Perspresentatie

Vlaamse versie Fame met 3 nieuwe gezichten.

Bart van den Bossche, Guillaume Devos en Anne Mie Gils zullen tijdens de aanstaande Vlaamse optredens van Fame de rollen overnemen van Jim Bakkum, Dick Schaar en Doris Baaten.

Een Nederlandse productie verplaatsen naar Belgie, en dan een gedeelte van de cast vervangen. Het gebeurde met Grease en Assepoester en was de bedoeling met Annie (die nu komende winter naar Vlaanderen zal gaan. Het gebeurt nu ook weer met Fame en ook in de toekomst zal het met een aantal V&V producties gaan gebeuren. De contacten tussen Music Hall en V&V Entertainment zijn goed.
Toch lijkt het aandeel van de toegevoegde Vlamingen wel steeds kleiner te worden. In een voorstelling zonder echte hoofdrollen worden nu drie rollen vervangen; Nick, Miss Sherman en Mr Stein. Eén leerling en twee docenten. De nieuwelingen werden getrakteerd op een welkomspakket. Naast een paar beenwarmers zat hier onder andere de cd in, en natuurlijk het script. Na de presentatie was er dus werk aan de winkel.

Voor de rol van Nick is Guillaume Devos gecast. Vooral bekend van de soap Familie moet hij de Vlamingen naar de theaters van Antwerpen, Oostende en Gent trekken. Zelf is hij niet helemaal overtuigd dat de mensen voor hem het theater gaan bezoeken.
Hij stond één keer eerder in een musical; in het ensemble van Dracula. Dat was een leerrijke ervaringen, maar niet heel goed bevallen. Het was toch elke keer precies hetzelfde. Nu ik een hoofdrol heb zal het toch elke keer weer een beetje anders zijn. Het is ook een mooie speelduur; niet te lang.
Als conservatoriumstudent zijn de belevenissen in Fame zeer herkenbaar en zeker ook herkent hij zich wel wat in Nick. Ook voor hem was de liefde voor het vak in de eerste jaren het belangrijkst; tijd voor andere liefde was er niet.

De rol van Miss Sherman is voor Anne Mie Gils, als enige van de nieuwe mensen een echte musicalnaam. Ze speelde de slechterik in vele Studio 100 sprookjes, en heeft nu in de ogen van een aantal van haar leerlingen ook niet de meest charmante rol. “Gelukkig heeft Miss Sherman in deze versie een mix van twee karakters gekregen; ze geeft ook drama, een rol die in het oorspronkelijke script apart was. Dat geeft haar wat meer diepgang, menselijkheid”. Het is leuk dat ze tussen de bedrijven door deze rol kan doen. Straks begint Daens weer, de reden ook dat ze er in Gent niet bij zal zijn. “Het is wel goed dat ik niet hoef te dansen.”

Tenslotte is er nog meneer Stein. Voor deze rol is Bart van den Bossche aangenomen. In Nederland een relatieve onbekende, maar in Vlaanderen een vrij bekend zanger. “Jij bent de zon”, in Nederland een hit voor televisie-ster Job, werd in Vlaanderen door Bart van de Bossche naar de top gezongen.
Bart is een druk man. Behalve wat spreken in het openbaar is er geen doceer-ervaring die hem kan helpen voor de rol van Stein, maar Fame is ook voor hem een feest van herkenning; zijn ervaringen op de kleinkunstacademie. “Buitenschools mocht bij ons niets. Dag in dag uit klassieke dingen, terwijl wij ook ons eigen ding wilden doen. Uiteraard hebben we dat ook gedaan, en aan de docenten laten zien.” Net als in Fame een aantal leerlingen ook de ruimte krijgen.
Als druk bezet zanger is het een geluk geweest dat hij Fame kan doen. Ik heb één optreden moeten en kunnen verzetten, verder past het allemaal precies. “Leuk om nu eens een radertje te zijn in een goedlopende machine, in plaats van zelf de show te moeten dragen. “
Het is wel een voordeel dat ik niet mee hoef te dansen; ik zou ongetwijfeld mijn benen breken.”
En over de toekomst in de musical: “Ooit was ik gecast voor Warbucks in een versie van Annie, maar dat ging mis voordat de show op de planken stond. Nu er weer Annie aan blijkt te komen zou het me wel erg leuk lijken daar die rol te mogen spelen.”

Fame, met op de niet genoemde rollen dezelfde bezetting als de Nederlandse tour, is van 27 juni tot en met 13 juli te zien in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Van 25 tot en met 27 juli in Oostende en van 31 oktober in het Capitole in Gent, waar nu hard wordt gewerkt aan de plaatsing van een toneeltoren, zodat meer grote producties kunnen worden gehuisvest.

08 May 2008
N.v.t.
Antwerpen
Stadsschouwburg
http://www.musichall.be
Fame, Antwerpen, Music Hall, VV, Guillaume Devos, Anne Mie Gils, Bart van den Bossche, Stadsschouwburg, Capitole, Gent, Kursaal, Oostende

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen