Zeeland nazomerfestival
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

THEATER OP LOCATIE IN ZEELAND NAZOMERFESTIVAL

Tom Lanoye schrijft nieuwe toneeltekst

Middelburg, 11 maart 2019 - Van 27 augustus tot en met 7 september barst de 19e editie van Zeeland Nazomerfestival los met theater op locatie in Zeeland en muziek op het Abdijplein in Middelburg.Deze nazomer staan er drie grote locatietheatervoorstellingen op het programma;  Wie is Bang, een nieuwe theatertekst van Tom Lanoye, De Vallei het geesteskind van Hans Op de Beeck en Eric Sleichim/Bl!ndman en Theaterproductiehuis Zeelandia herneemt de theaterhit van ZNF 2018: Winterreise van regisseur Niek Kortekaas op Fort Ellewoutsdijk.

De scherpste pen van Vlaanderen
‘De scherpste pen van Vlaanderen’, Tom Lanoye, schrijft een zwarte komedie over theater in tijden van Netflix. Wie is Bang gaat over een ouder wordend acteurskoppel dat de balans opmaakt van hun liefde voor elkaar en voor het vak. De nieuwe tekst door Tom Lanoye is een bekroning voor de jarenlange inspanningen van Theaterproductiehuis Zeelandia om nieuw werkop te voeren. Voor Wie is Bang werkt Lanoye samen met regisseur Koen De Sutter die eerder bij Zeelandia met Onder het Melkwoud en Maat voor Maat tekende voor twee succesvolle producties. Els Dottermans (Histoire du Soldat enPhaedra) en Han Kerckhoffs (De Uitvreter en Maat voor Maat) zijn acteurs die eerder al hoofdrollen speelden bij Zeelandia. Zij spelen naast de jonge talenten Dilan Yurdakul en Tarikh Janssen, een spannende confrontatie.
Wie is Bang is een coproductie met NTGent en speelt in de recent gerenoveerde stadsschouwburg van Middelburg, een theater met een bewogen geschiedenis waar dit nieuwe toneelstuk prachtig tot zijn recht zal komen.

Muziektheater door Hans Op de Beeck en Eric Sleichim
De Vallei (een apocalyps) is meeslepend muziektheater over de banaliteit van geweld, waarheid en verzoening. Hans Op de Beeck hoort als veelzijdig beeldend kunstenaar tot de internationale top maar heeft ook een zwak voor podiumkunsten. DeVallei maakt hij vanuit een persoonlijke fascinatie. Eric Sleichim is oprichter van het bekende saxofoonkwartet Bl!ndman en staat garant voor eigenzinnige composities voor theater, dans, performances, films, kunstvideo’s, tentoonstellingen en concerten.
In De Vallei vertelt een man, acteur Dirk Roofthooft, zijn onwaarschijnlijk levensverhaal omringd door de muzikanten van Bl!ndman die zijn tragische vertelling ondersteunen, kleuren en becommentariëren. Tussen hen bevindt zich een raadselachtige vrouw, vertolktdoor sopraan Lore Binon. Is zij zijn bewaarengel, zijn geweten, zijn verloren gewaande dochter? De Vallei is muzikaal geïnspireerd op de 15de eeuwse Missa Gaudeamus van Josquin des Prez.
Locatie voor De Vallei, een coproductie met Muziektheater Transparant, is de 100-jarige Machinefabriek in Vlissingen.

Theaterhit 2018 terug in het festival
Winterreise was de theaterhit tijdens Zeeland Nazomerfestival 2018 met enthousiaste reacties van het publiek, lovende recensies in de pers en een uitverkochte reeks voorstellingen. Reden voor Theaterproductiehuis Zeelandia, organisator van het ZeelandNazomerfestival, om deze succesproductie te hernemen op het indrukwekkende Fort Ellewoutsdijk.

In Winterreise wordt er vanuit verschillende standpunten vorm gegeven aan de waanzin van oorlog. Zangeres Els Mondelaers ontroert en betovert, actrices Mieke De Groote en Simone Milsdochter brengenaangrijpende teksten. Regisseur Niek Kortekaas versterkt met een aantal ingrepen de kracht van Fort Ellewoutsdijk als theaterlocatie en werkt samen met de Middelburgse kunstenaar Piet Dieleman die live schilderijen maakt van verf, klei, kalk en takken.


Dans en concerten in en rond Middelburg
Naast locatietheater programmeert Zeeland Nazomerfestival dit jaar hedendaagse dans van gezelschappen uit Nederland en Vlaanderen.
Op het Abdijplein in Middelburg bespelen grote namen en aanstormend talent uit de Nederlandse muziekscene het podium van 30 augustus tot en met 7 september. Het volledige programma van Zeeland Nazomerfestival wordt later bekend gemaakt.
Kaartverkoop voor de 19e editie van Zeeland Nazomerfestival start 1 mei.

http://www.theaterzeelandia.nl