Recensie

The Addams Family (UK tour versie)

Eerder deze maand ging in Londen de UK tourversie van de musical The Addams Family in premiere. Musicalworld zag de voorstelling afgelopen weekend in het New Wimbledon Theatre en verliet het theater met een grijns van oor tot oor.

The Addams Family is een komische musical met muziek en teksten van Andrew Lippa. Verhaal en personages zijn gebaseerd op The Addams Family cartoon-personages zoals ze ooit geschapen werden door Charles Addams.  De show stond in 2010/2011 al anderhalf jaar op Broadway en maakt nu de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. 

De musical start met de jaarlijkse bijeenkomst van de bizarre familie Addams op een begraafplaats, waar alle familieleden — de levenden, doden en zij voor wie dat nog niet besloten is — stil staan bij wat het is om een Addams te zijn.  De doden staan tijdelijk op uit hun graf om mee te doen aan dit festijn. Als zij na de bijeenkomst terug willen naar hun graven, worden ze tegengehouden door oom Fester, een kale engerd.  De doden moeten hem helpen want er is zich een ramp aan het voltrekken: dochter Wednesday (Woensdag) heeft het in haar hoofd gehaald een vriendje uit de normale wereld te krijgen: Lucas Beinekes. Wednesday heeft Lucas en zijn ouders, Mal en Alice, zelfs uitgenodigd om bij haar thuis te komen eten.  De naderende confrontatie met de normale wereld doet de familie Addams sidderen. Ouders Morticia en Gomez vragen zich af hoe het zover heeft kunnen komen dat Wednesday haar heil in die normale wereld heeft gezocht. Wednesday’s broer, Pugsley, heeft andere problemen; hij maakt zich er vooral druk om dat hij niet meer gemarteld zal worden als zijn zusje er vandoor gaat… En voor vader Gomez is het helemaal een hachelijke situatie, sinds Wednesday aan hem opgebiecht heeft met Lucas te gaan trouwen maar hij dit absoluut niet met zijn vrouw mag delen voordat het diner heeft plaatsgevonden. Gomez heeft echter nog nooit gelogen tegen zijn Morticia, die direct aanvoelt dat hij iets voor haar achterhoudt.

Bij de griezelige entree van de familie Beinekes in het afgelegen landgoed van de Addams familie wordt snel duidelijk dat dit geen normaal dinertje zal worden. Ze worden verwelkomd door butler Lurch, een enorme freak die angstaanjagende geluiden bromt maar geen woord spreekt. En er blijkt een incontinente oma rond te lopen. De spanning neemt door de ongemakkelijke clash tussen de verschillende families al gauw toe en ondanks de belofte om zich vooral normaal te gedragen, lukt dat de aanwezigen niet zo goed. Moeder Morticia is de huichelarij van haar man op enig moment zat en stelt voor ‘the Game’ te spelen, het familiespel waarbij iedereen een geheim openbaart. Niemand wil, maar moeders wil is wet; Wat volgt is een aaneenschakeling van grappige, soms hilarische momenten waarbij er van alles mis gaat. Een voorbeeld hiervan is oom Fester, die zijn grote liefde voor de maan openbaar maakt en een ontroerend eerbetoon geeft.
Als Pugsley in de chaos van het diner van zijn oma een mysterieus drankje steelt die de donkerste kant in iemand kan boven halen, ziet hij zijn kans schoon om Wednesday weer op het pad van de Addams familie te krijgen, weg van haar vriendje. Het plan mislukt echter en dat heeft verregaande gevolgen voor Alice. Als uiteindelijk uitkomt dat Wednesday en Lucas gaan trouwen, is de chaos compleet en geeft oom Fester de doden opdracht om een grote storm op te wekken, die iedereen dwingt de nacht in het spookhuis door te brengen.
Wednesday krijgt ondertussen de nodige twijfels, en ze vraagt zich af of ze er wel goed aan doet om er met Lucas vandoor te gaan. Lucas probeert haar vertrouwen definitief te winnen door Wednesday geblinddoekt met haar kruisboog een appel van zijn hoofd te laten schieten; als dat maar goed gaat….. Maar niet alleen gaat het relationeel moeizaam met hen; ook Morticia en Gomez, en Mal en Alice kennen hun problemen. De vraag is natuurlijk waar dit allemaal heen gaat en of het uberhaupt nog goed zal komen met alle stelletjes. Een ding is zeker, oom Fester kiest zijn eigen weg en neemt wel op een bijzondere wijze de regie over zijn toekomst in eigen handen. 

The Addams Family staat garant voor een heerlijke, onbezorgde avond uit.  De familie met de Gothic looks is tamelijk ‘weird’ te noemen, met hun voorkeuren voor de macabere, morbide kanten van het leven zoals de dood en marteling. Dit wordt echter nooit zwaar, door alle uitermate geestige momenten die in de voorstelling zijn verwerkt: Een broertje dat graag gemarteld wordt door zijn zus;  Wednesday die met haar kruisboog door het leven gaat en haar vriendje niet alleen wil raken met haar liefde, maar ook met haar mes. Het is allemaal te bizar voor woorden.  Veel diepgang hoef je dan ook niet te verwachten, maar dat mag de pret niet drukken. Het verhaal is uitermate onderhoudend te noemen, de personages stuk voor stuk interessant en het spel is sterk.
De cast is om van te smullen, waarbij enkele acteurs het verdienen speciaal genoemd te worden. Moeder Morticia wordt gespeeld door Samantha Womack, een dame met een enorm cv, die als een ware diva met een enorm charisma over het podium heerst.  Met een uitstekende balans tussen haar geestige en duistere kanten, en met een mooie volle stem. Vader Gomez wordt gespeeld door Cameron Blakely, ook al zo’n veteraan op theatergebied. Zijn spel is druk, geestig, enorm gedreven en snel en wat zijn spel heel mooi duidelijk maakt is dat hij als de op het oog baas in huis een enorme grote waffel heeft, maar moeite heeft weerstand te bieden aan zijn vrouw Morticia. En last but not least Carrie Hope Fletcher in de rol van Wednesday Addams. Fletcher beschikt over een machtige stem, kan belten als geen ander en haar spel is eveneens indrukwekkend; ze weet alle kanten van Wednesday’s karakter moeiteloos te raken: een opstandige tiener, sadistisch en koud, maar ook kwetsbaar, onzeker en grappig.
De score is fijn en bepaalde melodielijnen doen groots aan.  Er zitten grote shownummers in als ‘Full Disclosure’ en ‘Crazier than you’,  die het publiek energiek opzwepen.  ‘Pulled’, ‘What if’ en ‘The Moon and me’ zijn ware hoogtepunten tussen alle solonummers.
Aan het decor van een spooky landhuis is veel aandacht besteed en kostuums, belichting en angstaanjagende geluidseffecten zetten vervolgens de spreekwoordelijke puntjes op de i. The Addams Family is al met al een ware lust voor oog en oor, vanaf de eerste wereldberoemde tonen van The Addams Family Theme - met het overbekende knippen van de vingers - tot de allerlaatste noot.

19 May 2017
Reguliere voorstelling
Londen
New Wimbledon Theatre
https://www.theaddamsfamily.co.uk/

Over de auteur

MarkZ schreef dit artikel voor jou

MarkZ

Mark is sinds 2016 redacteur bij Musicalworld. Zijn eerste musical was Miss Saigon, met Tony Neef en Linda Wagenmakers, eind jaren '90 van de vorige eeuw. De voorstelling liet een onvergetelijke indruk achter en veroorzaakte een heftige theaterverslaving, die niet meer te beteugelen bleek. Dik 20 jaar later heeft Mark inmiddels ontelbare voorstellingen bezocht, de laatste 10 jaar voornamelijk in Londen. Zijn all time favourite is Les Miserables, die hij in Nederland, Belgie, Duitsland, USA en Engeland inmiddels al in totaal zo'n 50 keer heeft gezien. Mark kan echter niet uitsluiten dat dit aantal nog zal stijgen...

Meer van MarkZ

Meer artikelen van MarkZ

Delen