Titanic De Musical in Chassé Theater Breda
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Jubileumjaar Brabants Muziek-Theater beleeft op 20 oktober hoogtepunt met première Titanic De Musical in Chassé Theater Breda

SCHIJNDEL — Op donderdag 20 oktober beleeft het 25-jarig jubileumjaar van Het Brabants Muziek-Theater haar absolute hoogtepunt met de première van Titanic De Musical in Chassé Theater in Breda. “We konden dit keer alleen terecht in de allergrootste theaters”, zegt producent Alexandra Peperkamp. “Immers, de Titanic is geen roeiboot maar één van de grootste cruiseschepen ooit gebouwd. Dit vraagt om immense decorstukken die alleen in de grootste zalen passen.”

Alles aan deze musical is dan ook groot. Nog nooit telde het live-orkest zoveel koppen: met 28 muzikanten bijna dubbel zo groot als bij voorgaande musicals. De cast bestaat uit 45 spelers en valt op doordat er evenveel mannen als vrouwen meedoen. “Die balans is echt anders, meestal hebben we maar zo’n 12 mannen aan boord. Daarnaast spelen er ook nog een twintigtal figuranten mee, waardoor we op het podium een erg realistische afspiegeling van de maatschappij bereiken”, aldus Peperkamp.

In Titanic De Musical reist de toeschouwer mee aan boord van dit prachtige schip. Het verhaal wordt verteld door de ogen van diverse opvarenden: de eigenaar van het schip die probeert een nieuw snelheidsrecord te vestigen, de scheepsbouwer die weet dat het schip een té grote snelheid niet aan kan, de kapitein die van zijn allerlaatste reis een zeer bijzondere wil maken, de stoker die weet dat het schip veel te snel vaart om het te kunnen blijven bijhouden, de marconist die in blinde paniek andere schepen probeert te alarmeren, drie Ierse meisjes die het plan hebben opgevat om naar Amerika te emigreren in de hoop daar een beter leven te kunnen opbouwen en de man in het kraaiennest die de ijsberg veel te laat ziet…

Maar tegelijkertijd gaat het over het standenverschil dat in de jaren ’10 van de vorige eeuw nog in grote mate bestond: de rijkste passagiers uit de eerste klasse die uiteindelijk de grootste kans kregen om als eerste een sloep te bemachtigen, de middenstanders uit de tweede klasse voor wie dat al veel lastiger was en de arbeiders en emigranten uit de derde klasse — letterlijk in de onderste laag van het schip — die werden opgesloten om te voorkomen dat ze eventueel een van de reddingssloepen zouden kunnen bereiken.

In het 25-jarig bestaan van Het Brabants Muziek-Theater passeerden titels als Les Miserables, Anatevka, Jesus Christ Superstar, Aïda en Evita de revue. “Het succes van deze producties heeft het BMT de afgelopen jaren op de kaart weten te zetten als een semiprofessioneel theatergezelschap. Cast- en orkestleden uit geheel Brabant deden aan deze producties mee en ook voor Titanic De Musical zijn uit de wijde omtrek spelers aangetrokken. Al meerdere keren zijn castleden van ons doorgegroeid naar de professionele wereld en tot op de dag van vandaag spelen zij bij Joop van den Ende en Albert Verlinde in de grote Nederlandse producties. Ook in die wereld is Het Brabants Muziek-Theater dus bekend”, zegt Peperkamp met bescheiden trots.

Voor de première van Titanic De Musical op donderdag 20 oktober in Chassé Theater zijn nog een aantal kaarten beschikbaar. Het spektakelstuk is verder nog te zien in het weekend van 19 en 20 november in Theater De Lievekamp in Oss en op 26 en 27 november in Theater aan de Parade in Den Bosch. Kaarten kunnen worden besteld bij de genoemde theaters en meer informatie over de Titanic De Musical is te vinden op http://www.brabantsmuziektheater.nl.