Waarom Book of Mormon één van mijn lievelingsmusicals is

Een aantal jaar geleden was ik op vakantie in Frankrijk. We zaten veel in de auto en op een warme middag had mijn lief een verrassing voor me: hij had Book of Mormon op een cd'tje gebrand.

We luisterden, lachten heel veel en sinds die dag ben ik fan. Onlangs had ik het genoegen om de voorstelling voor de tweede keer live te zien. Hier vier reden waarom ook jij enthousiast moet worden over deze musical.

1. Book of Mormon is bovenal ontzettend grappig. Na het zien van Avenue Q kregen Trey Parker en Matt Stone, de bedenkers van South Park, het idee om een musical te maken. Die lompe humor die je van deze mannen kan verwachten, zit volop in deze musical. In “Turn it off” legt Elder McKinley bijvoorbeeld uit dat je vooral je gevoel moet uitschakelen als het allemaal wat ingewikkeld wordt.

“When you start to get confused because of thoughts in your head, don’t feel those feelings! Hold them in instead.”

2. Book of Mormon heeft een goed verhaal en is leerzaam. Het gaat over een Mormoonse jongen die wordt uitgezonden naar Afrika. Zijn doel: samen met andere Mormonen de lokale bevolking bekeren. Uiteraard gaat dit niet heel gemakkelijk. Je krijgt onder andere in het nummer “All American prophet” wat informatie over hoe het Mormoonse geloof is ontstaan:

“Wow! So the Bible is actually a trilogy and the Book of Mormon is Return of the Jedi?! I’m interested!”


3. Book of Mormon heeft prachtige muziek. Robert Lopez, bekend van Avenue Q en Frozen, heeft de prachtige score gemaakt. Het verhaal speelt zich gedeeltelijk af in Uganda en dat betekent dat je niet alleen westerse muziek, maar ook Afrikaanse muziek hoort. Het nummer “Hasa Diga Eebowai” (‘fuck you God’) is een muzikaal hoogstandje met sterke meerstemmigheid. Heerlijk om thuis hard bij mee te zingen, vooral als je een beetje boos bent op de wereld.

4. Book of Mormon raakt de gevoelige snaar. Ondanks dat het vooral heel hard lachen is, is het naderhand toch ook een musical waar je over na kan denken. Uiteindelijk is het een verhaal over vriendschap, ontdekken wie je bent en ergens in durven geloven. In “I believe” zingt de hoofdpersoon in steeds wanhopiger mate dat ‘hij gelooft’. Tot op het bizarre af:

“I believe that God has a plan for all of us. I believe that plan involves me getting my own planet.”

Mocht je deze musical nog niet kennen, neem dan de tijd om hem te gaan beluisteren. Of nog beter: koop een ticket en ga naar Londen.