Lucretia haar best, zo is het nummer niet bedoeld. 

Gelukkig is er na de pauze tijd voor meer power. Het toneel wordt verbouwd tot een kroeg in New Orleans. We horen hier dat de band niet alleen voluit kan spelen, maar ook subtiel kan begeleiden. Met name pianist Elvis Ediagbonya weet het drietal virtuoos door al het materiaal te loodsen. Langzaamaan worden de nummers drukker en wordt het eigenlijk onmogelijk om te blijven zitten. Michelle David deelt die mening en spoort iedereen met zoveel power aan te gaan staan dat je het niet in je hoofd haalt hier niet in mee te gaan.

24 October 2016
Première
Zaandam
Zaantheater
http://www.bbb-online.nl