Perspresentatie

Tarzan - Wie wordt Tarzan?

Vanaf april 2007 is de nieuwe Joop van den Ende musical "Tarzan" in het Circus Theater in Scheveningen te zien. Een paar weken geleden kwamen Directeur van Disney Theatrical Productions, Thomas Schumacher, en enkele andere leden van het creatieve team, alsmede een aantal castleden van de originele Broadway cast al naar Aalsmeerderbrug om toelichting te geven over hoe de musicalversie van "Tarzan" mogelijk werd gemaakt. Erwin van Lambaart, algemeen directeur van Joop van den Ende Theaterproducties, vertelde toen dat het castingproces nog in volle gang was en dat hij die dag nog geen namen bekend kon maken. Inmiddels is bekend dat Chantal Janzen de rol van Jane gaat spelen, maar voor de rol van Tarzan ligt het iets gecompliceerder.

Maar liefst 850 kandidaten hebben zich aangemeld voor de rol van Tarzan waarvan er 100 op auditie mochten komen. Van die honderd zijn er nu nog 5 over: Ron Link, John Vooijs, Mark van Beelen, Wouter Braaf en Dennis ter Vergert.

Nieuwe trend?
Het lijkt de laatste tijd wel een trend te worden om audities voor grote musical producties op tv te laten plaatsvinden. Zo was er niet zo lang geleden op de BBC het programma “How to solve a problem like Maria?” waarbij het publiek mocht kiezen wie de hoofdrol van Maria mocht gaan spelen in de aankomende revival van de “Sound of Music” op het Londense West End. Maar ook in Amerika staat een soortgelijk programma op stapel. In januari zal de zender NBC het programma “You’re the one that we want” gaan uitzenden waarin het publiek mag bepalen wie de rollen van Sandy en Danny mogen gaan spelen in de aankomende Broadway revival van de musical “Grease”.
Voor Nederland is het in 1e instantie nooit de bedoeling geweest om een tv show rondom de finale auditie te organiseren. Erwin van Lambaart: “We begonnen op 9 oktober jl. aan onze finale auditie met het idee dat we aan het eind van de dag de nummer 1, 2 en 3 voor de rol van Tarzan zouden hebben. Maar de 5 finalisten die we nog overhadden bleken nog niet aan de top van hun kunnen te zitten en mensen in het castingpanel vroegen zich af hoe de jongens zich zouden ontwikkelen als ze extra zang, dans en acteerlessen zouden krijgen. We hebben toen besloten om 2 maanden lang intensief met deze jongens aan de slag te gaan en hen acteer, zang, dans en zelfs yoga workshops te laten volgen om daarna de definitieve keuze te maken. Aan de hand daarvan is toen spontaan het idee van de tv show ontstaan.”

Wie wordt Tarzan?
Het programma “Wie wordt Tarzan” is een eenmalig programma wat op 24 november om half 9 ‘s avonds live bij SBS wordt uitgezonden. Het programma zal gepresenteerd gaan worden door Tooske Ragas Breugem. Erwin: “Wat we met dit programma willen laten zien is het traject dat mensen afleggen voordat ze in een bepaalde rol op het toneel te zien zijn. Mensen realiseren zich het niet altijd, maar 8x per week op toneel staan is topsport! Er moeten veel disciplines op het juiste moment bij elkaar komen en daar gaat een pittige opleiding aan vooraf. Het tv programma zal dan de finale auditie zijn en die avond gaan we bepalen wie de nummers 1, 2 en 3 gaan worden.”

Om dit te bepalen hebben 6 (groepen) mensen die avond een stem:
1. Het castingpanel bestaande uit Carline Brouwer (verzorgd al jaren de castings voor producties van Joop van den Ende Theaterproducties), Jeff Lee (regisseur van de Nederlandse productie van Tarzan), Erwin van Lambaart en Eshter Hart (vocal coach van de 5 finalisten)
2. Phill Collins: hij is die avond aanwezig en zal zijn Tarzan kiezen
3. Joop van den Ende
4. Thomas Schumacher: directeur Disney Theatricals
5. Lezers van de Telegraaf: zij kunnen stemmen via de website van de Telegraaf
6. De kijkers van het tv programma “Wie wordt Tarzan?”

Programma directeur van SBS, Tina Nijkamp, is erg blij dat het programma bij SBS te zien is: “Nederland is een echt musicalland en we zijn er trots op dat we deze finale audtie mogen brengen. Daarbij valt het programma onder ‘groot amusement’ en dat hoort bij SBS. Maar als ik aan musical denk, dan denk ik ook aan familie en dat is ook SBS. Het programma door het bedrijf van Reinoud Oerlemans, Eyeworks, worden geproduceerd”, aldus Tina.

Overigens hebben de 5 Tarzans er totaal geen moeite mee dat hun finale auditie op tv te zien zal zijn. Wouter: “Ik denk dat je er gewoon in moet stappen als in iedere andere auditie. Natuurlijk ben je je wel bewust van de camera�s, maar ik denk dat je ze ook op een bepaalde manier moet negeren en gewoon voor de volle 100% voor jouw moment gaan.”
Dennis:“Daarbij is zo’n tv uitzending natuurlijk ook een mooie gelegenheid om mensen kennis te laten maken met het theater. Niet iedereen is wel eens in het theater geweest en als ze er op zo’n manier mee in aanraking komen dan kan het zijn dat mensen zich er meer mee verbonden voelen.”
“Daarbij krijgen mensen het hele traject te zien wat wij hebben doorlopen de afgelopen weken waardoor ze niet alleen meer feeling met jou zullen krijgen, maar ook met het stuk en dat is voor de kaartverkoop natuurlijk ook goed”, aldus Wouter.

Om alvast een idee te geven aan welke eisen de Tarzan straks moet voldoen geeft Erwin van Lambaart een profielschets: “We willen iemand die begin 20 is, de mogelijkheid heeft ok het vaak hoge repertoire van Phill Collins goed te kunnen zingen. Een naturel uitstraling heeft want je moet als publiek echt geloven dat hij naturel en onbevangen is. Iemand die fysiek in staat is de rol te spelen want de rol is niet alleen heel pittig om te spelen, je moet het ook nog eens 8x per week doen. Maar wat denk ik een van de belangrijkste dingen is, is dat iemand in staat moet zijn om de overgang te maken van een bijna wild iemand naar iemand die mensen leert kennen en cultuur leert kennen en zijn weg probeert te vinden in de moderne wereld.”

Van lambaart wil nog wel graag benadrukken dat het geen Idols achtige show gaat worden. “We hebben er bewust voor gekozen om alleen de finale auditie uit te zenden en niet de rondes daarvoor. Daarbij zijn we ook niet opzoek naar een popidool maar naar een theaterpersoonlijkheid”, aldus van Lambaart.

Wil jij niet aleen weten wie straks in Scheveningen de Nederlandse Tarzan gaat worden, maar hierin ook een stem hebben, kijk dan op 24 november om half 9 naar SBS 6 naar het programma “Wie wordt Tarzan?”

 

 

 

06 November 2006
N.v.t.
Amsterdam
Het Loyd Hotel
Officiële website

Tarzan, Chaira Borderslee, Arie Rustenburg, Clayton Peroti, Addo Kruizinga, Chantal Janzen, Phil Collins, Disney