De Reisopera werkt voor het eerst samen met Scapino Ballet Rotterdam in La traviata.
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  235
Geregistreerd  2014-09-28

P E R S B E R I C H T

Enschede, 17 september 2017

De Reisopera werkt voor het eerst samen met Scapino Ballet Rotterdam in La traviata.

La traviata in regie van Floris Visser vanaf 30 september in de Nederlandse theaters.


We openen op 30 september in Enschede ons seizoen 17/18 met een nieuwe productie van Verdi’s La traviata, in een regie van Floris Visser. Visser maakte in 2015 de met de Opera Van Het Jaar Award bekroonde Orphée et Eurydice bij de Reisopera. De muzikale leiding is in handen van de 23-jarige Venezolaans-Amerikaanse dirigent Ilyich Rivas. Wij werken bij deze productie samen met koor Consensus Vocalis en het Orkest van het Oosten.  In de cast o.a. UrÅ¡ka Arlič Gololičič (Violetta Valéry), Jesus Garcia (Alfredo Germont) en Anthony Michaels-Moore (Giorgio Germont).

Aan deze productie werken ook 6 dansers mee van Scapino Ballet Rotterdam: La traviata is een eerste coproductie tussen de Reisopera en Scapino Ballet Rotterdam.

La traviata is te zien in Enschede (30 sept, première), Rotterdam (7 okt), Utrecht (12 + 14 okt), Apeldoorn (17 okt), Breda (19 okt), Maastricht (21 okt), Den Haag (24 + 26 okt), Amsterdam (29 + 30 okt), Zwolle ( 9 nov), Leeuwarden (14 nov), Groningen (16 nov) en Arnhem (18 nov).

Het verhaal in het kort

Haar leven lijkt één groot feest. De gevierde courtisane Violetta Valéry heeft alles wat haar hartje begeert: rijke minnaars, vrienden en geld. Maar dan wordt ze verliefd op de jonge Alfredo. Alfredo’s vader, Giorgio Germont, keurt de relatie af en overtuigt haar ervan dat ze zijn zoon moet verlaten, om de reputatie van zijn familie te redden. Violetta breekt met Alfredo, die hier woedend om is!  Hij weet niet dat Violetta op dit moment al ernstig ziek is. Alfredo komt tot inkeer wanneer hij zich realiseert welk offer Violetta voor hem heeft gebracht. Samen met zijn vader bezoekt hij Violetta op haar sterfbed, maar hij is te laat: Violetta sterft in de armen van haar geliefde…

Floris visser introduceert de kleine violetta

Regisseur Floris Visser confronteert ons in zijn enscenering met het kleine meisje Violetta dat we in La traviata zelden zien. Omdat regisseur Floris Visser gelooft dat de chique prostituee Violetta de onschuld van haar jeugd najaagt. “Liefde is niet in staat het lot af te wenden.”

La tra viata.

De dolende. Nog letterlijker: zij die van de weg af is. Floris Visser beleefde naar eigen zeggen een magisch moment, toen hij op een foto stuitte die de basis zou worden voor de vormgeving. “Een magistraal beeld van een gang in een oud landhuis in de Elzas. Twee verdiepingen vergane glorie, met heel veel deuren en achterin een spiegel. Toen kwam die titel terug. Die corridor is een doorgang, een passage.” Als in: een weg. Maar ook als in een rite de passage: de overgang naar een andere status en seksualiteit. Het meisje dat dolende wordt.

Dat Verdi sterk aan zijn titel hechtte beschouwt Floris Visser als een veeg teken. Het boek waarop hij de opera baseerde heet De dame met de camelia’s. Alexandre Dumas junior veroorzaakte met dit autobiografische verhaal over zijn relatie met de courtisane Marie Duplessis eenzelfde opschudding in Frankrijk als bijvoorbeeld Turks Fruit van Jan Wolkers later in Nederland zou doen.

Bekijk hier een videofragment van een muzikale repetitie

Team en cast

Dirigent                     Ilyich Rivas
Regisseur                   Floris Visser
Decor- en
kostuumontwerp       Dieuweke van Reij
Lichtontwerp             Alex Brok
Choreografie             Pim Veulings  
         
CAST
Violetta Valéry UrÅ¡ka Arlič Gololičič, Alfredo Germont Jesàºs Garcia, Giorgio Germont Anthony Michaels-Moore, Flora Bervoix Hanna-Liisa Kirchin, Annina Daniela Mazzucato, Gastone de Létorières Christian Damsgaard, Barone Douphol Eddie Wade, Marchese d’Obigny Wiebe-Pier Cnossen, Dottore Grenvil Paolo Battaglia, Dansers Jeroen van Acker, Nele Deckx, Joana Dinah Schwing, Frederik Kaijser, Jaroslaw Kruczek, Pauline de Laet, Michael Sastrowitomo, Manouk Steendam, Emma Wijbenga, figuratie Christophe Dozzi, kinderfiguratie Madelief Smalbil, Josefien Pompe van Meerdervoort, Jochem van der Berg, Luuk Olsman.

Met medewerking van Het Gelders Orkest en koor Consensus Vocalis.

Ilyich Rivas - muzikale leiding

De Venezolaans-Amerikaanse dirigent Ilyich Rivas werd geboren in 1993 in een muzikale familie en maakte zijn professionele debuut op 16-jarige leeftijd bij het Atlanta Symphony Orchestra. Hij was assistent van een gerenommeerde dirigenten als Michael Tilson Thomas, Marin Alsop en Vladimir Jurowski, onder wiens leiding hij drie jaar lang in Glyndebourne werkte. Voor Glyndebourne on Tour dirigeerde Ilyich Rivas Le nozze di Figaro en Hà¤nsel und Gretel en bij Opera North maakte hij zijn debuut met La Bohème. Als dirigent van symfonisch repertoire werkte Ilyich Rivas met vele orkesten in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Met La traviata maakt hij zijn debuut bij de Nederlandse Reisopera.

Floris Visser - regie

De Nederlandse regisseur Floris Visser boekte zowel nationaal als internationaal grote successen met producties als Owen Wingrave, La Bohème, Antigona, Jenůfa, Semele, The Wizzard of Oz, Fortress Europe en Cosଠfan tutte. Laatstgenoemde opera regisseerde hij voor de Bolshoi Opera in Moskou, waar hij de eerste Nederlandse regisseur was. De productie kreeg vijf nominaties voor de belangrijkste theaterprijs van Rusland.
Bij de Nederlandse Reisopera was Floris Visser eerder te gast voor de regie van Orphée et Eurydice van Gluck, een productie die door de lezers van Operamagazine.nl werd uitgeroepen tot beste opera van 2015. Zijn werk wordt geprezen vanwege het gelaagde en altijd heldere concept.

Eerste samenwerking met Scapino Ballet Rotterdam

In La traviata doen zes dansers van Scapino Ballet Rotterdam mee: een eerste samenwerking tussen de twee gezelschappen. Reisopera-directeur Nicolas Mansfield zegt hierover: “Wie vaker de voorstellingen van de Nederlandse Reisopera bezoekt, ziet dat dans een steeds belangrijkere rol speelt in onze producties. Om deze artistieke wens structureel in te vullen hebben wij Scapino Ballet Rotterdam gevraagd vaste partner van de Reisopera te worden. Als bedrijven hebben we veel gemeen: allebei zijn wij geworteld in een grote stad en we hebben ieder een spreidingsplicht door het hele land. En we delen een missie: iedereen in Nederland heeft recht op kwaliteitscultuur. Het is een grote eer onze doelen gezamenlijk invulling te geven.

Verder bij de Reisopera in seizoen 17/18

In seizoen 17/18 brengen wij drie grote producties: La traviata, Siroe, re di Persia en Der fliegende Hollà¤nder. Op zaterdag 9 december organiseren Reisopera en Theater Carré - wegens groot succes in 2015 en 2016 - de derde editie van de Meezing Messiah in Carré.

   Handtekening   

No day but today

***

http://www.zingenz.nl