Perspresentatie

Terug naar de Gouden Eeuw

2006 moet een bijzonder jaar gaan worden want dan wordt de 400e geboortedag van Rembrandt gevierd. Speciaal hiervoor is in april 2004 stichting 'Rembrandt 400' opgericht en moet de viering van Rembrandt's 400ste geboortedag gestalte gaan geven. 'Rembrandt de Musical' is een van de activiteiten die onder het officiële kernprogramma vallen. Vandaag kwamen cast en creatives bijeen voor de 1e repetitiedag. Een dag waarbij traditioneel de pers in grote getale aanwezig is en waarbij het aansnijden van een taart niet mag ontbreken.

Producent Henk van der Meyden is trots dat vandaag de officiële aftrap van “zijn” musical begint, hij is zelf immers al 3 jaar bezig met de voorbereidingen: “Ik zie vandaag als een feestelijk en historisch moment. Het lijkt wel of we op het punt staan in een tijdsmachine te stappen om terug te gaan naar de Gouden Eeuw. Naar een tijd dat Amsterdam als handelsstad een van de rijkste steden van de wereld was en daarnaast ook dé stad was van de schilderskunst.  400 jaar na zijn dood zal Rembrandt weer tot leven gaan komen in een musical waarvan het script voor een groot deel door hemzelf geschreven is. Zijn motto was namelijk dat elk schilderij een verhaal moest vertellen en die verhalen hebben we nu tot een musical gemaakt” aldus van der Meyden.
Regisseur Franck van Laecke vult aan: “Na 2 en half jaar voorbereiding ben ook ik blij dat we vandaag met de hele ploeg van start gaan. Voor deze musical hebben we bewust gekozen om geen kunstzinnige invalshoek te gebruiken want het leven van Rembrandt is al fascinerend genoeg. Het staat namelijk vol van herkenbare persoonlijkheden, situaties en emoties en zal voor veel mensen herkenbaar zijn”.

“Rembrandt de Musical” zal een nieuwe en verrassende blik gaan werpen op het turbulente leven van Rembrandt waarvan bij het grote publiek nog zoveel onbekend is. Waarom wilden de regenten, de heren van de grachten, de eerst zo populaire en geliefde Rembrandt vernietigen? Hoe gevaarlijk en bedreigend werd zijn dienstbode Geertje Dircx, die hem er toe wilde dwingen met haar te trouwen? Tal van intriges speelden zich af rondom hem maar Rembrandt bezweek niet. Hij weigerde te buigen voor de machtige heren van de grachten, wat tot zijn financiële ondergang leidde. Hij behield evenwel zijn vrijheid en bleef zichzelf trouw.

De rol van Rembrandt zal gespeeld worden door Henk Poort. Hij heeft zich inmiddels behoorlijk ingelezen in zijn karakter: “Voor dit personage was dat absoluut niet moeilijk want er zijn wel meer dan 400 boeken over Rembrandt geschreven. Vooral het boek van Jan Mens, ‘Meester Rembrandt’ genaamd, was een geweldig boek om te lezen. Je krijgt hierin niet alleen een goed beeld van die tijd, maar ook van de personages om hem heen, tot aan zijn ouders, broers en zussen en vrienden toe. Ook uit het boek van Simon Schama, “De ogen van Rembrandt”,  heb ik veel informatie gehaald. In dit boek staan namelijk al zijn schilderijen met de nodige informatie erbij”.
Op de vraag waarom er een musical over Rembrandt moest komen hoeft Henk Poort niet lang na te denken: “Dit is de eerste Nederlandse musical die over een Nederlands persoon gaat en door Nederlanders gemaakt is. Ik vind dat wij Nederlanders wel wat trotser op ons erfgoed en onze geschiedenis mogen zijn. Wij hebben een hele rijke geschiedenis en dat mogen we laten zien vind ik. In de 17e eeuw waren wij het centrum van de wereld, we waren een van de rijkste landen in die tijd. Dat is toch iets om trots op te zijn!”

De rol van Rembrandt’s eerste vrouw, Saskia van Uylenburgh, zal gespeeld worden door Wieneke Remmers. “Saskia van Uylenburgh was de 1e grote liefde van Rembrandt en zij trouwden toen Saskia pas 20 jaar was. Wat voor die tijd vrij heftig was, is het feit dat zij met een schilder trouwde. Ze kwam uit een goede familie uit Friesland en ze leerde Rembrandt kennen via haar oom die kunsthandelaar in Amsterdam was. Haar familie was tegen het huwelijk, maar toch trouwden ze. Eigenlijk had Saskia een vrij tragisch leven ondanks dat haar beginjaren met Rembrandt wel gelukkig waren. Ze heeft 3 kinderen kort na de geboorte verloren, alleen haar 4e kind, zoon Titus, bleef leven. Op het moment dat Titus geboren werd, was meteen duidelijk dat Saskia niet lang meer te leven had en ze stierf dan ook op 29 jarige leeftijd”, aldus Remmers.

Rembrandt’s 2e grote liefde, Hendrickje Stoffels, zal gespeeld worden door Maike Boerdam. Maike was niet aanwezig bij deze 1e repetitiedag aangezien zij vandaag in het huwelijksbootje stapte. De 3e vrouw in het leven van Rembrandt is Geertje Dirckx en deze rol zal gespeeld worden door Annick Boer. Andere belangrijke mensen rondom Rembrandt ware Professor Tulp, gespeeld door Paul Vaes, Jan Six, gespeeld door Quirijn de Lang, Hendrick van Uylenburgh, gespeeld door Bert Simhoffer en zoon Titus van Rijn, gespeeld door Roon Staal. Het louche koopmansduo Rippert en Linckeard worden gespeeld door respectievelijk Peter Lusse en Jimmy Hutchinson.

Stardust BV hoopt met “Rembrandt de Musical” een productie van internationaal niveau neer te zetten dat dezelfde uitstraling moet gaan krijgen als bijvoorbeeld “Les Misérables” en “Miss Saigon”. Dit zal vooral terug te zien zijn in de 30 man tellende cast, een groot orkest en een geweldig decor. Maar ook de kostuums liegen er niet om. Kostuum ontwerper Jan Aarntzen heeft zich door de authentieke kleding die op de schilderijen gedragen worden, laten inspireren: “Ik hoefde zelf niks te ontwerpen, dat had Rembrandt al gedaan. Ik heb voor de patronen boeken en schilderijen uit de 17e eeuw als voorbeeld gebruikt, maar moest uit praktische overwegingen natuurlijk wel de vertaalslag naar het theater maken. Leuk detail is wel dat veel kostuums met de hand gemaakt zijn omdat de patronen onmogelijk met een naaimachine gemaakt kunnen worden”. Voor de 350 kostuums die in de musical te zien zijn reisde Aarntzen door heel Europa om stoffen als fluweel, goudbrokaat, tweekleurig zijde, apart boorduurwerk en bijzonder kant te vinden die in de Gouden Eeuw gedragen werden.

Naast een wereld première introduceert Stardust BV nog iets unieks in de Nederlandse musical wereld. Met het oog op internationale belangstelling wordt aan het buitenlandse publiek een extra faciliteit geboden namelijk “Show Trans”. Show Trans voorziet de voorstelling van ondersteunend commentaar in een vreemde taal waardoor men de show kan volgen zonder dat men van het toneel wordt afgeleid. Om te garanderen dat de commentaren zo authentiek mogelijk zijn, wordt er gewerkt met tolken. Voor “Rembrandt de Musical” worden er audio commentaarsystemen in het Japans, Frans, Engels, Duits en Spaans toegepast. Overige talen kunnen op aanvraag verkregen worden.

Een perfect theater voor deze musical is natuurlijk Theater Carré want twee, drie kilometer rondom dit theater speelden zijn belangrijkste jaren, zijn tragedies maar ook zijn triomfen, zich af. Vanaf 12 juli is “Rembrandt de Musical” daar exclusief te zien, met een wereldpremière op 15 juli.

24 April 2006
Repetitie
Amsterdam
Focus
Officiële Website

Rembrandt, schilder, Henk Poort, Wienneke Remmers, Maike Boerdam, Frank van Laecke