Ketters (MusicalMakers Nijmegen)
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Nieuwe musical Ketters, geloof in Nimmegen
16e-eeuwse Nijmeegse strijd tussen katholiek en protestant

Op 23 mei gaat de nieuwe historische musical Ketters, geloof in Nimmegen in première in LUX in Nijmegen. De musical wordt uitgevoerd door de MusicalMakers en gaat over de strijd tussen katholiek en protestant ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Deze geloofsstrijd liet eeuwenlang z’n sporen na en is een voor het grote publiek onbekend verhaal.

Katholiek versus protestant

De musical begint in 1585 wanneer toenmalig burgemeester en muntmeester Derick Vlemminck de stadspoorten opent en het katholieke Spaanse leger het op dat moment protestantse Nijmegen bezet. Katholieken en protestanten komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. In die grimmige strijd bloeit een verboden liefde op. Jaren later (1591) is de toestand in het bezette Nijmegen troosteloos. Honger en constante bombardementen vanaf fort Knodsenburg leiden tot onrust in de stad. Het Staatse leger van Maurits van Oranje bereidt een aanval voor om het Spaanse leger te overmeesteren. Komt de bevrijding op tijd voor de liefde, of blijven dromen wat ze zijn?

Stadswandeling en expositie
Vanaf 21 april is in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een expositie over Ketters in Nijmegen te zien. Daarnaast organiseert Gilde Nijmegen rondom de uitvoeringen een historische stadswandeling die plaatsen aandoet die ook in de musical een rol spelen zoals de Antonispoort en de Mariënburgkapel waar de zusters van het gemene leven huisden.

Informatie
Op 23, 24, 25 en 26 mei 2018 komt 16e-eeuws Nijmegen tot leven in de theaterzaal van LUX Nijmegen. Kaartjes kosten € 15,75 per stuk (incl. handelingskosten) en zijn te bestellen via http://www.musicalmakers.nl/shop. Ook de stadswandelingen (€ 4,—per persoon) zijn via deze site te reserveren.

De expositie Ketters is vanaf zaterdag 21 april tot eind mei gratis te bezoeken in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Mariënburg 26 te Nijmegen, op dinsdag tot en met zaterdag van 11-17 uur en op zondag van 12-17 uur.