Interview

Van musical naar Topstars

Twee van de leden van de band Topstars hebben geen brandschoon verleden. Zij stonden namelijk ooit in een musical. Tijdens de presentatie van de nieuwste single van de band, de vrolijke zomerhit "Met de sneltrein naar Zandvoort" was er net de gelegenheid voor een kort gesprek.

Iedereen met jonge kinderen om zich heen heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van de televisieserie ‘Topstars’. Deze Studio 100 productie gaat over de beslommeringen van een aantal leden van een band. En laten diezelfde leden nu ook nog eens als band optreden; met de naam Topstars.
De band (en hoofdrolspelers uit de serie) zijn:  Aiko Letschert, Martijn Dijkstra, Marne Miesen en Lieuwe Roonder. De twee laatstgenoemde namen zouden musicalliefhebbers kunnen kennen.
Marne speelde in “Kruimeltje” en de hooggewaardeerde musical-zwanenzang van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen “Merrily we roll along”. Tevens was hij te vinden Mangonuts, een vrolijke maar mislukte poging van een aantal musical- en theatermensen (o.a. Paul Boereboom), om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival van 2003. Lieuwe speelde diverse rollen in “De scheepsjongens van Bontekoe”.

Aan Lieuwe de vraag of het een bewuste keus is geweest om over te stappen naar deze televisieserie:
Nee. Dit kwam toevallig op mijn pad, en ik heb er ja tegen gezegd.
Had je toen al “Spring” gezien? (red: Spring is de vlaamse serie waarop Topstars is gebaseerd).
Nee, en toen ik dat later zag schrok ik wel een beetje. Maar het is wel leuk om te doen, zeker nu er voor Nederland toch wat gewaagdere verhaallijnen in zitten dan in de vlaamse versie.

Aan beiden de vraag of er nu veel verschil zit tussen het optreden in een musical, en in een band op basis van een televisie-serie. Je speelt tenslotte in beide gevallen een rol.
Heel erg. Musicals zijn natuurlijk strak geregisseerd. Bij een optreden van Topstars hebben we ontzettend veel vrijheid. Het is ook niet zo dat we tijdens de optredens onze karakers uit de serie zijn. Hier zijn we gewoon Martijn, Aiko, Lieuwe en Marne. Dat kun je wel zien aan Martijn, die in de serie nogal een nerd is. (red: en de uitbundigste danser op het podium).
Ook op pad is het nogal een verschil. In musicals reis je met een groot gezelschap, hier met een vrij kleine groep . Lieuwe: Al heb ik het bij “de scheepsjongens” zeker getroffen. Dat was echt een leuke hechte groep.
Nu staan we de ene keer voor een paar man, en de andere keer in Ahoy. Echt heel gevarieerd.

Spring is een band die toch voornamelijk om 1 persoon draait: Jelle. Zijn naam werd ook al in het geruchtencircuit aan een Studio 100 musical verbonden.  Ik zou het ook geen slechte keuze vinden voor Kuifje
Marne: Jelle is echt een talent. Spring is wat dat betreft echt anders dan Topstars. Wij zijn meer een groep. (red: Topstars heeft geen echte leadzanger). Kuifje is natuurlijk geen Studio 100, maar ik zou het ook wel een goede keus vinden.

En toen zat de rustpauze voor de jongens er weer op en was het tijd voor de tweede set. De nieuwe single: “Met de sneltrein naar Zandvoort” moest weer gepromoot worden. En ondanks de hitte ging dat weer met een flinke dosis enthousiasme. Topstars lijkt volledig zichzelf te kunnen zijn. Het is jammer dat de tekst van het nummer toch nog wat vlaamse trekjes houdt (het origineel was: Met de trein naar Oostende) en dat de kinderdoelgroep van de band het gewone publiek misschien weerhoudt van het leuk vinden van dit nummer. Het verdient meer, want lekker klinkt het zeker. En van de meeste echte zomerhits, met alle bijbehorende stupide dansjes, kunnen we de tekst niet eens verstaan.


Met de sneltrein naar Zandvoort
Tsjoeke tsjoeke tuut
Want daar woont mijn hartendief
Tsjoeke tsjoeke tuut
Als je de klank van het strand hoort
Tsjoeke tsjoeke tuut
Dan denk ik aan mijn lief

N.v.t.
richting Zandvoort
De trein

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen