1 of 3 |  1 2 3 > 
De Tocht, groots musicalspektakel over de Elfstedentocht
change_status
Avatar
Understudy
RankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  102
Geregistreerd  2009-01-17

  De Elfstedentocht wordt vereeuwigd in een musical. De voorstelling De tocht moet in oktober 2021 in première gaan in een nieuw te bouwen theater in Leeuwarden.

De zaal moet plek bieden aan 1500 bezoekers. Producent Madelène van Beuzekom wil met de voorstelling de Elfstedentocht laten voortleven voor het nageslacht. De nu 33-jarige Lemster reisde zes jaar lang de wereld over met Holiday on Ice en was in 2016 artistiek leider van de musical De tocht van morgen, die opgevoerd werd in de Elfstedenhal.

Die voorstelling trok 12.000 bezoekers, veel meer dan destijds verwacht. ,,We hebben een jaar lang gedacht: ‘Wat zullen we nu? Toeren?’ Onze conclusie was dat we een nieuwe Soldaat van Oranje gaan maken.’’ Met een team dat drie keer zo groot is.

De tocht van morgen was meer een experiment, aldus Van Beuzekom, die met haar bureau Entertainment on Ice meer producties op ijs maakte. ,,We hebben ervan geleerd, bijvoorbeeld dat het verhaal te dun was.’’ Daarom is nu Allard Blom ingeschakeld als schrijver.

‘Samenwerking is juist de kracht van de Elfstedentocht’
De tocht vertelt over vijf schaatsvrienden die elkaar beloofd hebben de Elfstedentocht te gaan rijden als die kans zich ooit nog voor zal doen. Een deel van de voorstelling zal zich letterlijk op het ijs afspelen. ,,Het publiek gaat niet alleen naar een voorstelling, we gaan er de hele provincie bij betrekken. Samenwerking is juist de kracht van de Elfstedentocht. We hebben daarbij gekeken naar de Waddeneilanden. Die zijn populair, en als mensen daarheen gaan blijven ze vaak ook overnachten.’’

De voorstelling start in oktober 2021 en wordt acht keer per week gespeeld. ,,Het theater wordt heel duurzaam gebouwd. De reden dat we mogelijk nooit meer een Elfstedentocht meemaken, is de klimaatverandering. Daar willen we natuurlijk niet aan bijdragen.’’

De presentatie van het project vindt op 4 maart plaats in Leeuwarden.

Bron: Leeuwarder Courant

  [ # 1 ] 07 March 2020 09:27 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Leeuwarden, 4 maart 2020

PERSBERICHT
Spektakelmusical De Tocht introduceert speciale startbewijzen

Spektakelmusical De Tocht gaat in oktober 2021 in première. Eén van de doelstellingen van De Tocht is om de herinnering aan de Elfstedentocht voort te laten leven, ook voor de generatie na ‘ons’. Om dit te realiseren streeft de organisatie naar een Elfstedentochtgevoel dat zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid komt.

Mede hiervoor zoekt de organisatie 16.868 Elfstedentocht liefhebbers die voor 50 euro een speciaal startbewijs kopen voor een try-out inclusief hapje en drankje. Met de aanschaf van een startbewijs wordt bijgedragen aan de realisatie van De Tocht. De deelnemers wordt daarnaast gevraagd om middels o.a. enquêtes mee te denken over de inhoud van de voorstelling. Zowel in de aanloop naar De Tocht toe, als na het zien van de try-out.

Tijdens de persbijeenkomst op 4 maart in de Elfstedenhal in Leeuwarden namen Klasina Seinstra en Henk Angenent het eerste startbewijs in ontvangst. Het is niet zomaar een toegangskaartje voor een try-out, bij het startbewijs komt ook een boekje met bijzondere Elfstedenverhalen geschreven door Schaatskenner en oud LC-columnist Bonne Stienstra (t.w.v. €10,-) en een aantal bijzondere waardebonnen (t.w.v. €50,-) van Friese bedrijven die zich verbonden hebben aan De Tocht.

In de musical wordt het indrukwekkende verhaal van vijf vroegere schaatsvrienden vertelt die elkaar in de loop der jaren door ruzie en afgunst uit het oog verloren zijn. Maar in hun jongere jaren deden ze elkaar een belofte; als De Tocht ooit nog een keer komt, dan rijden we hem samen uit. Belofte maakt schuld, zeker aangezien één van de vrienden een geheim bij zich draagt, waardoor er veel meer op het spel staat dan enkel het halen van het kruisje…
Vanaf vandaag zijn de startbewijzen verkrijgbaar via http://www.musicaldetocht.frl. Haal nu een startbewijs en maak het mee!

 

  [ # 2 ] 07 March 2020 10:07 AM
Avatar
Understudy
RankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  102
Geregistreerd  2009-01-17

Dit gaat echt supermooi worden.

https://youtu.be/UrvagCOddiI

https://youtu.be/wIkGKMp0yKk

  [ # 3 ] 07 March 2020 11:41 AM
Avatar
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  713
Geregistreerd  2010-02-28

Wow! Dat ziet echt toch wel fftjes super gaaf uit! “Musical on Ice!”  🤣

Vraag me af of the techniek voor de bewegingde elementen zoiets als Symbolica zal zijn, met strips in the vloer verwerkt.

  [ # 4 ] 08 March 2020 01:44 PM
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  294
Geregistreerd  2007-05-03

Het lijkt erg op de studio 100 manier van rijdende tribunes.
Vraag me alleen af hoe ze dat met dat ijs gaan doen?

  [ # 5 ] 10 March 2020 02:20 PM
Avatar
West End Ster
RankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1561
Geregistreerd  2011-07-31

Ik woon in Friesland en musicalliefhebber uiteraard. Dus wil zeker wel een kijkje gaan nemen!

  [ # 6 ] 10 March 2020 09:36 PM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  986
Geregistreerd  2013-09-09

Je kan nu dus alvast een ticket kopen voor de show. Mij lijkt het onwijs gaaf om alvast zeker te zijn van een kaart, alleen staat er wel bij dat er een kans is dat de show niet doorgaat. Het is moeilijk te zeggen, maar hoe groot schatten jullie die kans in? Het is natuurlijk een enorm project, dus ik snap dat de toekomst ervan wat onzeker is.

  [ # 7 ] 12 March 2020 01:21 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Heel Nederland koopt startbewijzen Spektakelmusical De Tocht

Voor Spektakelmusical De Tocht zijn in de eerste vijf dagen na de perspresentatie meer dan duizend startbewijzen verkocht en de teller loopt elk uur verder op. De bestellingen komen vanuit alle twaalf provincies. “Dat geeft aan dat heel Nederland hunkert naar De Tocht en een gevoel van verbroedering. En dat gaan we met z’n allen waarmaken” zegt creatief producent Foppe van der Veen.

De unieke startbewijzen dragen bij aan de realisatie van De Tocht. Er zijn 16.868 startbewijzen beschikbaar, dit is het aantal deelnemers dat in 1997 aan de start stond bij de laatste Elfstedentocht.

Eén van de doelstellingen van De Tocht is om de herinnering aan de Elfstedentocht voort te laten leven, ook voor de generatie na ‘ons’. Om dit te realiseren streeft de organisatie naar een Elfstedentochtgevoel dat zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid komt en wil daarbij het collectieve geheugen van Nederland gebruiken.

Een startbewijs kost 50 euro en geeft toegang tot een try-out inclusief hapje en drankje. Met de aanschaf van een startbewijs wordt bijgedragen aan de realisatie van De Tocht. De deelnemers wordt daarnaast gevraagd om middels o.a. enquêtes mee te denken over de inhoud van de voorstelling. Zowel in de aanloop naar De Tocht toe, als na het zien van de try-out.

In de musical wordt het indrukwekkende verhaal van vijf vroegere schaatsvrienden verteld die elkaar in de loop der jaren door ruzie en afgunst uit het oog verloren zijn. Maar in hun jongere jaren deden ze elkaar een belofte: als De Tocht ooit nog een keer komt, dan rijden we hem samen uit. Belofte maakt schuld, zeker aangezien één van de vrienden een geheim bij zich draagt, waardoor er veel meer op het spel staat dan enkel het halen van het kruisje…

Maak het mee en haal ook een startbewijs via http://www.musicaldetocht.frl.

  [ # 8 ] 20 June 2020 02:14 AM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1024
Geregistreerd  2013-05-26

De voorstelling is een jaar uitgesteld.

Spektakelmusical ‘De Tocht’ verplaatst première naar 2022

Spektakelmusical De Tocht gaat in première op 3 oktober 2022. Een jaar later dan de oorspronkelijk geplande datum. Het productieproces heeft, als gevolg van de coronacrisis, vertraging opgelopen waardoor 2021 niet meer haalbaar is. Zo kan onder andere het testen van de over ijs bewegende tribunes niet doorgaan omdat er niet met publiek getest mag worden.

“De Tocht gaat door, maar we doen geen concessies in kwaliteit”, zegt creatief producent Foppe van der Veen. “2021 lijkt nog ver weg maar de productieplanning is strak. Als we nu niet van koers wijzigen dan kunnen we niet de voorstelling maken die we voor ogen hebben. Dat is niet de leukste beslissing om te nemen, maar wel de beste.”

Ook de kans dat er voor 2021 niet op tijd een vaccin beschikbaar is, speelt mee in de overweging. Onder de huidige coronamaatregelen zou er dan niet met volledige zaalbezetting gespeeld kunnen worden. Gezien de omvang van de productie is dat een te groot financieel risico.

Ondanks dat het onzekere tijden zijn voor de culturele sector, komt de ontwikkeling van De Tocht vooralsnog niet in gevaar. In overleg met de financiers is een nieuw plan gemaakt en om het extra jaar te dekken is overbruggingsfinanciering geregeld.

Volgens creatief producent Madelène van Beuzekom loopt de ontwikkeling van de voorstelling creatief inhoudelijk zelfs voor op schema: “Het script en de muziek zijn in een vergevorderd stadium. De ‘extra’ tijd gebruiken we om de voorstelling nog verder te verdiepen. We gaan dus zeker niet in winterslaap.
Sterker nog: eind deze maand vinden de audities voor de hoofdrollen plaats.”

De Tocht vertelt het verhaal van vijf vroegere schaatsvrienden die elkaar in de loop der jaren door ruzie en afgunst uit het oog verloren zijn. Maar in hun jongere jaren deden ze elkaar een belofte: als De Tocht ooit nog een keer komt, dan rijden we hem samen uit. Belofte maakt schuld, zeker aangezien één van de vrienden een geheim bij zich draagt, waardoor er veel meer op het spel staat dan enkel het halen van het kruisje.

Bron: MusicalJournaal

  [ # 9 ] 10 June 2021 10:29 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

De Tocht koerst op ‘Brada terrein’

Begin juni is een officiële aanvraag ingediend bij Gemeente Leeuwarden voor het bouwen van het theater van Spektakelmusical De Tocht op het terrein van de voormalige vleesfabriek Brada aan de Snekertrekweg, in de volksmond ook wel bekend als het ‘Brada terrein’. Naast de aanvraag zal er op 22 juni ook een bijeenkomst zijn voor omwonenden, deze worden hiervoor persoonlijk uitgenodigd.

De voorstelling vindt plaats in een theater met een capaciteit van 1.460 toeschouwers en voorzien van de nieuwste theatertechnieken. Het is een pop-up theater, dat wil zeggen dat het tijdelijke bouw betreft. Uiteraard hoopt de organisatie dat de voorstelling meerdere seizoenen gespeeld kan worden maar er staan in ieder geval 200 voorstellingen gepland.

‘Deze locatie zou ons perfect passen, mede doordat deze dicht bij het station is en daardoor goed bereikbaar voor een breed publiek. Daarnaast zijn er voldoende parkeermogelijkheden en is ook de aanrijroute van buiten de stad prima. Last but not least ligt het terrein dicht bij de start van de echte Elfstedentocht wat bijdraagt aan de beleving.’ aldus Foppe van der Veen marketingdirecteur van De Tocht. 

De intentie is om de musical vanaf oktober 2022 te gaan spelen. De speelperiode is van oktober 2022 t/m april 2023, dit is vooral interessant voor de cultuur toerist die ook in de winter op zoek is naar iets bijzonders, want met name in de zomer staat Friesland bol van de activiteiten. ‘Dat zo’n grote musical zich in Leeuwarden wil vestigen is een geweldige kans voor de stad en de hele provincie. Hiermee laten we heel Nederland zien dat we ook na het culturele hoofdstadjaar groots blijven denken.’ - Hein Kuiken, Wethouder Cultuur Gemeente Leeuwarden.

  [ # 10 ] 07 November 2021 06:57 PM
Ensemble
RankRankRank
Totaal aantal Reacties:  69
Geregistreerd  2008-02-10

De producer van “De Tocht” wil EUR 3 miljoen ophalen door uitgifte van obligaties. De totale kosten van de musical zijn EUR 7.5 miljoen.

Bericht nu.nl

  [ # 11 ] 24 November 2021 09:11 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Varende ijsbaan op Elfstedenwater
Warns - 14 november 2021
Op de Friese wateren van de Elfstedenroute voer vandaag een dertig meter lange ijsbaan waarop Elfstedenrijders samen met kinderen schaatsten. Geheel in sfeer van de Elfstedentocht speelde het dweilorkest ‘De Menamer Feintsjes’ en zongen er koren terwijl de schaatsers op unieke manier op open water schaatsten.

Musical De Tocht wil de magie van de Elfstedentocht laten voortleven in de herinnering van komende generaties. “Vandaag kon je de magie al een beetje voelen. Het geeft kippenvel om de kinderen samen met de Elfstedenrijders op stromend elfstedenwater te zien schaatsen. We maken met heel veel schouders het onmogelijke waar” aldus creatief producent Foppe van der Veen.

Met deze ludieke actie leidt musical De Tocht de Elfstedenwinter in en markeren ze dat het 25 jaar geleden is dat de laatste Elfstedentocht is geweest. Maar in 2022 zeggen we “It giet oan” want op 2 oktober 2022 staat de première van musical De Tocht gepland!

Geheel in het teken van het thema ‘Samen maakt alles sterker’ startte Musical De Tocht afgelopen week een crowdfundingactie voor de financiering van de musical zo wordt deze ook breed gedragen. Binnen een week werd al ruim 1,2 miljoen euro opgehaald.  “Maar we zijn er nog niet”, zegt zakelijk directeur Hans Staal. “We roepen heel Nederland op om de schouders eronder te zetten zodat we volgend jaar oktober eindelijk weer echt ‘it giet oan’ kunnen zeggen!

Iedereen die mee wil helpen om De Tocht door te laten gaan kan voor meer informatie terecht op http://www.musicaldetocht.frl.

  [ # 12 ] 06 January 2022 04:20 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

25 jaar na laatste Elfstedentocht gaat kaartverkoop musical De Tocht van start

Na 25 jaar wachten is het eindelijk zover, deze keer gaat hij door: De Tocht! In navolging op grootschalige musicals als ‘Soldaat van Oranje – De Musical en de ‘Spektakelmusical 40-45’ is in het najaar van 2022 de nieuwe Nederlandse musical ‘De Tocht’ te zien. In een speciaal te bouwen theater met een ijsvloer van 2.000m2. Voor iedereen die ervan droomt om ooit nog een Elfstedentocht mee te maken is dit het moment: ‘It giet oan’! Het publiek kan vanaf vandaag tickets kopen voor deze musical!
Musical De Tocht gaat in oktober 2022 in Leeuwarden in première. De belangrijkste doelstelling van De Tocht is om de herinnering aan De Elfstedentocht voort te laten leven, ook voor de generaties na ‘ons’. ‘Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht gereden is, geen betere dag dus om te starten met de kaartverkoop’ aldus creatief producent Foppe van der Veen.
De organisatie wil een musical maken om nooit te vergeten door een indrukwekkend verhaal te vertellen en gebruik te maken van de nieuwste theatertechnieken.
Grote namen uit de musicalwereld, waaronder Eddy Habbema, Allard Blom en Ad van Dijk werken voor de voorstelling samen met vooraanstaande Friese makers en creatieven. Zo is Janneke de Haan assistent-regisseur van Habbema en is Sytse Broersma samen met van Dijk verantwoordelijk voor de muziek. In het theater zijn meteorologische special effects en is een 360° ijsvloer van maar liefst 2.000 vierkante meter. Alles om er een bijzondere beleving van te maken.
De voorstelling gaat over vijf jeugdvrienden die een pact sluiten: “Later als we groot zijn, rijden we samen de Elfstedentocht”. Belofte maakt schuld, zeker nu één van de vrienden een geheim bij zich draagt en er meer op het spel staat dan enkel het halen van het kruisje.
Kaarten zijn vanaf vandaag verkrijgbaar via http://www.musicaldetocht.frl

  [ # 13 ] 29 January 2022 03:52 AM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1024
Geregistreerd  2013-05-26

De voorstelling wordt een jaar uitgesteld vanwege vervuilde bouwgrond.

  [ # 14 ] 30 January 2022 05:49 PM
Avatar
West End Ster
RankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1561
Geregistreerd  2011-07-31

Denk je dat je straks na Corona alles wel gehad hebt…

  [ # 15 ] 16 September 2022 10:12 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Theater Musical De Tocht verhuist naar duurzame locatie


Toen er begin dit jaar vertraging kwam in de oplevering van de grond op het voormalige Bradaterrein in Leeuwarden, kwam de ontwikkeling van het daar te bouwen Friso Theater voor Musical De Tocht onverwacht stil te liggen. De première werd noodgedwongen verplaatst naar 2023 en de organisatie moest op zoek naar een oplossing. Met succes, want vandaag laat de organisatie weten een nieuwe locatie gevonden te hebben op de Zwette. Vlakbij de startplek van de echte Elfstedentocht.

‘We zijn de afgelopen periode met Friso Bouwgroep en de gemeente Leeuwarden op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden. Dat dit gelukt is laat zien hoe betrokken alle partijen zijn. Daar zijn we trots op en het geeft veel energie.”  Aldus Hans Staal, zakelijk directeur van De Tocht.
Oorspronkelijk was het de bedoeling om het theater alsnog op het Bradaterrein te bouwen. Maar er werd ook gekeken naar alternatieve locaties die mogelijk nog beter aansloten bij de ambities van Musical De Tocht. Friso Bouwgroep kwam daarop met het voorstel om het theater op hun eigen grond te bouwen. Op de Zwette.

‘Wij vinden het belangrijk dat de herinnering aan de Elfstedentocht in leven blijft en willen Musical De Tocht helpen dit waar te maken. Door op ons eigen terrein te bouwen hebben we alles zelf in de hand en kunnen we snel beginnen’ Zegt Henk Dedden van Friso Bouwgroep.
De nieuwe locatie brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee voor Musical De Tocht. Het Friso Theater is straks eenvoudig te bereiken via de rondweg van Leeuwarden en er is meer dan genoeg parkeergelegenheid. Daarnaast kan voor de stroomvoorziening rechtstreeks gebruik worden gemaakt van twee bestaande windmolens op het terrein. Hiermee wordt de doelstelling om de voorstelling zo duurzaam mogelijk te produceren voor een belangrijk deel waargemaakt.

Ook de gemeente Leeuwarden is blij met de nieuwe locatie. ‘Het is belangrijk dat Musical De Tocht er komt en dat Friso Bouwgroep dat nu op De Zwette mogelijk gaat maken is fantastisch voor de stad. We kijken uit naar de première in 2023.’, aldus Hein Kuiken. Wethouder cultuur van de gemeente Leeuwarden.

De komende weken zal Friso Bouwgroep de plannen samen met De Tocht verder uitwerken en naar verwachting zal de eerste paal van het Friso Theater al in oktober de grond in gaan. Inmiddels zijn er al meer dan 20.000 tickets verkocht voor de voorstelling die op 1 oktober 2023 in première zal gaan.

 1 2 3 > 
1 of 3
‹‹ The Bodyguard - Antwerpen      Palermo ››