---

Voor Koninginnen en Vaderland!

De matineevoorstelling op zondag 19 juni van Soldaat van Oranje was de premièrevoorstelling van de nieuwste koningin Wilhelmina: Petra Laseur. Musicalworld sprak haar achteraf.

Als koningin Wilhelmina haar laatste solo inzet kun je in de zaal in speld horen vallen. Ademloos, en af en toe geëmotioneerd snuivend, kijkt en luistert het publiek naar de zielenroerselen van deze nieuwste koningin.

Deze Wilhelmina wordt gespeeld door Petra Laseur. Nu de musical Soldaat van Oranje alweer tot oktober verlengd is begint de cast langzaam een andere vorm te krijgen. En zo zijn er, naast Petra, nog twee andere dames bereid gevonden om af en toe de rol van Wilhelmina op zich te nemen. ( Dit zijn Anne-Wil Blankers en Els Ingeborg Smits )

Naderhand sprak MusicalWorld met deze nieuwste koningin van de voorstelling. Zij vertelde over haar ervaringen in deze musical en het warme onthaal van de castleden.
“Ik zag de musical al twee keer voor dat ik gevraagd werd om mee te doen. En dan is het toch wel gek om ineens zelf in deze voorstelling te staan. De cast kent elkaar al tijden en zijn geweldig op elkaar ingespeeld. Natuurlijk merk je dit wel, maar alleen maar op een positieve manier. Vanaf dag 1 is iedereen zo behulpzaam geweest. Echt! Het voelde alsof ik in een warm bad stapte.” Juist omdat Petra de voorstelling al meermalen zag voordat ze het podium op stapte wist ze dondersgoed wat een impact de voorstelling heeft. “ Mijn eerste reactie was dan ook bijna gelijk aan een uitspraak van koninging Juliana: Wie ben ik dat ik dit doen mag?”

Rechterhand van koningin Wilhelmina is Van ’t Sant, gespeeld door Bart de Vries. Van ’t Sant vormt vaak een duidelijke twee-eenheid met Wilhelmina. En Bart de Vries is deze eenheid steeds weer met een andere tegenspeelster. “Of ik dat moeilijk vind? Nee, helemaal niet. Sterker nog, ik zou het veel moeilijker vinden om elke avond met dezelfde vrouw tegenover me te staan. De verschillende Wilhelmina’s houden de rol dynamisch en zorgen dat ik meer dan ooit elke dag een andere voorstelling speel. Heerlijk!”

Soldaat van Oranje gaat een roerige tijd tegemoet. Een stapel nieuwe koninginnen en een nieuwe soldaat, Julian Looman. Volgende week wordt het voor cast,crew en het publiek duidelijk of er nog meer castwissels gaan volgen. Wordt dus hoe dan ook vervolgd.

musical

19 June 2011
Alternate première
Katwijk
Theater Hangaar
http://www.soldaatvanoranje.nl/
Petra, Laseur, Alternate, Soldaat, van, Oranje, Bart, de Vries