Oorlogswinter - Fijnaart
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Zaterdag 1 februari start kaartverkoop Oorlogswinter de musical
Groots openluchtspektakel gaat geschiedenis schrijven
In mei viert Nederland dat we 75 jaar in vrijheid mogen leven. In Fijnaart wordt op bijzondere wijze hierbij stilgestaan. Muziekvereniging Oranjevaan en Stichting Cultuur Fijnaart brengen op 15, 16 en 17 mei Oorlogswinter de musical als openluchtspektakel. Het belooft een groots evenement te wordenwaarmee geschiedenis wordt geschreven. Dat gebeurt met een feestelijke aftrappen een sneak preview om 14.00 uur in woonzorgcentrum Fendertshof in Fijnaart. De 130-jarige Muziekvereniging Oranjevaan draait haar hand niet om voor indrukwekkende producties. Met Ciske de Rat werden in 2016 duizenden harten veroverd. Veel bezoekers vonden de amateuruitvoering van Oranjevaan zeker zo mooi als de professionele versie van Joop van den Ende Theaterprodukties. Een hele uitdaging om zoiets te overtreffen.
Met Oorlogswinter de musical gaat dat zekerlukken.

Jan Terlouw
Oorlogswinter is gebaseerd op het gelijknamige, bekroonde jeugdboek van Jan Terlouw. Het verhaal is spannend, meeslepend, soms verdrietig, maar ondanks de verschrikkelijke periode ook om te lachten. Hoofdpersoon is Michiel van Beusekom, gespeeld door Lukas Broos uit Roosendaal. Michiel is 15 jaar en zoon van de burgemeester. Hij raakt in de hongerwinter van 1944 per ongeluk betrokken bij illegale activiteiten. Dan gaat alles mis en Michiel heeft geen idee hoe dat komt.

Openlucht
Op meerdere vlakken legt Oranjevaan de lat opnieuw een stuk hoger. Op de eerste plaats de locatie. Oorlogswinter leent zich bij uitstek om in de openlucht opgevoerd te worden. Het verhaal gaat in de buitenlucht nog meer leven. Ookis het mogelijkom (oorlogs)voertuigen ten tonele te voeren. Het publiek hoeft niet bang te zijn voor een nat pak. De drie tribunes zijn volledig overdekt.Het decor bestaat uit een nagebouwd dorp, inclusief dorpspleinmet muziektent waarop het vijftigkoppig orkest van Oranjevaan plaatsneemt. De cast, kindercast en het ensemble zijn ook ongeveer vijftig man, zodat circa honderd medewerkers het speelveld vullen. Daarnaast zijn er vele tientallen vrijwilligers achter de schermen in touw om van Oorlogswinterde musical een blijvende herinnering te maken.

Zelf plaats bepalen
Voor het eerst kan het publiek van een voorstelling van Oranjevaan vooraf zijn plaats bepalen, net als in het theater. Hierdoor kunnen de kaarten alleen online besteld worden. Voor wie dat niet wil of kan, organiseert Oranjevaan op enkele zaterdagen bij woonzorgcentrum Fendertshof speciale verkoopdagen.

Start kaartverkoop
Daarom vindt de feestelijke aftrap van de kaartverkoop op zaterdag 1 februari plaats in Fendertshof aan de Kerkring 21 in Fijnaart. Om 14.00 uur wordt het eerste kaartje overhandigd aan een voor Oranjevaan speciaal persoon. Aansluitend zorgen cast en ensemble voor een sneak preview door een van de nummers uit de musical te zingen. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken, maar ook om de eerste entreekaarten te kopen.

Meer informatie:
http://www.oorlogswinterfijnaart.nl

  [ # 1 ] 26 March 2020 07:52 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Coronavirus belemmert openluchtspektakel in mei
Oorlogswinter de musical verplaatst naar september

Door het coronavirus kunnen steeds meer grote en kleine activiteiten geen doorgang vinden. Ook in Fijnaart regent het afgelastingen. Eén van de grotere evenementen die noodgedwongen moet worden uitgesteld is Oorlogswinter de musical. Dit openluchtspektakel op het evenemententerrein van Fijnaart vindt nu plaats op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september. 

Voor de organiserende Muziekvereniging Oranjevaan en Stichting Cultuur Fijnaart is het verplaatsen van de voorstellingen een hele stap. “Maar laten we het wel in het juiste perspectief plaatsen”, zegt voorzitter Jan Willem van Bodegom. “Het coronavirus heeft een enorme impact op onze hele samenleving. Het is vooral erg voor de zieken en in het bijzonder voor de mensen en hun nabestaanden die aan het coronavirus overlijden.”

Eind september De drie openluchtvoorstellingen van Oorlogswinter de musical die gepland stonden voor mei gaan nu naar eind september. “We moesten nu wel een besluit nemen. Door het virus kunnen we voorlopig niet repeteren. Die repetities zijn hard nodig om een goede show neer te zetten. Ook is het maar de vraag of in mei het virus wel onder controle is. Alle medewerkers kunnen wel thuis repeteren. Vorige week was er zelfs spontaan een WhatsApp-zangrepetitie opgestart door onze zangcoach Martine van de Kar. Overal ontstaan mooie, creatieve initiatieven, ook bij ons. Dat is mooi”, aldus Jan Willem. 

Verkochte kaarten Het verzetten van Oorlogswinter de musical heeft gevolgen voor de kaarten die al zijn verkocht. “Gelukkig zijn dat er al heel veel”, zegt Jan Willem. “Al deze toegangs- en parkeerkaarten blijven geldig voor de nieuwe datum en voor de gereserveerde stoelen. Een ticket voor bijvoorbeeld vrijdag 15 mei is nu dus geldig op vrijdag 25 september etc. Wel is besloten om de aanvangstijd te vervroegen naar 20.00 uur. Alle kopers hebben een e-mail ontvangen met deze informatie. Als de nieuwe datum problemen oplevert of als er vragen zijn, dan kan men contact opnemen met .(JavaScript must be enabled to view this email address).”

Niet missen “We gaan ons nu volledig richten op september, om dan drie prachtige voorstellingen neer te zetten. Zodra we weer mogen repeteren, gaan we daar volop mee aan de slag. Ondertussen hopen we dat de kaartverkoop, die juist zo lekker liep, weer volledig op gang komt. Want ook in september wil je zo’n unieke openluchtmusical niet missen!”

Kaarten zijn verkrijgbaar via http://www.oorlogswinterfijnaart.nl

  [ # 2 ] 08 February 2022 06:52 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

PERSBERICHT MUZIEKVERENIGING ORANJEVAAN & STICHTING CULTUUR FIJNAART

Oorlogswinter nog één keer uitgesteld naar 13, 14 en 15 mei

“Het is als navigeren in de mist zonder radar”

Organisatoren van evenementen zijn in deze coronatijd niet te benijden. De afgelopen twee jaar hebben zij keer op keer hun activiteit moeten afblazen of uitstellen. Dat laatste geldt in het bijzonder voor Oorlogswinter de musical. Omdat we nog altijd 1,5 meter afstand moeten houden en tribunes niet volledig gevuld mogen zijn, zien Muziekvereniging Oranjevaan en Stichting Cultuur Fijnaart zich genoodzaakt om het openluchtspektakel nog één keer uit te stellen. De bijzondere musical wordt nu op het evenemententerrein van Fijnaart uitgevoerd op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei.
Twee jaar geleden zou Oorlogswinter de musical door zo’n honderd deelnemers gespeeld en gezongen worden voor drie keer duizend toeschouwers. Aanleiding was de viering van 75 jaar leven in vrijheid. Het coronavirus onderbrak de voorbereiding. Door de maatregelen werden de speeldata telkens opgeschoven. Verre van ideaal, meldt voorzitter en regisseur Jan Willem van Bodegom. “Elke keer moet je het repetitieproces weer hervatten en de voorbereidingen opnieuw opstarten. Dat vraagt heel veel van de muzikanten en spelers, maar ook van de vrijwilligers achter de schermen”, licht hij toe.
De muzikanten en spelers zijn naast Fijnaart ook afkomstig uit overige kernen van de gemeente Moerdijk, uit andere delen van West-Brabant en zelfs uit andere provincies.

Navigeren in de mist
Opnieuw ziet de organisatie zich genoodzaakt het openluchtspektakel te verzetten. “De laatste keer hebben we de voorstellingen maar liefst een jaar vooruitgeschoven. We dachten en hoopten dat dit voldoende zou zijn. Niet dus. Het is telkens navigeren in de mist zonder radar. Met de huidige maatregelen mogen we per voorstelling maximaal 350 mensen aan publiek ontvangen, terwijl we plaats hebben voor ruim duizend man. We zouden dan veel mensen teleur moeten stellen en een verlies lijden van tienduizenden euro’s. Dat kunnen we ons echt niet permitteren. We kunnen dan ook niet anders dan op zeker te spelen en de voorstellingen opnieuw uit te stellen”, legt Jan Willem uit.

13, 14 en 15 mei
Als nieuwe speeldata zijn 13, 14 en 15 mei gekozen. Dat is ook nog op korte termijn. “Voor de zomervakantie is dat de enige optie”, aldus de regisseur. “En opnieuw de productie voor een lange tijd uitstellen, zagen we echt niet zitten. Dan zakt het animo en moet je iedereen weer opnieuw motiveren. Bovendien voel je aan alles dat verdergaande versoepelingen eraan zitten te komen. We hebben er goede hoop op dat in mei volle tribunes van ons spektakelstuk kunnen genieten.”

Bevrijdingsmaand
Door het uitstel staat Oorlogswinter de musical opnieuw geprogrammeerd in de bevrijdingsmaand mei. “Inmiddels is het 77 jaar geleden dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Dat moment verdient het om continu bij stil te staan. Met onze openluchtvoorstellingen dragen we ons steentje daaraan bij. De musical gaat over de nadagen van de oorlog en laat goed zien wat er in de hongerwinter gebeurde. Maar bovenal is het een indrukwekkend verhaal over keuzes maken, verraad en anderen onbaatzuchtig helpen. Een voorstelling die iedereen eigenlijk gezien moet hebben.”

Boek bestaat 50 jaar
De musical is gebaseerd op het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw. “Een leuke bijkomstigheid is dat het boek precies 50 jaar geleden verscheen”, zegt Jan Willem. “In die halve eeuw hebben heel veel mensen de avonturen van Michiel van Beusekom gelezen. Wij brengen ze op het evenemententerrein tot leven. Het publiek volgt de burgemeesterszoon die bij toeval een verzetsdaad verricht. In zijn buurt vinden hartverscheurende gebeurtenissen plaats, maar is er ook ruimte voor liefde en heel veel humor.”

Hongerwinter
Het verhaal speelt zich af in de strenge winter in het laatste oorlogsjaar. De hongerwinter, waarin zich een voedselramp voltrekt in West-Nederland. Hongerige inwoners van steden trekken dagelijks naar het platteland in de hoop met voedsel huiswaarts te keren. Zo ook in de Vlank, het fictieve dorp op de Noord-Veluwe, aan de IJssel. De 16-jarige burgemeesterszoon Michiel wordt door zijn buurjongen gevraagd een brief voor hem te bewaren. Als de buurjongen vervolgens wordt opgepakt, verandert het relatief rustige leventje van Michiel volkomen.

Dorp wordt nagebouwd
Om de beleving nog groter te maken wordt Oorlogswinter de musical opgevoerd in de openlucht. “Op het evenemententerrein bouwen we het dorp de Vlank na. Het publiek zit comfortabel en altijd droog op overdekte tribunes. Dankzij professioneel licht en geluid is alles voor iedereen prima te volgen. Ook hebben we nog een aantal visuele en andere verrassingen in petto. Maar die houden we uiteraard nog even voor ons”, zegt de regisseur.

Kaarten
De inmiddels verkochte kaarten blijven geldig voor de nieuwe speeldata. “We kunnen wel begrijpen dat mensen in de tussentijd de kaarten en/of de mailtjes kwijt zijn geraakt of wellicht bang zijn dat ze toch niet geldig zijn. Daarom krijgt iedereen die al kaarten gekocht heeft nieuwe toegangsbewijzen met de nieuwe data opgestuurd”, aldus Jan Willem. “Voor alle drie de voorstellingen zijn nog toegangskaarten en parkeerkaarten verkrijgbaar. Bestellen gaat heel eenvoudig. Ga daarvoor naar http://www.oorlogswinterfijnaart.nl De rest wijst zich vanzelf. Wacht niet te lang, want het is mei voordat je het weet.”

  [ # 3 ] 30 March 2022 08:14 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Boek van Jan Terlouw viert 50ste verjaardag

Oorlogswinter als openluchtmusical in Fijnaart
Twee jaar later dan gepland wordt op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei Oorlogswinter de musical opgevoerd op het evenemententerrein van Fijnaart. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek dat precies 50 jaar geleden werd uitgebracht. Een bijzonder cadeau voor de bestseller van Jan Terlouw.
Muziekvereniging Oranjevaan en Stichting Cultuur Fijnaart zijn de organisatoren van deze bijzondere productie. Bijzonder, omdat Oorlogswinter de musical niet eerder in de openlucht plaatsvond. “De productie leent zich daar bij uitstek voor”, legt regisseur Jan Willem van Bodegom uit. “In de openlucht komt het verhaal nog beter tot zijn recht. Onze decorploeg is een deel van het dorp uit het boek aan het nabouwen. Daarnaast kunnen we echte oorlogsvoertuigen op laten komen. Maar ook de paardenkoets, die een prominente rol vervult, is bij ons echt. Het publiek wordt dan ook volledig in het verhaal gezogen.”

Overdekte tribunes
Het publiek hoeft overigens niet bang te zijn voor slecht weer. “Iedereen zit droog op overdekte tribunes”, vervolgt Jan Willem. In totaal komen er drie tribunes die per voorstelling plaats bieden aan duizend mensen. Voor en na de voorstelling worden zij voorzien van een natje en een droogje op het eveneens overdekte horecaplein. “Het horecagedeelte wordt verzorgd door de plaatselijke horecabedrijven. Op het plein staan ook The Dutch Polar Bears en de Heemkundige Kring Fijnaart & Heijningen met informatie over de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn we nog met een spectaculaire publiekstrekker bezig.”

Nadagen van de oorlog
Oorlogswinter speelt zich grotendeels af in de winter van 1944/1945, de hongerwinter. Het zijn de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Het zuiden van Nederland is bevrijd, maar het gebied ‘boven de rivieren’ niet. In de westelijke steden is nauwelijks te eten. Daarom trekken stedelingen naar het platteland om voedsel bij de boeren te verkrijgen. Omdat er een avondklok geldt (spertijd), probeert het trekkersvolk bij de dorpelingen te overnachten. Zo ook in het huis van hoofdfiguur Michiel van Beusekom, die in de musical gespeeld wordt door de 19-jarige Lukas Broos uit Roosendaal. Zijn vader (Ton Santbergen uit Zevenbergen) is de burgemeester van het verzonnen dorp de Vlank. Zijn moeder wordt gespeeld door Lotte Remus uit Zevenbergen, zijn oudere zus Erica door Marlies van Beers uit Willemstad en zijn jongere broertje Jochem door Seth van der Meer uit Fijnaart.

Michiel
Michiel weet in de nadagen van de oorlog een levendige ruilhandel op te zetten om zo aan genoeg eten te komen voor het burgemeestersgezin en de vele gasten. Een graag geziene gast is oom Ben (Stefan van der Kemp uit Roosendaal) die nooit met lege handen komt en altijd geintjes maakt. Minder graag gezien is dorpsgenoot Schafter (Stefan Lankhuizen uit Willemstad). Het hele dorp ziet hem aan voor NSB’er. Het zorgeloze leventje van Michiel verandert als zijn buurjongen Dirk (Lars van Wing uit Langeweg) hem in vertrouwen neemt en hem een belangrijke brief in bewaring geeft. Als Michiel merkt wat Dirk heeft geschreven, komt hij voor de belangrijkste keuze uit zijn leven te staan: helpt hij iemand met gevaar voor eigen leven of doet hij niets. Michiel kiest voor het eerste, waardoor een spannend avontuur begint waarin hij voor de ene na de andere verrassing komt te staan.

Het verlangen naar vrede
Oorlogswinter de musical is niet alleen spannend, maar ook aangrijpend en soms heel grappig. De voorstelling gaat over keuzes waar je voor kan komen te staan, over vertrouwen en wantrouwen, over volwassen worden en er is zelfs plaats voor de liefde. Maar vooral laat Oorlogswinter het verlangen naar vrede zien. Het verlangen naar een wereld zonder oorlog. Daarmee is de musical helaas weer actueel. Vijftig jaar geleden schreef Jan Terlouw al dat er sinds de Tweede Wereldoorlog altijd ergens in de wereld gevochten wordt. Tot op de dag van vandaag is dat niet anders. Oorlogswinter de musical vertolkt de grote wens dat hier eindelijk eens een einde aan komt. Laat dit het laatste zijn.

Oorlogswinter de musical, vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei om 20.30 uur op het evenemententerrein in Fijnaart. Kaarten zijn op stoelnummer te bestellen via http://www.oorlogswinterfijnaart.nl

  [ # 4 ] 02 May 2022 08:08 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Bergse Shermantank extra publiekstrekker Oorlogswinter de musical
Een levensechte replica van een Shermantank is op 13, 14 en 15 mei een extra publiekstrekker bij het openluchtspektakel Oorlogswinter de musical in Fijnaart. De tank krijgt een prominente plaats op het horecaterrein, waar elke bezoeker hem kan bewonderen en met het pronkstuk op de foto kan gaan. Het maakt de op zich al bijzondere musical nog specialer.
De tank is een exacte kopie van de Canadese Shermantank die op 27 oktober 1944 de Grote Markt in Bergen op Zoom opreed. Op 4 november dat jaar werden Fijnaart en Heijningen bevrijd door de Engelsen. Daarna kwam een onderdeel van de Canadese Manitoba Dragoons naar Fijnaart. Zij stelden zwaar geschut op achter onder andere het gemeentehuis. De Voorstraat stond daardoor vol met vrachtwagens, gevechtswagens, jeeps en tanks. Pas een jaar na de bevrijding verlieten de laatste Canadese militairen Fijnaart.
Blikvanger
Stichting Decorbouw Groot Arsenaal uit Bergen op Zoom heeft twee jaar aan de replica gebouwd in opdracht van Stichting Bevrijding Brabantse Wal. Het was de bedoeling dat hij mee zou rijden tijdens het Bergse openluchtspektakel Supersum. Door technische problemen is dat niet gelukt. Wel vormde de tank een blikvanger voor het publiek. Die rol vervult hij nu ook tijdens Oorlogswinter de musical in Fijnaart.
Oorlogswinter de musical, vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei op het evenemententerrein in Fijnaart, kaarten: http://www.oorlogswinterfijnaart.nl

  [ # 5 ] 02 May 2022 08:50 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

The Dutch Polar Bears vertellen over oorlogstijd in Fijnaart
Scholieren krijgen kijkje achter de schermen bij Oorlogswinter de musical
Sinds maandag is het een drukte van belang op het evenemententerrein van Fijnaart. Muziekvereniging Oranjevaan en Stichting Cultuur Fijnaart bouwen in twee weken tijd een openluchttheater voor Oorlogswinter de musical. Naast drie overdekte tribunes waarop ruim duizend mensen kunnen plaatsnemen, wordt ook een compleet dorp als decor nagebouwd. Oorlogswinter wordt op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei niet alleen een groots spektakel, maar is ook educatief.
Dinsdagmiddag 10 mei zijn de groepen 6 tot en met 8 van de drie Fijnaartse basisscholen te gast bij Oorlogswinter de musical. Zij kregen een rondleiding achter de schermen. De TIM-Group vertelt de scholieren over de techniek. Ook kunnen zij zien hoe zo’n grootse show gerealiseerd wordt. Vervolgens neemt stichting The Dutch Polar Bears de leerlingen mee naar de oorlogsperiode in Fijnaart. Zij vertellen de leerlingen hoe de bevrijding in hun dorp verliep en welke soldaten en lokale bevolking daarbij betrokken waren. Het belooft een zeer leerzame middag te worden.

Dutch Polar Bears
Stichting The Dutch Polar Bears is in basis een groep jongeren die een grote eerbied en interesse hebben voor de Tweede Wereldoorlog en haar veteranen. De jongeren worden bijgestaan door twee oudere liefhebbers die hun netwerk en kennis ter beschikking stellen.
The Dutch Polar Bears is tijdens de voorstellingen van Oorlogswinter de musical aanwezig op het horecaterrein. Voor de voorstellingen en in de pauze geven zij informatie over de bevrijding van West-Brabant. De Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen is eveneens van de partij om de bezoekers van lokale informatie te voorzien over de soldaten en de lokale bevolking die in Fijnaart zijn gesneuveld.

Nog anderhalve week
Na twee jaar wachten is het nu bijna zover. Over anderhalve week wordt voor het eerst Oorlogswinter de musical opgevoerd in de openlucht. Op het evenemententerrein komt het verhaal nog beter tot zijn recht. De decorploeg bouwt een deel van het dorp uit het boek Oorlogswinter na. Daarnaast verschijnen oorlogsvoertuigen en zelfs een paardenkoets ten tonele. Het publiek wordt volledig in het verhaal gezogen.

Kaartverkoop
De kaartverkoop gaat hard. Voor de zaterdagavond zijn slechts nog enkele kaarten verkrijgbaar. Maar ook de vrijdagavond en de zondagavond verlopen voorspoedig. In totaal zijn er drie tribunes. Vanaf elke plek heeft het publiek prima zicht op het spektakel. Wacht dus niet langer, zorg dat je dit niet mist en bestel je kaarten op http://www.oorlogswinterfijnaart.nl

Oorlogswinter de musical, vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei om 20.30 uur op het evenemententerrein in Fijnaart.