Recensie

Spannende Volmaakte Man

Zaterdagavond woonde Musicalworld in het intieme Polanentheater in Amsterdam de première bij van De Volmaakte Man van HILP producties.

De Volmaakte Man is een muziektheatervoorstelling, waarbij spel, zang en beweging elkaar in vlot tempo afwisselen. Soms met ondersteuning van muziek van de band, dan weer met ingetogen gitaarspel of door het gebruik van videobeelden; En met aardig wat interactie met het publiek. Daar moet je als toeschouwer overigens wel van houden, dus gewaagd kun je deze keuze wel noemen. En tenslotte met humor, heel veel humor. Iets waar de ‘rode draad’ in deze voorstelling zich natuurlijk ook goed voor leent.

De scenes in de voorstelling zijn allen opgebouwd rond het thema ‘de volmaakte man’, zowel vanuit vrouwelijke als mannelijke invalshoek. 4 Jonge vrouwen (de slet, de stalker, de slimme en de ‘niks’) komen in een surrealistische kliniek terecht, die onder leiding staat van een neurotische ogende therapeute, die zich beheerst doet voorkomen maar ieder moment lijkt te kunnen ontploffen van opwinding of irritatie. Maar moeten de dames ter plaatse nu leren om zelf volmaakt te worden (hoe krijg je anders een volmaakte man?) of om dat ideaalbeeld juist uit hun hoofd te krijgen? Want bestaat die volmaakte man immers wel?
De 3 mannelijke spelers doen in ieder geval hun uiterste best aan het ideaalbeeld te voldoen. Ieder op hun eigen wijze.  Maar doe je dat door de galante heer uit te hangen, of is het echt zo dat vrouwen voor de verkeerde macho man vallen en je je dus beter ook zo kunt gedragen?               

Bij de mannen onderscheidt Niek Putman zich; hij etaleert een groots gevoel voor humor en timing.  Zijn ‘inleiding’ van de voorstelling is meteen erg geestig en dat niveau weet hij gedurende de voorstelling regelmatig opnieuw te halen. 
De Volmaakte Man is een interessante voorstelling, door en (met name, maar niet alleen) voor jong volwassenen en bestaand uit een variëteit aan theaterelementen rond een gezien de immer aanwezige verschillen tussen man en vrouw interessant en dankbaar onderwerp. Met de nodige humor en heel veel energie. Iets dat inmiddels het handelsmerk lijkt te zijn van de pas 20-jarige theatermaakster Laura Bakker. Heel knap hoe zij op jonge leeftijd ondernemerschap en creativiteit ook dit keer weet samen te smelten tot een theaterstuk waarin zij zelf aan nagenoeg alle touwtjes trekt, en waarin zij ook nog eens meespeelt.
De Volmaakte Man is op vrijdagavond 23 september nog te zien in het Polanentheater. Er zijn voorstellingen om 19.30 uur en 21.15 uur.

17 September 2016
Première
Polanentheater