Recensie

The time of your life?

Op 9 maart ging in een volgepakt Beatrix Theater in Utrecht de theaterhit 'Dirty Dancing', gebaseerd op de gelijknamige film uit 1987, in première.

Dirty Dancing vertelt het verhaal van Frances ‘Baby’ Houseman. Samen met haar ouders en oudere zus viert ze vakantie op Kellerman’s vakantie club. Ze verveelt zich stierlijk ondanks het overvolle animatie programma van de club. Wanneer ze toevallig stuit op het personeels verblijf ontdekt ze de broeierige afterparty’s van het personeel. Baby raakt volledig in de ban van de opzwepende dans bewegingen en de dansleraar Johnny Castle. Gegrepen door wat ze heeft gezien, wil ze niets liever dan deel uitmaken van deze wereld. Het leven van Baby neemt een beslissende wending als zij in het diepe wordt gegooid en zich moet bewijzen als Johnny’s partner- zowel op de dansvloer als daarbuiten.

Met Dirty Dancing komt producent Stage Entertainment met een vorm van muziektheater wat het Nederlands publiek nog niet eerder gezien heeft. Het is namelijk geen traditionele musical maar een muziek theatervoorstelling waarbij toneel, musical, muziektheater en dans bij elkaar komen. Een voorstelling waarbij de film letterlijk vertaald is naar het podium, met Nederlands gesproken teksten, vertaald door Laurens Spoor,  maar met de originele gezongen Engelse hits.

De mannelijke hoofdrol in Dirty Dancing, die van dansleraar Johnny Castle, wordt gespeeld door Martin van Bentem. Bekend terrein voor Martin aangezien hij de afgelopen 2 jaar dezelfde rol in Hamburg, Duitsland heeft gespeeld. En dat is duidelijk te zien. Ondanks dat de teksten nu in het Nederlands zijn, er andere tegenspelers zijn en er hier en daar wat aanpassingen in de voorstelling zijn gemaakt, staat hij ontspannen op het podium. Ook qua dans laat Martin zien dat met zijn achtergrond als Latin dancer hij de juiste persoon is voor deze rol.
De vrouwelijke hoofdrol is voor Jette Carolijn van den Berg die hiermee haar debuut in een grote theater productie maakt. Met name in de 1e akte is goed te merken dat de zenuwen de overhand hebben. Haar acteren is vlak en redelijk emotieloos. Doordat de voorstelling grote stukken gesproken teksten bevat, valt dit des te meer op. Pas halverwege de 2e akte durft ze de spanningen los te laten en staat ze een stuk zelfverzekerder op het podium. Haar dans ziet nog wat ingestudeerd uit. Maar voor iemand zonder dans achtergrond die staat tussen een groep mensen die niet alleen een dans opleiding maar ook de nodige ervaring hebben, laat ze een fraai staaltje dans routines zien. Met als hoogtepunt natuurlijk de grote finale compleet met lift!

Naast deze 2 hoofdrollen bevat Dirty Dancing ontzettend veel kleine bijrollen waarvan de een beter tot zijn recht komt dan de ander. Niet alleen qua invulling van de rol maar ook qua overtuigend acteren want daar ontbrak het helaas bij een aantal castleden behoorlijk aan. De danskwaliteiten zijn namelijk zo hoog in vergelijking met de acteerkwaliteiten dat het contrast tussen dans en spel gewoon te groot is.
Een positief opvallende bijrol is overigens Noortje Herlaar in de rol van Lisa Houseman. Lekker naïef en bitchy en met name met haar ‘Lisa’s Hula’ krijgt ze de lachers op haar hand. Ook Nicole Berendsen als de zwoele Vivian Pressman maakte indruk. Chris Tates als Jake Houseman viel met name op door zijn sterke acteer werk al kun je je afvragen of hij wellicht niet wat te jong was om deze rol te spelen.

09 March 2008
Première
Utrecht
Beatrix Theater
http://www.musicals.nl
dirty dancing, joop van den ende, utrecht, beatrix theater, patrick swayze, anouk van nes, chris tates, martin van bentem, jette carolijn van den berg, marcus van teijlingen, dancing with the stars