De Opstand
change_status
Avatar
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  352
Geregistreerd  2011-10-02

Vanaf volgend jaar zal in Heerlen de opvolger van Soldaat van Oranje te zien zijn.

Miljoenenproductie over Tachtigjarige Oorlog moet veel theaterbezoekers naar Zuid-Limburg trekken

De Opstand, zo gaat de nieuwe musical heten die volgend jaar in Heerlen publiek uit heel Nederland naar Zuid-Limburg moet trekken. Onderwerp: de eerste tien jaar van de Tachtigjarige Oorlog, waarin Willem van Oranje de hoop was van de geteisterde bewoners in de zuidelijke Nederlanden en zich opmaakt voor de eerste veldtocht tegen de Spaanse overheerser.

De Opstand gaat in oktober 2020 in première, in een nieuw te bouwen (tijdelijk) theater ergens in Heerlen. Daar zal de productie in elk geval tot de zomer van 2021 staan en naar verwachting 1.100 mensen per avond trekken.

Theu Boermans schreef het script en is artistiek adviseur, Bernard Hammer ontwerpt het decor, Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht zal het spektakel regisseren. Boermans is regisseur bij Het Nationale Theater en van de musical Soldaat van Oranje, de Oostenrijkse scenograaf Bernard Hammer maakte voor die musical het decor. Naast het verhaal van de Engelandvaarders is juist die vormgeving met zijn bewegende tribunes en innovatief gebruik van videobeelden reden van het voortdurende succes van Soldaat van Oranje. ‘The show is the star’ — zo luidt de wet in musicalland, en zoiets moet straks ook in Limburg het geval zijn, zo hopen de makers.

Historisch materiaal
Servé Hermans (37): ‘Ook voor De Opstand zal Hammer een technisch geavanceerd decor ontwerpen. Het moet natuurlijk niet Efteling-achtig worden, maar visueel wel spannend. Bij Soldaat van Oranje kon men gebruikmaken van bestaande foto’s en bewegend beeld van de Tweede Wereldoorlog, dat materiaal is er uiteraard niet van de Tachtigjarige Oorlog. Met schilderijen, gravures en dergelijke zal Hammer niettemin iets bijzonders kunnen maken. In zijn atelier in Wenen staat de maquette al klaar. Uiteindelijk zal het speelvlak net zo groot zijn als een voetbalveld.’

Met het Rijksmuseum, waar eerder de tentoonstelling 80 Jaar oorlog — de Geboorte van Nederland te zien was, zijn al oriënterende gesprekken geweest. Het museum beschikt over veel materiaal dat de makers van De Opstand kunnen gebruiken en heeft medewerking toegezegd. Het was ook betrokken bij de NTR-serie over de Tachtigjarige Oorlog.

De Opstand wordt geproduceerd door Recoup, een speciaal voor deze voorstelling opgerichte werkmaatschappij. Ook IBA is erbij betrokken, de organisatie die allerlei projecten in regio’s met een industrieel verleden ontwikkelt, waaronder de Ruhrtriënnale, het jaarlijkse hoogwaardige theater- en muziekfestival in het Ruhrgebied.

Miljoenenproductie
Hermans wil niet zeggen wat de begroting voor deze theaterproductie is (‘daar doen producenten doorgaans geen mededelingen over’), maar dat het hier om een miljoenenproductie gaat, is zeker. Subsidiegevers zijn onder meer de provincie Limburg en de gemeente Heerlen. Ook een aantal bedrijven en private deelnemers doet financieel aan het project mee. Toneelgroep Maastricht (Hermans regisseerde daar onder andere de muziektheaterproductie Pink Pop, La Superba en King Lear) zal uitvoerende taken verrichten.

Hermans: ‘Met De Opstand willen wij, behalve op filmische wijze een spectaculair verhaal vertellen, ook inzichtelijk maken hoe belangrijk die periode is geweest. Toen is het Nederland ontstaan dat wij nu nog kennen, met alle kernwaarden van onze vrijgevochten geest, zoals het recht om te mogen geloven wat je wilt, en te mogen zijn wie je wilt zijn.’

De muziek voor De Opstand wordt gecomponeerd door Jan-Willem Rozenboom, Frans van Deursen schrijft de liedteksten, Uri Rapaport is aangetrokken voor het lichtontwerp. De cast zal bestaan uit ongeveer dertig acteurs, zangers en dansers, uit zowel Nederland als België, en een aantal figuranten.

Bron : De Volkskrant

Men voegt er enkele concept art aan toe:

[ Gewijzigd: 19 March 2019 11:40 AM by Fentom ]
  [ # 1 ] 08 February 2020 09:27 PM
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  941
Geregistreerd  2011-03-21

Ik denk dat met de overgang naar het nieuwe forum dit bericht verloren is gegaan.

Megamusical De Opstand op lange baan geschoven
De groots aangekondigde musical van Servé Hermans en Theu Boermans over de Tachtigjarige Oorlog wordt uitgesteld.

Het was de bedoeling dat De Opstand in 2020 jaar in première zou gaan, maar de producenten hebben het geld nog niet bij elkaar. Ook zien ze de concurrentie in de Nederlandse theaters volgend jaar met lede ogen aan.

Ongekend
“Hermans en producent Wolter Lommerde hebben besloten meer tijd te nemen voor de zoektocht naar een solide financiële basis en het juiste moment om de musical te introduceren”, heet het in een persbericht. Volgens de producenten staat er volgend jaar een ‘ongekend aantal theaterproducties’ gepland, en wordt de concurrentie op die manier te groot. De Opstand mikt op een landelijk publiek.

Willem van Oranje
Musical De Opstand gaat over de eerste twaalf jaar van de Tachtigjarige Oorlog, de tijd waarin Willem van Oranje de opstand tegen de Spanjaarden leidde en zo uitgroeide tot de Vader des Vaderlands. Het stuk is geschreven door Theu Boermans en wordt geregisseerd door Servé Hermans.

Subsidie
De afgelopen anderhalf jaar is het project uitgewerkt, en is er subsidie binnengesleept van onder meer de gemeente Heerlen, de provincie Limburg en IBA Parkstad. Het script en het decorontwerp zijn inmiddels klaar.

Lees ook: Overheid en IBA trekken beurs voor megamusical De Opstand

Soldaat van Oranje
Qua opzet wil De Opzet voortborduren op de musical Soldaat van Oranje, ook van Boermans. Die draait al jarenlang in een speciale theaterhangar op de voormalige vliegbasis Valkenburg bij Leiden. Ook De Opstand moet een eigen theaterruimte krijgen, ergens in Zuid-Limburg. Daarvoor is een terrein zo groot als een voetbalveld nodig.

  [ # 2 ] 09 February 2020 05:38 AM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1024
Geregistreerd  2013-05-26

Oh stom, ik was helemaal vergeten om dit opnieuw te plaatsen. Gelukkig let jij wel op.

Het was de bedoeling dat De Opstand in 2020 jaar in première zou gaan, maar de producenten hebben het geld nog niet bij elkaar. Ook zien ze de concurrentie in de Nederlandse theaters volgend jaar met lede ogen aan.
...
“Hermans en producent Wolter Lommerde hebben besloten meer tijd te nemen voor de zoektocht naar een solide financiële basis en het juiste moment om de musical te introduceren”, heet het in een persbericht. Volgens de producenten staat er volgend jaar een ‘ongekend aantal theaterproducties’ gepland, en wordt de concurrentie op die manier te groot.

Misschien heb ik iets gemist, maar volgens mij valt het wel mee met dat ‘ongekend aantal theaterproducties’ volgend seizoen. Ik denk dat het probleem hem vooral zit in één specifieke theaterproductie: Willem van Oranje, dat volgend seizoen door Rick Engelkes Producties wordt gebracht. Hoewel De Opstand een iets bredere focus heeft speelt Willem van Oranje daar natuurlijk wel een belangrijke rol in. Met zo’n grote overlapping in thematiek en tijdperk lijkt het me heel legitiem als ze het risico gewoon te groot zouden vinden om zo’n dure productie daar recht tegenover te zetten. Dan kunnen ze beter even wachten.

Ik ben wel benieuwd of deze productie er op een later moment alsnog gaat komen. Want naast de concurrentie van Willem van Oranje is er dus ook nog een probleem met de financiering. En hoe groot is dat probleem? Misschien is de financiering nog wel een groter knelpunt dan de concurrentie.

Dit zou zomaar eens de volgende One kunnen worden.