Recensie

Telkens weer het dorp

Vorig jaar werd het boek "Telkens Weer Het Dorp" gelezen door Maarten Vogel en Frans Schraven van Opus One Theaterproducties. De vonk sloeg bij hun over en zij maakten de plannen voor een muzikale productie omtrent deze man achter deze teksten.

In 2000 is het boek uitgekomen “Telkens Weer Het Dorp” waarin Friso Wiegersma de liederen, totstandkoming en achtergronden daarvan bij elkaar samengevat.Dit boek inclusief de 2 cd’s diende als basis voor de Opus One productie die tot en met mei 2004 in het hele land te zien is.

Friso Wiegersma
De in 1925 in Deurne geboren Friso Wiegersma groeit als kind op in een artistiek gezin en gaat in 1946 naar de hoofdstad om daar kunstgeschiedenis te studeren. Hij had een kamer pal naast het Leidseplein theater waar Sonneveld optrad. Friso viel als een blok voor Sonneveld en nadat hij Wim Sonneveld ontmoette zou hij stoppen met zijn opleiding. Sonneveld spoorde Friso aan om kostuums en decors voor hem te gaan ontwerpen. Hij groeide uit tot decor- en kostuumontwerper voor de grote toneelgezelschappen en alle shows van Wim Sonneveld. Later ontdekte Sonneveld nog een ander talent bij Wiegersma: teksten schrijven. Zijn eerste theaterlied “Nikkelen Nelis” (Zij kon het lonken niet laten) werd meteen een hit. In 1967 produceerde Wim Sonneveld de musical “De Kleine Parade” waarvoor Friso Wiegersma alle teksten schreef evenals verantwoordelijk was voor het ontwerp van de decors, kostuums en het affiche.
In de jaren die Friso met Sonneveld doorbracht schreef hij talloze klassiekers w.o. “Josefien”, “De zomer van 1910” en “Het Dorp.” Het laatste liedje dat Wiegersma voor Sonneveld schreef was “Niemand dan wij”. Na het overlijden van Sonneveld schreef hij o.a. voor Willem Nijholt, Willeke Alberti en Purper.

Productie
Vorig jaar werd het boek “Telkens Weer Het Dorp” gelezen door Maarten Vogel en Frans Schraven van Opus One Theaterproducties. De vonk sloeg bij hun over en zij maakten de plannen voor een muzikale productie omtrent deze man achter deze teksten. Friso Wiegersma werd benadert door Frans van Bronkhorst (impresario van Opus One red.) en die gaf - onder slechts 1 voorwaarde zijn goedkeuring aan de uitvoering van “Telkens Weer Het Dorp.” Friso wilde dat zijn liederen net zoals vroeger werden uitgevoerd door de beste performers. Hiervoor werden Jenny Arean, Marnix Kappers, Joke de Kruijf en Tony Neef aangetrokken onder de muzikale leiding van Ruud Bos en verbindende teksten van Hans van der Woude en Ton Vorstenbosch.
Friso had verder nog 1 verzoek: “Praat niet over me, zing me maar!”. Zijn liedjes staan dan ook centraal in dit theaterconcert.

11 December 2003
Première
Amstelveen
Schouwburg
Officiële website

Jenny Arean, Marnix Kappers, Joke de Kruijf, Tony Neef, Friso Wiegersma , Opus One