Column

Winterdepressie

Hallo allemaal! Da's lang geleden. Zoals jullie al weten heb ik vorig maand overgeslagen, en nu ben ik (ja, ik weet het) wéér te laat. Maar ja, hopelijk geeft mijn column deze maand enige verklaring.

Hallo allemaal! Da’s lang geleden. Zoals jullie al weten heb ik vorig maand overgeslagen, en nu ben ik (ja, ik weet het) wéér te laat. Maar ja, hopelijk geeft mijn column deze maand enige verklaring.

Winterdepressie

Vlak voor de feestdagen van vorig maand was ik bezig met mijn column maar kon me niet zo goed concentreren. Ik voelde me niet zo lekker. Ik was moe, maar kon toch niet slapen. Ik had ook geen zin om te eten of naar buiten te gaan. Ik deed mijn werk en dat wat ik écht moest doen, maar voor de rest voelde ik me een beetje nou ja, ziek. Maar niet echt. Ik ben uiteindelijk toch naar de doktor gegaan. Na een paar testjes en een tweede consult, was één van de mogelijke diagnosis een winterdepressie. Winterdepressie, dat is toch een koude wind uit het noorden die zorgt voor sneeuw en ijzel? Nou niet dus.

Alle grappen terzijde (wat voor mij bijna onmogelijk is) maar een winterdepressie is precies wat het woord zegt: een down gevoel tijdens de donkere dagen van het vierde jaargetij. Blijkbaar komt het in verschillende vormen en krachten maar het is in de meeste gevallen te verhelpen met verschillende therapieën en medicijnen. Ik had het nooit zo serieus genomen want ik dacht dat een winterdepressie bij de modeziektes van de laatste 10 jaar hoorde zoals bijvoorbeeld ADHD. Ik bedoel, waarom nu? Honderden jaren hoor je hier geen woord over, en nu ineens wel. Is het een mutatie van een virus? Heeft het iets te maken met moderne tijden? Of waren mensen vroeger te druk bezig met dingen zoals de winter overleven in een strohut met een zwangere vrouw, haar moeder en drie kinderen met geen geld en alleen een schaap en drie aardappels om van te eten?

Ik vond het nogal vreemd want ik ben van mezelf een positief en optimistisch persoon (alhoewel mijn scherpe tong soms wel een andere indruk zou kunnen geven) dus ik zag een depressie echt niet aankomen, totdat ik het woord weer uit elkaar haalde.

Winter: Als ware California-Boy was tot mijn 20e de winter voor mij altijd een periode van precies 3 maanden waarin het koud genoeg werd dat je geen korte broek meer kon dragen en je af en toe een lichte jas moest meenemen. De dagen werden wel korter, maar vijf van de zeven dagen per week was er nog een stralende zon. Hier in Nederland is de winter het seizoen tussen oktober en april waarin het berekoud word. Het is 25 uur per dag grijs en grauw en het regent als je naar buiten moet. De enige plek op aarde die minder licht per dag krijgt is Zweden.

Depressie: Zoals ik al eerder zei was ik vlak voor de feestdagen bezig met mijn column. Mijn onderwerp was “Feestdagen en de Musical”, en ineens moest ik aan de feestdagen denken. Een paar jaar geleden ging mijn relatie van bijna zeven jaar uit. Mijn ex ging weg op mijn verjaardag (23 december) en sindsdien zijn de feestdagen niet meer hetzelfde. En vergeet niet dat ik een ware California-Boy ben, dus mijn familie zit duizenden kilometers weg in de tijd van het jaar dat je bij je familie hoort te zijn. Zou dat leiden tot een depressie? Ja, ik denk het wel.

Ik begreep ook dat door de donkere dagen en kou dingen in de winter soms veel erger lijken. Dus stel je voor dat je relatie uitgaat, je moeder ziek wordt en je geen werk hebt voor volgend seizoen. Volgens deskundigen is het blijkbaar beter als dit je overkomt in de zomer. Goed plannen dus� pfffft.

Ok, het werd dus bijna kerst. Alles om je heen kerst. Kerstsfeer, kerstmuziek, kerstcadeaus, kerstversiering, kerstbomen. Kerst dus. Maar het heeft me wel aan het denken gezet: waar zijn de kerstmusicals? Ja, een rare gedachtegang midden in een winterdepressie, ik weet het, maar toen wist ik nog niet dat ik een winterdepressie had.

Natuurlijk is het eerste antwoord een praktische: Kerst is een jaargetij. Wie wil een musical over sneeuw en de Sint zien in juli? Om te genieten van een Kerstmusical zou je in de Kerstsfeer moeten zijn. Dus zo’n Kerstmusical zou kunnen spelen van ongeveer 1 november t/m 6 januari, niet echt commercieel.

Het tweede antwoord is: Ja, er zijn wel wat kerstmusicals. Maar ja, film-musicals over de feestdagen (White Christmas, Muppet Christmas) tellen voor mij niet. Er zijn ook school musicals en kerst shows, maar een echte kerstmusical? Sommige mensen roepen misschien Amahl and the Night Visitors (hoewel de meeste van jullie nu ongetwijfeld “huh?” denken) maar die is officieel genoemd tot Opera. Sommige mensen roepen zelfs Jesus Christ Superstar, maar de dood van de Heer kan je niet echt gezellig noemen voor de feestdagen. In Amerika wordt JCS zelfs beschouwd als een Paas musical. Het heeft geen Happy End, maar Pasen herinnert ons aan het feit dat het goed afliep met J.C. dus het kan.

Toen ben ik verder gaan zoeken. Er zijn wel musicals die omgaan met de feestdagen, maar vaak is het hooguit één nummer en dan door. Voorbeelden: New Deal for Christmas uit Annie, Hard Candy Christmas uit The Best Little Whorehouse in Texas, en By This Time Next Year uit Sunset Boulevard. (Idee voor het forum: welke andere shows hebben nummers die omgaan met de feestdagen�)

Daarna begon ik weer logisch en helder te denken. Een feestdag is maar een dag. Spannend voor hooguit één dag, en misschien de aanloop ernaar toe, maar voor de andere 51 weken van het jaar, niet echt boeiend. 1776 en George M! hebben te maken met Amerikaans onafhankelijkheidsdag, Snoopy en Rent hebben allebei een nummer over Halloween, en meerdere religieuze feestdagen worden behandeld in musicals zoals Anatevka en Godspell. Maar kan je een boeiende musical maken die draait om één dag? Pirates of Penzance komt in de buurt want de grote dramatische ommezwaai in het stuk gaat om het feit dat iemand jarig is op 29 Februari, maar ja, Pirates wordt alsnog beschouwd als operette…

Geen Kerstmusical? zielig toch? Ik begin me weer een beetje down onder te voelen. Goh, als het zo doorgaat dan krijg ik volgende maand misschien wel een Lentedepressie! zucht!

09 February 2006
N.v.t.
Michael, Diederich, Column,