13 Rosas; Intrigerende dansshow gebaseerd op waar gebeurd drama
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

PERSBERICHT

Van 23 januari tot en met 6 februari is de bijzondere voorstelling 13 Rosas van Compania Arrieritos in de Nederlandse theaters te zien. In deze spetterende dansshow komen flamenco en drama samen om het verhaal te vertellen van één van de meest dramatische gebeurtenissen onder het regime van Franco.

‘Wij zijn de slachtoffers van het zwijgen van onze ouders en zijn verantwoordelijk voor de onwetendheid van onze kinderen…’ (Dulce Chacà³n)

13 Rosas is een begrip in de geschiedenis en staat voor de 13 jonge vrouwen die onder het regime van de Spaanse dictator Franco ter dood werden gebracht. Deze 13 rozen kwamen op voor hun ideeën en werden daarom bijeen gebracht en geëxecuteerd voor een vuurpeloton.
13 Rosas is een mix van drama, flamenco, live uitgevoerde muziek, zang en dans. Angst, eenzaamheid en solidariteit zijn de belangrijkste ingrediënten van deze productie. Deze wordt met tederheid gebracht en zonder verregaande sentimentaliteit.

In het buitenland kreeg de voorstelling 13 Rosas lovende kritieken en won ook vele prijzen. De show werd in de Spaanse pers geprezen als ‘een wonder van creativiteit, visueel zeer aantrekkelijk en met een effectieve sentimentele component’. De show won een ‘Best Dance Show in Tour’ award op het Feria de Huesca in 2006 en Max Awards voor beste dansshow en beste choreografie in 2007.
13 Rosas wordt gebracht door het Spaanse dansgezelschap Compania Arrieritos. De Nederlandse première is op zaterdag 24 januari 2009 in Theater Castellum te Alpen aan de Rijn.