The Rocky Horror Show in Antwerpen

Artikel: Recensie
Voorstelling: Première
Datum: 31-10-2017
Theater: The Shop
Lokatie: Antwerpen
Website: https://deepbridge.be/shows/the-rocky-horror-show/
Auteur: LondonMark

Afgelopen dinsdag ging in Antwerpen de cult musical The Rocky Horror Show in première. Het verhaal is weliswaar dun, maar Musicalworld zag een uiterst vermakelijke voorstelling vol doldwaze interactieve elementen.

The Rocky Horror Show is een soort van parodie op het bekende Frankenstein verhaal, in 1973 ontsproten aan het fantasievolle brein van Richard O’Brien wiens leven vooral in het teken stond van rock ‘n roll, stripverhalen en goedkope ‘B-films’ van het horror en science fiction genre.

De voorstelling vertelt het verhaal van Brad Majors en Janet Weiss, een naïef en wat nerdy koppel dat – net verloofd - op weg om een oud docent te bezoeken in slecht weer terecht komt en pech krijgt met hun auto.  Ze belanden bij het kasteel van de extravagante Dr. Frank-N-Furter, travestiet en tevens wetenschapper. Dr. Frank-N-furter, afkomstig van de planeet Transylvania,  blijkt over enorme lustgevoelens te beschikken en heeft in dat licht het ‘monster’ Rocky Horror gecreëerd: een jonge gespierde verschijning met een prachtige zonnebank tint. De sexuele gedragingen van Frank-N-furter, Rocky en de overige kasteelbewoners brengen heel wat teweeg. Het geluk van de net verloofde Brad en Janet wordt daardoor danig op de proef gesteld en grote twijfels over hun relatie, de liefde en hun eigen lustgevoelens slaan toe… Zullen ze ooit nog aan Frank-N-furter kunnen ontsnappen?

Van een diepgaand script moet The Rocky Horror show het niet hebben. Het is de bizarre opzet van deze parodie musical die je als toeschouwer doet genieten. Want bij welke voorstelling mag je lekker meebrullen als de namen van “asshole” Brad en Janet “de slet” ter sprake komen?  Of op gezette tijden “boring” richting toneel roepen? Het verleidt verteller Koen van Impe tot een uiterst geestige verwijzing naar de binnenkort in Antwerpen spelende Mozart de musical. En wat te denken van het nabootsen van een regenbui middels het leegspuiten van waterpistooltjes en het elkaar bekogelen met rijst als er getrouwd wordt?  Het zijn zomaar wat momenten van interactie met de zaal. Bij de merchandise stand is voor een paar euro een leuke goodie bag te koop met de benodigde feestartikelen om volop aan het festijn mee te doen.

The Rocky Horror Show is daarmee een absurde interactieve mix van musical, fun, travestie en rock’n roll.  Waarbij het plezier van het podium spat. Tijdens The Time Warp, bekend als een waar hoogtepunt in de voorstelling, is het een groot feest in The Shop, het gezellige theatertje aan de Rijnkaai dat qua sfeer en entree heel toepasselijk doet denken aan een alternatieve, ondergrondse nachtclub.
De vertaling van The Time Warp is overigens alleraardigst. Het “we beuken een gat in de tijd” nodigt werkelijk uit om het collectief keihard mee te zingen, uiteraard met de handjes op de heup.  Dat rotzooien met de tijd heeft de organisatie zich tijdens deze première overigens iets teveel ter harte genomen; De première, die om 20.30u zou aanvangen,  begint bijna een uur later dan gepland. 

De cast van The Rocky Horrow Show doet er alles aan het publiek te vermaken en dat blijkt heel aardig te lukken. Koen van Impe vertelt het verhaal op vermakelijke wijze aan elkaar. Laurenz Hoorelbeke is overtuigend in zijn spel als de uiterst vreemde Dr. Frank-N-Furter. Matthew Michel valt op door zijn energieke spel in de rol van Rocky, met zijn indrukwekkende torso in een veel te klein gouden broekje.  Sebastien de Smet is de prachtig geheimzinnige Riff Raff, een lieveling van het publiek. Riff Raff’s scene met de piepende kasteeldeuren is hilarisch. Shana Pieters laat in haar creatie van Janet absoluut haar komische talenten zien, maar haar zang is wel wat schel.
Last but not least is daar nog Nordin de Moor, die de enorme sukkel Brad op weergaloze wijze neerzet. Naïef, onhandig, onnozel, hysterisch; De Moor speelt het personage van Brad op het oog moeiteloos weg en heeft een perfecte komische timing. De Moor speelde recent nog de hoofdrol in Chaplin de musical en zette daar een personage neer met vele gezichten en diepgang. De rol van Brad is veel meer eendimensionaal, maar daarom niet minder knap geacteerd. Naar het schijnt zal De Moor de rol van Chaplin in het eerste kwartaal van 2018 hernemen, iets waar we nu al naar uitkijken.

The Rocky Horror Show is nog tot en met 19 november te zien in The Shop in Antwerpen.

 


 Fotos

(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)