De Ondeckingh - Enkhuizen
Datum: 09 juni 2018 08:55 AM
Administrator
Avatar
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal posts  12168
Geregistreerd  2002-11-15

Muziektheaterspektakel De Ontdeckingh;
over helden en huichelaars

Enkhuizen - Van vrijdag 17 augustus t/m 1 september zal het bijzondere muziektheaterspektakel De Ontdeckingh’ worden opgevoerd aan het IJsselmeer in Enkhuizen. Dit openluchttheater vertelt het op feiten gebaseerde verhaal van twee Enkhuizer ontdekkingsreizigers, die aan de basis hebben gestaan van de rijkdom in Holland in de Gouden eeuw. Met 50 professionele en amateurspelers, prachtige muziek van Tim Knol, een ingenieus decor en een gezellig festivalterrein, is dit een ultiem avondje uit.

De hoofdrollen in De Ontdeckingh worden gespeeld door Jeroen C. Molenaar, Ian Bok, Megan Roele, Willemijn Maandag en Boy Ooteman. Concept en productie van de Ontdeckingh is in handen van Frans van Leeuwen. Regie Esther Lagerweij en tekst Annet Langedijk-Mazereeuw en Dick Feld.

De Ontdeckingh geeft een inkijkje in het leven van de grootste twee ontdekkingsreizigers van Enkhuizen in de 16e eeuw: Jan Huygen van Linschoten en Dirck China. Maar het is zeker geen saai stukje geschiedenis. Op ludieke wijze wordt een beeld geschetst van Enkhuizen uit die tijd; op macht beluste gluiperige koopmannen, vrouwen van lichte zeden die daar niet voor onder doen, roddeltantes, dronken zeemannen en veel meer. Knokpartijen om onder de onderdrukking van de Spanjaarden uit te komen. Het ontdekken het menselijk lichaam door te snijden in lijken. Maar ook romantiek, heimwee en innerlijke tweestrijd. En prachtige beelden van de reizen van Jan Huygen van Linschoten en Dirck China. Een overdonderende voorstelling. Maar uiteindelijk gaat de Ontdeckingh over eeuwige vriendschap. En over hoe handig iPads eigenlijk zijn…

De Ontdeckingh staat met 14 voorstellingen aan de Kooizandweg in Enkhuizen voor een onvergetelijke beleving aan zee, zowel in het openluchttheater als op het festivalterrein. Onze scheepskoks toveren met verse producten een heerlijk scheepsmaal op tafel. Ook zijn er tal van speciale arrangementen en activiteiten op het festivalterrein en in de stad. 
Voor kaarten en informatie: http://www.ontdeckingh.nl

Achtergrond
Het is allemaal wel leuk dat de Acte van Verlatinghe in 2017 is uitgeroepen is tot pronkstuk van Nederland. Maar wat is de achtergrond daarvan? En welke rol speelde het rijke Enkhuizen daarin? Veel historici zullen vraagtekens hebben bij de stelling dat het vuurtje eigenlijk is ontstoken in Enkhuizen. Maar wat zou er gebeurd zijn als niet Enkhuizen vrijwillig als eerste stad voor de Prins had gekozen? Als geuzenleider en burgemeester van Enkhuizen Diederick Sonoy en zijn mannen niet had gevochten tijdens de slag om de Zuiderzee en de dijken niet zouden hebben doorgebroken bij Alkmaar en daarmee de stad ontzet werd? Want door die beide gebeurtenissen verloren de Spanjaarden en daarmee ook de inqusitie hun grip op de Noordelijke Nederlanden. Hiermee werd de basis gelegd voor de Republiek der Nederlanden en kwam er ruimte voor andersdenkenden, waar Jan Huygen van Linschoten een prachtig voorbeeld van was.

Naar boven

  [ # 1 ] Datum: 09 augustus 2018 08:33 PM
Administrator
Avatar
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal posts  12168
Geregistreerd  2002-11-15

Wij vragen uw aandacht voor de speciale theaterlezing ‘De Verwonderingh’ met in de hoofdrol Ad Geerdink


Van vrijdag 17 augustus t/m 1 september a.s. zal het bijzondere muziektheaterspektakel De Ontdeckingh’ worden opgevoerd aan het IJsselmeer in Enkhuizen. De Ontdeckingh staat met 14 voorstellingen aan het Enkhuizer Zand in Enkhuizen voor een onvergetelijke beleving aan zee. In samenwerking met het Westfries Museum zal er op maandagavond 20 augustus de speciale theaterlezing ‘De Verwonderingh’ gehouden worden in het decor van het openluchttheater. ‘De Verwonderingh’ is een theaterlezing over de Gouden Eeuw in het prachtige decor vol technisch vernuft van theaterspektakel ‘De Ontdeckingh’ met spectaculaire beelden en livemuziek.

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, neemt zijn gehoor in een wervelende show mee op een wonderlijke ontdekkingsreis door de meest dynamische en enerverende periode uit de Westfriese geschiedenis. Mede aan de hand van topstukken uit het Westfries Museum deelt hij zijn verwondering over het doen en laten van onze voorouders in die fascinerende tijd. Met enorme verschillen, maar soms ook weer verrassende overeenkomsten met ons leven vandaag de dag. Dit alles met spectaculaire animaties en 17e –eeuwse live muziek van het trio De Zoete Inval.

Voorafgaande (v.a. 17:00 uur) aan de lezing is er voor Historische Verenigingen de mogelijkheid om op het festivalterrein een tafel te reserveren (kosteloos) om informatie over de vereniging te presenteren en boeken te verkopen.

In de Herberghtent wordt rond 18:00 uur De Goede Daghap geserveerd, een eenvoudige maar stevige maaltijd (plateservice) voor € 12,50 per persoon.

Het Westfries Museum en Vereniging Oud Enkhuizen zijn partners van dit theaterspektakel en met de kortingscode ‘Verwonderingh’ ontvangen alle Leden van historische verenigingen en abonnees van de nieuwsbrief € 2,50 korting op de toegangsbewijzen voor dit unieke evenement.

Bestel uw toegangskaarten en de De Goede Daghap snel en maak gebruik van de speciale kortingscode Verwonderingh.

Voor kaarten en informatie: http://www.ontdeckingh.nl

Namens het Westfries Museum, Vereniging Oud Enkhuizen en het Team Ontdeckingh van harte welkom op ‘De Verwonderingh’.

Frans van Leeuwen
Producent ‘De Ontdeckingh’

Ad Geerdink
Directeur Westfries Museum

Klaas Koeman
Voorzitter Vereniging Oud Enkhuizen

Naar boven