Scapino Ballet Rotterdam brengt nieuwe editie van dansspektakel TWOOLS
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  235
Geregistreerd  2014-09-28

ERSBERICHT

Rotterdam, 30 april 2018

Scapino Ballet Rotterdam brengt nieuwe editie van dansspektakel TWOOLS

Scapino presenteert op 6 juni in Theater Rotterdam Schouwburg de première van TWOOLS, editie 2018. TWOOLS is een opwindende high-speed choreografische achtbaan waarin korte dansstukken van topchoreografen en nieuw talent elkaar non-stop opvolgen. Met zoveel afwisseling is ‘Scapino’s ballet overdose’ al twintig jaar een kleurrijke staalkaart van het moderne ballet en een feest voor iedere dansliefhebber. In de voorgaande edities, die alleen te zien waren in Rotterdam, kwamen al ruim honderd dansstukken voorbij van meer dan zestig choreografen. Artistiek directeur Ed Wubbe nodigt voor deze TWOOLS editie een nieuwe generatie creatieve makers uit, die op een persoonlijke manier stil staan bij de tijd waarin we leven. Met deze TWOOLS gaat Scapino nu ook op tournee.

De Makers

Joeri Alexander Dubbe is een vernieuwende choreograaf met een verhalende danstaal. Zijn dansstuk gaat over de puurheid van de mens in een wereld die snel verandert. Fang-Yu Shen laat met een mix van westerse en oosterse invloeden realiteit en fantasie op fascinerende wijze door elkaar lopen. Marcos Morau trok in 2016 bij Scapino al volle zalen met Pablo. Zijn choreografie voor Twools gaat over het dramatische verlies van de Koreaanse schermster Shin A Lam op de olympische spelen van Londen. Ryan Djojokarso krijgt als nieuwe maker ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten. In zijn stukken staan relaties en sociaal gedrag centraal. Maciej Kuzminski won de Scapino Productie prijs op het choreografenconcours in Hannover. Hij maakt een dynamisch stuk over de mens die zich staande moet houden in een wereld die nooit stil staat. Miquel G. Font maakt theatrale dans met invloeden uit Tai Chi.

   Handtekening   

No day but today

***

http://www.zingenz.nl

  [ # 1 ] 01 June 2018 04:36 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Vijf premières in nieuwe TWOOLS van Scapino Ballet Rotterdam -  6 juni in Theater Rotterdam

Scapino presenteert op 6 juni in Theater Rotterdam Schouwburg de nieuwe editie van TWOOLS met maar liefst vijf premières. TWOOLS is een non-stop aaneenschakeling van korte dansstukken in diverse stijlen, een ‘must see’ voor dansfans en een speeddate voor beginnende dansliefhebbers.

Artistiek directeur Ed Wubbe nodigt voor deze editie een hele nieuwe generatie jonge makers uit die op een persoonlijke manier stil staan bij de tijd waarin we leven. In het internationale veld van choreografen zijn ook twee Nederlandse makers, Joeri Alexander Dubbe en de uit Suriname afkomstige Ryan Djojokarso. Tussen de diverse thema’s zijn twee waargebeurde verhalen. Marcos Morau maakt een stuk over het dramatische — en onterechte - verlies van de Koreaanse schermster Shin A Lam op de olympische spelen van Londen. De choreografie van huischoreografe Fang-Yu Shen is geïnspireerd op het ware verhaal van de 52 herz walvis die niet kan communiceren met soortgenoten en daarom de eenzaamste walvis ter wereld wordt genoemd.

TWOOLS wordt gemaakt door: Joeri Alexander Dubbe, Ryan Djojokarso, Fang-Yu Shen, Maciej Kuzminski, Miquel G. Font en Marcos Morau.

  [ # 2 ] 31 October 2018 05:52 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Scapino Ballet Rotterdam op tournee met kleurrijk dansfestival TWOOLS

Scapino Ballet Rotterdam gaat vanaf 30 november met het jaarlijkse dansfestival TWOOLS op tournee door Nederland. TWOOLS is een kleurrijke voorstelling vol vaart waarin zes korte choreografieën — maximaal tien minuten — van topchoreografen en nieuw talent elkaar non-stop opvolgen, afgewisseld door snelle decorwisselingen. Artistiek directeur Ed Wubbe bedacht het concept om het publiek in één voorstelling kennis te laten maken met de veelzijdigheid van de dans. Door de afwisseling tussen de verschillende thema’s, esthetiek en stijlen is TWOOLS niet alleen een kleurrijke staalkaart van het moderne ballet maar ook een choreografische achtbaan. Gedanst door dansers van wereldklasse die schijnbaar moeiteloos omschakelen van de ene stijl in de andere.

De zes verhalen van TWOOLS
Shin A Lam van Marcos Morau vertelt in pijlsnelle bewegingen het verhaal over een waargebeurd drama in de sportwereld. In het mooi gestileerde While the leaves are blowing van Ryan Djojokarso heeft men tot zonsondergang de tijd om een partner te vinden. Wie blijft er over? In Norai van Miquel G. Font wordt de spanning tussen twee mensen letterlijk zichtbaar dankzij een fraai kostuum- en toneelontwerp. Als in een sciencefictionfilm creëert Joeri Alexander Dubbe in Ladder ‘84 een fantasiewereld. De wereld slaat op hol in It’s gonna rain van Maciej Kuzminski. Op opzwepende muziek van Steve Reich ontstaat een ware uitputtingsslag.
Vanwege het grote succes van de voorstelling TING! heeft Scapino het veel geprezen duet The Swimmer uit de hitproductie toegevoegd. TING! trok onlangs volle zalen in Carré en Luxor. Het duet van Ed Wubbe op muziek van NITS wordt gedanst door Scapino coryfeeën Bonnie Doets en Mischa van Leeuwen.

Met TWOOLS sluit Scapino sinds 1999 jaarlijks het seizoen af in Theater Rotterdam. In de afgelopen edities waren maar liefst 125 dansstukken van 70 choreografen te zien. De nieuwe TWOOLS is nu ook te zien in de rest van Nederland

Expositie TWOOLS in beeld
Speciaal voor TWOOLS vroeg Scapino vijf grafische kunstenaars een illustratie te maken, geïnspireerd op een van de dansstukken. De illustraties van Jelmer Konjo, Kazuma Eekman, Iwan Smit, Lobke van Aar en Eelco van den Berg worden tijdens de tournee in de theaters geëxposeerd.

________________________________________________

NOOT VOOR DE REDACTIE

Foto’s zijn te downloaden via WeTransfer (link is geldig t/m eind tournee)
https://we.tl/t-8r5srb0JCL

Trailer: https://youtu.be/bONFR4L0uRk

Informatie over TWOOLS en de choreografen:
https://www.scapinoballet.nl/nl/twools

Informatie over expositie TWOOLS in beeld:
https://www.scapinoballet.nl/nl/twools-beeld

Speelijst
November 2018
30 - Theater aan de Schie, Schiedam
December 2018
6, 7, 8 - Theater Rotterdam *
12 - Parktheater Eindhoven *
13 - De Lawei, Drachten *
14 - Theater de Veste, Delft
18 - Theater aan de Parade, Den Bosch *
19 - TAQA Theater de Vest, Alkmaar *
22 - De Maaspoort, Venlo
Januari 2019
16 - Stadsschouwburg Haarlem *
17 - Stadsschouwburg Utrecht *
18 - Zwolse Theaters *
22 - Stadsschouwburg Nijmegen *
23 - Schouwburg Amstelveen
* Theaters waar de expositie TWOOLS in beeld is te zien

TWOOLS ging op 6 juni in première in Theater Rotterdam.